Skocz do zawartości

damian79

Forumowicz
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia damian79

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam serdecznie, Mam parę problemów z moim piecem. Czytałem wiele tematów na forum i niestety one ich nie rozwiązują . Mieszkam w domku. Pow. Mieszkalna 120m2, ogrzewany również garaż plus kuchnia „letnia”, w sumie około 170m2, piec z Pleszewa Kotłospaw 25KW KWM-SGR, sterownik Negro Plus, groszek z podajnikiem ślimakowym – retorta - z możliwością podawania miału, jedna pompa, zbiornik 140 na cwu. Budynek nieocieplony, okna plastik, grzejniki 70% żeliwne, reszta Alu. Węgiel mam b. dobry – nie pamiętam z jakiej kopalni:) Piec założyłem w sierpniu i pale nim około 2 miesięcy. 1. Zauważyłem, że przestała mi się obracać retorta: powinienem ją zdjąć i przeczyścić czy to awaria? 2. Piec posiada również palenisko z rusztem wodnym na np. drzewo znajdujące się nad retortą. Przy montażu zobaczyłem, że po podwieszeniu „krążka” (nie wiem jak to się nazywa:) ) do rozpraszania płomienia wisi on niesymetrycznie – inaczej się go nie zamontuje i płomień częściowo go omija – nie pali się węgiel równomiernie na retortą. Czy ma to wpływ na „ekonomikę” palenia? 3. Prześwit pomiędzy retortą a „krążkiem”(patrz pkt.2:) ) wynosi około 10cm. Groszek powinien się palić na kupce o jakiej wysokości ponad retortę? 4. No i na koniec zapewne najczęstszy problem z piecami tego typu jak ustawić regulator. Kombinowałem na wiele różnych sposobów i mam problem gdyż piec 80% czasu jest w trybie praca! BARDZO długo osiąga zadaną temperaturę. Później szybko ona spada i znów długo się piec nagrzewa. Zapewne tu problem tkwi w ustawieniach programatora. Spala mi pomiędzy 24 a 30 kg dziennie czyli tak w normie ale denerwuje mnie fakt, że wciąż jest w trybie PRACA. Temperatura ustawiona na piecu to 41stopni. Proszę o pomoc jak powinienem prawidłowo ustawić sterownik. Oto moje ustawienia oraz ustawienia fabryczne.
  2. Witam, zbieram informację i chce przeprowadzić sondaż: Ile pali mój piec? Proszę napiszcie jaki masz piec i ile opału żużwasz średnio w okresie zimy? Wyniki podsumuje i porównam. Pozdrawiam
  3. damian79

    Zamiennik ekogroszku

    Dwa Pytanka: 1. Gdzie Ty kupileś groszek po 298 za tone?? 2. Własnie myśle o tym piecu ze slimakiem na mial i groszek (chyba Kotłospaw to robi) - jak to się sprawuje??? dzieki
  4. dziękuje serdecznie, coraz bardziej skłaniam się do groszku, tylko.. cena 770 w dolnośląskim za tone workowanego.. masakra
  5. Witam, Będę dokonywał modernizacji CO w domku (120m2 plus 60m2 ogrzewanej piwnicy), domek nieocieplony, kotłownia w piwnicy, komin ponad 9m, Zastanawiam się jaki wybrać sposób opału – czyli jaki piec, Biorę po uwagę dwie możliwości: paliwo eko-groszek lub miał ( wraz z eko-groszkiem) oczywiście piec z podajnikiem, i z dodatkowym rusztem „na wszystko”. Jeśli ktoś ma domek podobnych rozmiarów: ile spala groszku lub miału rocznie? Producent kotła – solidna firma, której rozwiązania widziałem już w paru miejscach – mówi iż nie muszę instalować wkładu kominowego dla pieca z podajnikiem – czy to faktycznie nie spowoduje mi z czasem „awarii” komina? Chcę również zainstalować wymiennik na ciepłą wodę użytkową. Jakiej pojemności powinien być broiler dla czteroosobowej rodziny? Z góry dzięki za odpowiedz.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.