Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Grzejnikami

xarturox

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam takie pytanie do instalatorów ogrzewania. mój problem jest następujący.

w domu posiadam dwa piece : gazowy i miałowy. zamontowany jest kolektor i w zaleznosci którym pale to odpowiednio przełączam .
Piec zasila ogolnie 12 grzejników. problem jest z grzejnikami które w sumie są najblizej pieca.
gdy pale miałowy i na piecu jest temp. ok 60'C wszystkie grzejniki grzeja (na układzie założona jest pompka LFP typ 25POr60C , pracuje na 3 biegu) , gdy przełączam na gazowy ( Sime , pompa model PREDOM  CP53 i pracuje na 3biegu ) i temp na piecu również jest ok 60'C najbliższe dwa grzejniki są do połowy zimne. jeden pokój jest nad drugim. gdy zakrece dolny to do góry nie idzie dotknąc no i na odwrót. na chwile obecna mam przykręcone zawory na powrotach i grzejniki są letnie .
jakies sugestie co sie dzieje ?! grzejniki napewno są odpowietrzone a siec napewno jest zalana odpowiednia iloscia wody. 

Opublikowano

Masz dwa rodzaje układów zamknięty i otwarty muszą być one oddzielone zaworami żeby przy gazowym nie ogrzewać pieca miałowego. Poza tym trzeci bieg to chyba za dużo daj pierwszy ewentualnie drugi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.