Z tym wysokim stożkiem nie przesadzaj, stożek powinien być szerokości otworu retorty, jedna z przyczyn szlakowania i nie dopalania groszku to czas podawania ciut za długi. Ustawienie dmuchawy jest w normie, możesz spróbować otworzyć lub przymknąć przesłonę na dmuchawie/ płomień powinien być jasnopomarańczowy bez tworzenia się sadzy. Otwórz drzwiczki i sprawdź patrząc na płomień zamykając i otwierając przepustnicę na dmuchawie. Samo zapadanie się stożka to nie powód do zmartwienia, dopóki żar jest widoczny u wylotu retorty jest ok. Zmień czas podawania o jedną sekundę, jeśli nic się nie zmieni jeszcze o jedną, itd. Z tych 10 sek. w czasie podawania ujmij 1 może 2 sekundy, a w przerwie w podawaniu dodaj 2 lub 3 sekundy. Pamiętaj- nigdy nie zmieniaj ustawień hurtem o kilka lub kilkanaście sekund. Czasem wystarczy 1 sek. Prosty reg. pokojowy możesz kupić za 70-80 zł, pozwoli na oszczędność kilku kg groszku! Możesz ustawić na kotle 55 lub 57 stopni, też zmniejszy to dzienne zużycie.
PS A gdzie mieszkasz?