Skocz do zawartości

rkules

Nowy Forumowicz
  • Postów

    3
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    ekogroszek
  • Instalacja
    CO szufladka
  • Kocioł
    stalmark 25kw

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Częstochowa

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia rkules

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Mi mielił facet jak przywoził z kopalni, dopłaciłem 475zł do tej usługi. Ale widziałem że można wypożyczyć na OLX kruszarki. ale jak usiadłem i przeliczyłem ile z tym jest zabawy, żeby to samemu zrobić, a i tak za kruszarkę trzeba zapłacić, to stwierdziłem że wole dopłacić i mi to zrobią. Jest trochę miału, ale w szufladce to nie przeszkadza, jedynie co, to muszę częściej do wyczystki zaglądać i wybierać to drobne co spadło pod szufladkę.
  2. Rozwiązałem problem spieków w piecu szufladkowym. Mam Marcela orzech zmielonego na groszek. Na początku miałem duży problem ze spalaniem tego opału. Piec co 2gi dzień gasł i zamiast popiołu były same spieki. W trakcie prób znacznie skróciłem przerwę przepalania(obecnie jest około 25min) dzięki temu piec już nie gasł, ale nadal były spieki. Na forum doczytałem że wapno pomaga, też dodałem do mojego i dosyć się poprawiło, ale bez szału. Ale ostatecznie zrezygnowałem z wapna bo dużo przy tym zabawy, i do tego w przypadku mokrego opału podobno szybko piec skoroduje. A sprawa rozwiązała się dzięki dostawieniu 3 cegieł szamotowych na palenisko i odchyleniu klapki w dmuchawie tak aby była cały czas otwarta. Dzięki otwartej klapce na palenisko cały czas dostaje się nieznaczna ilość powietrza a dzięki temu żar fajnie się utrzymuje, a to wszystko potęgują cegły szamotowe które są buforem temperatury, i pomagają w uzyskaniu wyższej temperatury w trakcie spalania. Po tych 2 modyfikacjach nie potrzeba żadnego wapna. Sam opał spala się praktycznie w całości, niema żadnych spieków. Ważne jest też ustawienie przerwy podajnika, nie za długiej, tak aby było dużo żaru. Dorzucam zdjęcia jak to wygląda u mnie w piecu po spaleniu około 60kg Marcela pzdr
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.