Skocz do zawartości

miklo

Stały forumowicz
  • Postów

    501
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

  • Wygrane w rankingu

    4

Ostatnia wygrana miklo w dniu 29 Maja 2023

Użytkownicy przyznają miklo punkty reputacji!

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    Powierzchnia ogrzewana, to około 240m2 (mieszkalne ponad 200 + garaż). Ściana poroterm. Dach dachówka. Dach ocieplony wełną mineralną. Pod podłogą 10cm styropianu.
  • Instalacja
    Głównie grzejniki, podłoga grzana bez dodatkowego mieszacza, z zaworami RTL na powrocie w wiatrołapie, kuchni i łazienkach.
  • Kocioł
    PellPal 12kw, dodatkowo poddasze klima, parter piec kuzniecowa

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    mazowieckie

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia miklo

Kompetentny

Kompetentny (10/14)

  • Maszyna do postowania Unikat
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji
  • Miesiąc później
  • Reacting Well Unikat

Najnowsze odznaki

77

Reputacja

  1. Był jeszcze Cichewicz Sigma Dual. Też z dodatkową komorą. https://www.cichewicz.pl/kotly-c-o-na-drewno-i-pellet-sigma-dual
  2. No to wytnę serduszko w drzwiczkach. Do sławojki po wódę nikt się skradać nie będzie 😉
  3. Zawsze poza tym mogę tam wstawić gąsior i aparaturkę i destylować. Nikt się nie kapnie 😉
  4. To było pierwsze wędzenie na próbę, więc zrobiłem tylko kilogramowy kawałek boczku. Gdybym coś spartolił, to nie szkoda tak, jak całej wędzarni wędlin 🙂 No i mam 6 dzieci, więc ma kto jest. Większość już duża 😉
  5. Tak. Będziemy wsuwać na bieżąco wyroby. Boczku prawie już nie ma 😄 A było tylko śniadanie.
  6. No dobrze. Kilka dni temu przyszła zamówiona wędzarnia elektryczna. Kupiłem Pan Kornik A150+. Wczoraj zrobiłem pierwsze testowe dymienie. Wędziłem kilogramowy kawałek boczku. Leżał tylko 1,5 doby w przyprawach. Nie używałem soli peklowanej - od azotynów chcemy odejść. Lekarz nam to zalecił, bo mamy różne problemy w rodzinie - migreny i hormony czasem rozjechane. Ale nie będę opowiadać szczegółów 😄 W każdym razie chcemy jeść jak najprościej przygotowane żarcie bez chemii - na ile się da, oczywiście. Sprzęt dziecinnie łatwy w użyciu. Suszenie mięsa przed - wentylator + grzałka. Potem dymienie, termostat pilnuje temperatury. Potem na koniec dałem podpiekanie (do 80 podbiłem temperaturę). Nie jest to nie wiadomo, jaki sprzęt. Przy wczorajszej aurze (od -2 do +2) ciężko było rozpędzić wędzarnie powyżej 80 stopni. Grzałka już nie dawała rady 🙂 Ale do typowego wędzenia od zimnego do tych 80 - spoko. Nie ma ocieplenia. Złożona jest z desek piór / wpust, więc, jak się nieco rozlezie, to nie powinna się jednak rozlecieć 🙂 Boczek wyszedł świetny, dzieciaki się zajadają. Dołączam zatem do klubu dymiących 😉
  7. https://www.radio90.pl/skorzystales-z-czystego-powietrza-pamietaj-ze-musisz-korzystac-z-nowego-ogrzewania-przez-5-lat.html Kiedyś też o tym czytałem. Można dołożyć kolejne źródło ciepła, ale te z czystego powietrza musi być wciąż zainstalowane. Ponadto nowe, dodatkowe, źródło ciepła musi spełniać wymogi programu. Nie wiem, co to oznacza obecnie, bo jest bałagan i nie wiem, co spełnia owe wymogi.
  8. No właśnie wędzarnie elektryczne często mają wiatrak do suszenia. Włącza się grzałkę, otwiera szyber + wentylator i idzie suszenie. Tak przynajmniej na jutubie pokazywali. Dla mnie, to ważna opcja, bo w domu suszenie się nie uda. Mam koty wariaty.
  9. @carinus Z tego, co widziałem na jutubie, do pompowania dymu z generatora ludziska używają pompek do akwarium. Małe, brzęczą, dmuch akuratny i do tego zazwyczaj regulowany pokrętłem. Co do sterowania - Thermowind z pokrętłem są od nieco ponad półtora tysiaka. Z guzikami ponad 3kę... Każdy chyba chce zarobić.
  10. O pacz. Thermowind są też takie porządniejsze, ale poza moim zasięgiem. Dlatego pod uwagę brałem te proste - bez izolacji i z pokrętłem. Prąd Cię nie kopie? 😉 Sterowanie zawsze można zmienić w sumie potem.
  11. No właśnie dlatego pisałem o Pan Kornik (tańsze o Borniakach - już czytałem, że to klasa sama w sobie, ale faktycznie cena za wysoka). Drewniane i wydają się być jako takie. Ewentualnie poniżej 2 tysiaków Thermowind, ale mam obawy, że lipnie zrobione są. Bałbym się, że walnie prądem na obudowę, a żony bym nie chciał stracić 🙂
  12. Na pewno będzie trafiony ten pomysł. Nie kupujemy wędlin od jakiegoś czasu. Pieczemy (w kuzniecowie, albo piekarniku elektrycznym). Chcemy dorzucić wędzone też do "arsenału". Nie chcemy wędzić węgorzy, ani niezliczonych ilości. Po prostu kawałek czegoś raz na tydzień / dwa. I od razu jeść. Dzieciaki mają różne uczulenia i te sklepowe żarcia nam bokiem wychodzą. Mamy też szklarnię i spory ogródek. Takie nieco wiejskie życie nas kręci 😄 Nie mam przy tym czasu ani narzędzi, żeby samemu wędzarnię zrobić. Dlatego chcę kupić. Niewielka, elektryczna. Nie musi być nie wiadomo jaka przy tym.
  13. Przymierzam się powoli do zakupu wędzarni. Będzie to nasza pierwsza, więc musi być prosta w użyciu 😄 Nastawiam się na elektryka, bo nie mam czasu wynajdować koła od nowa i bawić się drewnem. Fundusz też mam cienki, więc jakieś kompromisy będą 😄 Mam do Was, doświadczonych, kilka pytań: - Drewniana, czy metalowa? Wydaje się, że tania metalowa raczej będzie nieocieplona i to może być kłopot w zimie. Drewno coś tam izoluje. Raczej lepiej, niż cienka stal. Za to pewnie trudniej utrzymać czystość w drewnie. - Czy sterowanie analogowe jest wystarczające? Są takie tanie dość wędzarnie Thermowind. Mają pokrętło do ustawiania temperatury i nie jest to super dokładne. Histereza (z tego, co czytam) może być koło 10 stopni. Z drugiej strony - bezwładność temperaturowa wędzonego żarcia jest spora, więc takie skoki chyba nie są straszne? Podobają mi się fajne i drogie wędzarki, ale nie chcę przekroczyć budżetu 2000 do 2500 (mniej więcej). Fajne są drewniane Pan Kornik (i mniej więcej w budżecie), ale to na moje amatorskie gały. Coś podpowiecie?
  14. Rety. A co padło?
  15. Trochę pierdoły w tym filmie są. Palenie drewnem w pelleciaku, to chyba margines. Raczej chodzi o standard energetyczny budynku. Gdy masz kocioł na węgiel i dajesz w rurę od CO 50 i więcej stopni celsjusza, to pompa ciepła nie jest najlepszym wyborem. Wyjdzie po prostu drogo potem. A Czyste Powietrze, to przecież stare domy, nie nowe.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.