rondelek2000 Opublikowano 22 Października 2013 #1 Opublikowano 22 Października 2013 Witam, Posiadam w piwnicy kocioł Mini Hef o mocy 9KW. Mieszkanie do ogrzania 66m2 (nieocieplone, grube mury), instalacja typu otwartego, 6 kaloryferów + bojler 100l. Kiedyś kocioł znajdował się w kuchni (dziadek go tam zamontował), ale gdy ja się wprowadziłem to przeniosłem go do piwnicy. W mieszkaniu mam wyświetlacz temperatury na piecu, aby się nie stresować co tam na dole się dzieje:) Kocioł niestety nie posiada żadnego dodatkowego osprzętu poza pompą obiegową oraz sterownikiem do niej. Chciałbym sobie ułatwić życie i zamontować urządzenie, które "pilnowałoby" określonej temperatury na kotle, abym nie musiał tak często schodzić do piwnicy. Myślałem o zamontowaniu dmuchawy w miejscu dotychczasowego wlotu powietrza. Bo za bardzo nie widzę możliwości zamontowania miarkownika ciągu. Nie mam technicznej wiedzy na temat tego czy ten pomysł jest w ogóle możliwy i czy konstrukcja kotła na to pozwala. Proszę o opinie bardziej doświadczonych użytkowników. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za podpowiedzi. Poniżej obrazki przybliżające konstrukcję kotła
emilek Opublikowano 22 Października 2013 #2 Opublikowano 22 Października 2013 Jeśli nie masz króćca do miarkownika możesz podłączyć elektroniczny np MCI nie baw się w dmuchawe bo zrobi tornado w tak małym kotle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.