areklbn Opublikowano 25 Listopada 2012 #1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Witam posiadam piec DEFRO 18kW ze sterownikiem ST22 Mam problem polegający na tym że idzie bardzo dużo węgla i pali sie przez 10-15 min i spada temperatura(jeszcze rok temu było normalnie) DOM: ok.70 mkw jak narazie majstrowałem przy ustawieniu przedmuchu (czasu, przerwy), prędkoscią dmuchawy i temperaturą załączania wentylatora. Jak narazie ustawienia wyglądają tak: temp. włączania dmuchawy 55 stopni obr. dmuchawy 02 (skala 01-06) praca przedmuchu 10 sekund przerwa przedmuchu 10 min. po wrzuceniu węgla temperatura oscyluje od ok 53 do 65 stopni po czym drastycznie spada i robi sie zimno. Jakie ustawienia +- były by optymalne? do czego służy ta wajcha ? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b36ceb23b39a171.html czy na tej pompie coś sie ustawia? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/beb77088a2326357.html Czy te zawory czerwone pod i nad pompą powinny być cały czas otwarte? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f1dcc5c926b255c.html Pozdrawiam Arek
tiger46 Opublikowano 25 Listopada 2012 #2 Opublikowano 25 Listopada 2012 Witam Wajcha o którą pytasz to przepustnica na czopuchu ja bym ją otwarł na maksa i zostawił,na pompie ustawiasz obroty czyli biegi są 3 ty masz ustawione na 2 biegu ja bym ustawił na 1 bieg powinno wystarczyć,zawory(czerwone)jeżeli pompa chodzi mają być otwarte czyli tak jak masz.Co to znaczy że temp.drastycznie spada?
areklbn Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 25 Listopada 2012 drastyczne spadanie temp to jest w ten sposób że jak dobije do załóżmy 65 stopni to w ciągu kilkudziesięciu sekund spada o jeden stopień
robertino Opublikowano 25 Listopada 2012 #4 Opublikowano 25 Listopada 2012 Witam. Temperatura spada ponieważ pompa pompuje tą nagrzaną wodę do kaloryferów a z kaloryferów wraca zimna, aby temperatura się ustabilizowała cykl musi się powtórzyć kilka krotnie,przepustnica czopucha musi być otwarta może nie na max ale przynajmniej na 1/2.
tiger46 Opublikowano 26 Listopada 2012 #5 Opublikowano 26 Listopada 2012 Jak ma być ustawiona przepustnica to nie ma na to żadnej reguły ma piec z dmuchawą więc powinien być dobrze uszczelniony dlatego ja uważam że przepustnica powinna być na max otwarta.Przepustnicą regulowało się w kotłach które paliły na naturalnym ciągu a teraz większość jest z dmuchawą to po co regulować.
areklbn Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor #6 Opublikowano 1 Lutego 2014 Witam mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pieca dzisiaj wyczysciłem troche sadzy z pieca i czopucha zaczęło sie kopcić z drzwiczek ale tylko na 2,3,4,5,6 biegu wentylatora na 1szym nie kopci ale też temperatura słabo idzie do góry i opada pomaga tylko otwarcie drzwiczek i wyłączenie dmuchawy- wtedy nie kopci sie tak Co może być nie tak?
tommy07 Opublikowano 1 Lutego 2014 #7 Opublikowano 1 Lutego 2014 To jeszcze trzeba przelecieć szczotą komin od góry do dołu , albo samą wyczystkę opróznić może juć jest pełno i przesłania wylot czopucha
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.