pajter Opublikowano 18 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Witam wszystkich, A mianowicie, mam mieszkanie 80m2, wysokość mieszkania 3.3m, 3 pokoje przejściowe,nie ocieplone, stare okna, 2 piętro na dole nikt nie mieszka od kilku lat wiec od podłogi zimno, brak izolacji, ściany zewnętrzene przód i tył mieszkania, a w ostatnim pokokju wszystkie ściany zewnętrzne(chodzi mi o to, że żaden blok nie jest doklejony do mojego). I teraz moje kilka pytań: - jaki wybrać piec dwu funkcyjny? (myślałem o Ferolli c24 lub Miniterm elegance 7kW - 23kW, piec musi byc z otwartą komora spalania) - z jakich materiałów użyć do instalacji? ( myślałem o alu-pex na zaciskanie lub zgrzewanie, chodzi mi o to żeby było w mire możliwości nie drogo, myśle że na zrgrzewnie było by taniej, ale jeszcze centralnego nie robiłem w tym systemie i chciał bym poznac wasze zdanie?) - kaloryfery - myślałem żeby wszędzie dać z zapasem mocy w łazience 600x100 + malą drabinke, I pok.- 2x600x1200, IIpok.- 2x600x1400, IIIpok.- 1x600x1200 i 1x600x1400 i przedpokuj 1x600x1400. Prosze o wasze sugestie i porady?! W pliku załączyłem rzut mieszkania.mieszkanie rzut.xls
pasik1002 Opublikowano 21 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 21 Grudnia 2012 jesli chodzi o materiały może być pex robi się z niego szybciej niż z pp ale jest droższy co do przewymiarowanych grzejników nie lepiej pomyśleć nad wymianą okien i obniżeniem sufitu
blackguitar Opublikowano 11 Marca 2013 #3 Opublikowano 11 Marca 2013 Zgadzam się z przedmówcą, wiadomo, że obniżenie sufitów i wymiana okien wyjdzie drożej ale nawet najlepszy piec nie da Ci takich oszczędności jak dobra izolacja. Idź w te stronę, tańszy piec, mniejsze grzejniki, a za to obniż straty. Co do kotłów, które podałeś to raczej niska półka zdecydowanie odradzam tego ferroli.
Gość rentix Opublikowano 20 Marca 2013 #4 Opublikowano 20 Marca 2013 Kupisz ferroli bądź inny mniej znany i będzie problem z serwisem.A to jest podstawa przy kotłach.Niech ci coś wysiądzie w święta i co wtedy??Więc najpierw sprawdż jak wygląda zaplecze serwisowe danej marki zanim sie zdecydujesz na kupno.I omijaj tez markety bo są tam sprzedawane kotły o mniejszej wydajności.
Gość rentix Opublikowano 20 Marca 2013 #5 Opublikowano 20 Marca 2013 A co du rury.Jest na rynku rura pp z włóknem szklany do centralnego ogrzewania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.