jojoro Opublikowano 18 Września 2013 #1 Opublikowano 18 Września 2013 W tej chwili posiadam: ok 180m2 do ogrzania w starej kamienicy - rak produkcji 1935 :) (mury z cegły pełnej, ocieplona właściwie tylko 1 ściana, pomieszczenia wysokie na 3m). Kotłownia w piwnicy, piec to Konstal SkamP, sterownik titanic z czujnikiem temperatury zewnętrznej i sterownikiem pokojowym PilotR. Proszę o poradę w jakiej kolejności wykonywać modernizację instalacji. Planuję tak: 1. Wymienić 2 grzejniki żeliwne na "blaszaki" wraz z fragmentem instalacji (rury). Pozostałe grzejniki (8 sztuk mam "blaszane"). 2. Założyć zawór czterodrogowy. 3. Wymienić sterownik pieca tak aby: a) dało się sterować zaworem czterodrogowym B) miał on wszystkie pozostałe funkcje Titanica czyli możliwośc podłączenia czujników temp. zewnętrznej, termostatu w pokoju, stref czasowych, sterowania pompą CO i CWU. c) mial możliwość sterowania pompą cyrkulacyjną (w przyszłości) d) miał mozliwość sterowania pompami/zaworami od podłogówki (w przyszłości) e) miał możliwość instalacji i sterowania parametrami spalania w zależności od temperatury spalin f) możliwość wykrywania braku opału itp. g) możliwość podłączenia modułu sterowania przez internet. h) możliwość podglądu temperatury CWU na panelu w pokoju bo obecny PilotR tego nie ma, a bardzo mi tego brakuje. 5. Podłączyć siłownik do zaworu tak aby dalo się nim sterowac przez sterownik. 6. Montaż termostatu z panelem sterującym w pokoju. 7.Montaż glowic termostatycznych typu Rondostat. Takie są moje obecne plany. Czy to dobry pomysł, czy należy zmienić kolejność działań. Tak - jestem fanem automatyki i bajerów ;p
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.