Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dwóch tygodni użytkuje kocioł firmy Stalmir zPleszewa KTM o mocy 20kW i mam problem z ustawieniem sterownika Tango : Tłok'

spala mi ponad 30kg ekogroszku na dobe moje aktualne nastawy ;

HiS 1

PAu 300

CdP

PPo 3

Coc 8

OFS 14

bPo 14

Opublikowano
http://www.papa-wroc.pl/serwis_podstrona.php?id=8 proponuje ci tą stronę ja też mam ten piec i PPo2 ,CoC11,OFS15,bPo13,PAu180,HIS1a wszystko zależy od wielkości domu u mnie 100 metrów użytkuję ten piec kilka miesięcy i co mogę poradzić to częste czyszczenie nawet co kilka dni to zależy od jakości groszku ale trzeba zaopatrzyc się w odpowiednią szczotkę bo to co daje producent jest za krótkie
Opublikowano

A jakiej mocy masz piec i ile ci spala ekogroszku .Chciałbym miec jakies porównanie bo niektóży piszą że przy tej wielkości domu i przy takiej temperaturze spalają dużo mniej. 30 kg. do jest bardzo dużo co będzie jak przyjdą mrozy ??? A codo czyszczenia to jest dużo sadzy na ściankach nie wiem czy tyle powinno być czyszcze co tydzień

Opublikowano

mam taki piec jak Ty 20 a spala mi 2 worki tj 50 kg na 3 dni tak średnio przy tych nastawach co podałem tylko że ja mam grzejniki aluminiowe jak Ci zarasta to czyśc częściej i bardzo dokładnie ten ruszt wodny też dużo zależy od jakości ekogroszku

Opublikowano

Doczytalem sie ze ten kociol jest produkowany na licencji firmy Budkot.

Poprawilem nastawy wedlug twoich sugesti i spalanie troche spadlo do 24 kg. ale to i tak za duzo przy takich temperaturach kkupujac ten kociol myslalem ze ogrzewanie bedzie tansze ale przynajmniej jest mniej roboty i w domu jest cieplej. Dzieki za rade.

Opublikowano

Jaki ma lecieć dym z komina jasny czy ciemny i czy ma być duzo sadzy w kominie , u mnie leci ciemny i dzisiaj czyściłem komin i po dwóch tygodniach było połowe wiadra sadzy może mam złe spalanie i dlatego za dużo mi spala

• 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam

ja palę takim Kopalnia Węgla Kamiennego Kazimierz Juliusz Sp. z o.o.,25kj mam powierzchnie 260m2 i spalam około 25kg węgla

przy temp 45 na piecu mam zasyp na 5 dni ,a jak mam teraz 60 stopni ustaawione to 3 dni/doby, mówię o takim samym piecu

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...