Gość sarzyk Opublikowano 5 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Witam mam wymarzony sterownik do kotła Ecomax250W i jako ze mam czujnik temperatury spalin mam mozliwosc ustawienia zakresu w jakim powinna sie ta temperatura mieścic. Jaka optymalna temp spalin?? Jak sie nie myle od temp 90*C do 120*C wykrapla sie najwiecej kwasu siarkowego wiec mysle ze temp 130-200 bedzie optymalna czy ktoś może to powietrdzic lub zasugerowac inna temp?? Oczywiscie temo dla węgla (orzech). Wyzej wymieniiona temperatura to ma byc temperatura spalin w czasie pracy, postoju czy w czasie rozpalania. Pewnie w czasie rozpalania nie dlatego jak to jest z tą temperatura? Mierzyc jak sie nie muyle powinno sie w czopuchu, dziura od góry czopucha najlepiej 50 cm od kotła czy to prawda? W jaki sposób regulowac moc dla kotła zasypowego od mocy minimalnej do nominalnej? Tylko nadmuchem?? Czy dmuchawa na 100% zawsze da moc nominalna?? czy nie bedzie to generowało praktycznie samych strat kominowych? Pytam bo ostatnio troszke kaski wpłyneło i chce zainwestować w kotłowni. Myslałem o palniku na pelet (rozważam) ale na pewno bede sie starał zamontować bufor ciepła. Dlaego pytam jak w pełni efektywnie wyklorzystac kocioł. Kocioł oczywscie Cichewicz Logica 20-27kW
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.