Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Schematy Do Oceny I Porównania

jareckijaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Schemat generalnie OK. Zrezygnowałeś z regulacji temp na grzejniki, co wymagałoby drugiego 3D przed pompą CO. Byłaby możliwość w przyszłości domontować siłownik i doposażyć się w pogodówkę. Tak jak teraz też jest dobrze, chociaż dociekliwi zapytają co jeśli zamkną się termostaty? Jeśli pompa nie będzie elektroniczna, to przydałby się zawór nadmiarowy lub pozostawienie jednego grzejnka bez termostatu.

Jak wcześniej pisałem wepnij boiler wyżej na RB lub załóż odpowietrznik automatyczny za pompą.

Tak jak pisałem wcześniej, jeden grzejnik jest bez głowicy, ( chociaż pompa elektroniczna też jest), oraz bojler będzie nad pompą, odpowietrznik też będzie.

Ale mam kolejne pytanie: jaki zawór termostatyczny ( jaki przedział temperaturowy ) do podłogówki? (20-45 czy 35-60 C?) bo oczywiście w sklepach polecają ten który mają na półce jako idealny do podłogówki, mimo że mają różne zakresy.

Oraz czy w układzie podłogówki nie trzeba zastosować takiego zaworu nadmiarowego?

No i jak z tymi złączkami, czy rdza nie robi tego samego co odpadający ocynk?

Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powoli schemat przechodzi w życie

Mam pytanie odnośnie miejsca w układzie z pompą i TZM do podłogówki

U mnie wychodzi to tak że zawór jest tuż przy pompie ( przykręcony od razu do śrubunku), czy filtr skośny ma być między zaworem a pompą, czy przed zaworem TZM i pompą?

Nie ukrywam że dla mnie lepiej jakby mógł być przed TZM, no ale jeżeli nie może będę musiał pokombinować i przerobić.

Oraz czy zawór zwrotny ma być za pompą czy może być na powrocie za trójnikiem do TZM?

Jaka powinna być kolejność? Czy może nie ma to znaczenia?

Sory za jakość rysunku, nie mam żadnego programu pod ręką, ale może będzie łatwiej zrozumieć o co pytam.

Dzięki

post-14727-0-97649100-1374255643_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie wiem że tak z przerwami ale brak czasu.

Mam pytanka

1. Zawór zwrotny w układzie podłogówki dać na zasilaniu za pompą czy na powrocie do pieca za trójnikiem od zaworu mieszającego? Czy nie ma znaczenia.
  2. Czy jest możliwość przekręcić w pompie korpus o 180 stopni? ( odkręcić 4 śruby i odwrócić), mam tak że wskazania od pompy elektronicznej wychodzą wprost na ścianę więc nie widzę za wiele a i przełączanie jest kłopotliwe. Wiem że tracę gwarancję ale czy w ogóle istnieje taka możliwość?
  3. A i tak na marginesie czy normą jest że króćce w piecu nie są prostopadle do pieca? Jak wkręcę rurę w wyjście z pieca to rura nie jest pionowo tylko zauważalnie ucieka na bok.

Dzięki pozdrawiam

Opublikowano

I kolejna sprawa czy może być odpowietrznik automatyczny przed pompą? ( po stronie ssącej)

Pompa jest na pionowej rurze tłoczy do dołu, a u góry na końcu rury na trójniku jest odpowietrznik.

Filtr bezpośrednio przed pompą.

Nurtuje mnie jeszcze to, czy aby przed zaworem termostatycznym 3D nie powinno być filtra, tak patrzę po innych instalacjach i filtr raczej jest przed zaworem ( kolejność: filtr- zawór 3D- pompa)

Za odpowiedzi będę wdzięczny

Opublikowano

Filtr ma chronić pompę i instaluje się go bezpośrednio przed pompą.

Przeanalizuj co będzie filtrować gdy umieścisz go przed zaworem 3D a co będzie pominięte.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie

Dziękuje wszystkim za pomoc

mimo iż trochę to trwało to wykonałem i uruchomiłem instalację

No ale zawsze musi być jakieś ale, więc kilka pytań

Mam tzm esbe 20-43 a termometr za pompą pokazuje temperaturę znacznie wyzszą. ustawiony np na 5 to temperatura na termometrze 45 stopni więc jak ustawię na 6 to przekroczy 50 napewno, oczywiście mogę zmniejszyć no ale i tak to trochę dziwne.

Czy w rotometrach powinna być woda?,

bo w dwóch mam 3/4 wody, w jednym 1/2, a w następnym trochę na dole. pozatym te rotometry to chyba mam wogóle jakieś lipne, czasami pokazują przepływ a czasami się zawieszą i nie pokazują, pukne w nie i się odwieszają.)

Ogólnie słabo grzeje mi podłogówka, i to z nią mam problem, dopiero jak ustawię właśnie na mniejwiecej 45 to czuć, ale ta temperatura wydaje mi się za wysoka. tak to ledwo czuć aby była ciepła i to nie równomiernie. ( może słabo grzeje bo obecnie jest tylko " przepalane", ale to się okaże niedłógo)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witajcie

Trochę odgrzewany ale, nie bedę zakładał nowego

Tam na pewno nie będzie grawitacji, czyli zawory róznicowe nie są potrzebne, ew grawitacja może wystąpić na CWU.

Problem w tym że mi grzejniki grzeją grawitacyjnie

Patrząc od pieca -filtr-pompa-zawór zwrotny sprzężynowy-rozdzielacz-pex-grzejnik zasilanie dolne, no i powrót pex-rozdzelacz.

Wyłącze pompkę, a temperatura w układzie rośnie i grzejniki gorące ( nie wszystkie jednakowo) dlaczego tak się dzieje? 

Więc gdyby szanowne grono powiedziało mi co z tym zrobić bo jest mi to "zjawisko" nie potrzebne.

Dzięki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.