Damianmg Opublikowano 3 Września 2013 #1 Opublikowano 3 Września 2013 Witam Jestem po rozmowach z kilkoma wykonawcami i już kompletnie nie wiem na jakie rozwiązania się zdecydować. I każda kolejna rozmowa robi mi większy mętlik w głowie. Jakoś nie ufam, i czytam aby być samemu to tych rozwiązań przekonany. Instalacja ma być opalana kotłem na paliwo stałe z podajnikiem. Dom ma 3 kondygnacje na dwóch pierwszych: podłogówka z grzejnikami na najwyższym poziomie sama podłogówka prawie 90m2. Łącznie : - 155m2 podłogówki - 100m2 ogrzewane grzejnikami - no i zasobnik cwu Chciałbym aby grzejniki były sterowane pogodowo natomiast podłogówki siłownikami elektrycznymi z termostatami. I teraz jak myślicie jak to najlepiej rozwiązać aby za bardzo nie skomplikować układu: Czy cały układ otwarty ? czy może lepiej cały zamknięty, czy też wymiennik płytowy Jak najlepiej zabezpieczyć temperaturę powrotu kotła – piszecie że pompa kotłowa najlepiej zdaje egzamin, czy może wykorzystać do tego zawór czterodrogowy który i tak w sterowaniu pogodowym grzejników chyba musi być ? Co do podłogówki - zawór trójdrogowy termostatyczny czy może z siłownikiem, czy czterodrogowy ? Kolejne pytanie dotyczy c.w.u – bojler dwupłaszczowy czy może lepiej wymiennik z wężownicą Każda odpowiedź rodzi oczywiście kolejne pytania ale chyba w pierwszej kolejności muszę podjąć decyzję w tych sprawach i proszę o radę No i jeszcze jedno pytanie: Cciał bym palić ekogroszkiem , miałem lub ich mieszanką, i dodatkowy ruszt do palenia na lato. Co byście wybrali ? - Defro duo uni 25kW – podajnik ślimakowy, palnik rynnowy - Sas ECO 23kW z podajnikiem tłokowym - Koterm KWMP-2 35 kW - podobno rewelacyjny opatentowany podajnik dwutłokowy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.