Kominiarz i owszem, wygrzewanie komina też ale...ostatnio popularny jest na rynku tzw. sadpal. To taki proszek w saszetkach który po wrzuceniu do pieca (na żar) powoduje zmniejszenie ilości sadzy w kominie. Sadpal i obierki z ziemniaków mają tą wspólną cechę, że i tu i tu aktywnym składnikiem procesu jest skrobia ziemniaczana. To ona powoduje, że ilość sadzy w kominie się zmniejsza. Ja osobiście stosuję mąke ziemniaczaną- duuuuużo tańsza od sadpal-u a efekt bardzo dobry. Wrzucam na żar do pieca 2 łyzki mąki ziemniaczanej. Efekt widać szczególnie zimą, gdy na śniegu pojawiają się kuleczki sadzy która wyleciała z komina po użyciu mojego "sadpalu" czyli mąki ziemniaczanej. Oczywiście ani sadpal ani obierki nie zastąpią mechanicznego wyczyszczenia komina-przynajmniej 2 razy w roku. One jedynie ograniczają "zarastanie komina" sadzą.