andref44 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam Mam pomysł na instalację z wykorzystaniem pojemnościowego wymiennika ciepła. Z uwagi na częste wykorzystanie kominka chcę zastosować zbiornik kombinowany. Instalacje ma być podzielona na dwie składowe: 1) Układ otwarty z kominkiem i kotłem na ekogroszek do wymiennika płytowego z samouzupełniającym naczyniem 2) Układ zamknięty z instalacja grzejnikową i podłogową Mam tylko jedną wątpliwość a mianowicie czy zbiornik kombinowany zamontować po stronie otwartej czy zamkniętej Po stronie otwartej mamy ten plus że w zbiorniku jest wyższa temp wody oraz nie ma wysokiego ciśnienia (z tym że martwi mnie kwestia automatyki). Z kolei zainstalowanie zbiornika kombinowanego po stronie zamkniętej przysparza mniej problemów ze sterowaniem ale z kolei mamy niższa temp i wyższe ciśnienie. Czy ktokolwiek przerabiał już ten temat u siebie. Zbiornik kombinowany z podwójną wężownicą (obie podłączone do solara)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.