Skocz do zawartości

Cezary

Nowy Forumowicz
  • Postów

    2
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Cezary

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Starter dyskusji
  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam wszystkich, Powoli przygotowuję się drugiego sezonu palenia eko-groszkiem w w/w piecu. W ubiegłym roku miałem dobry opał i jak wszyscy ciepłą zimę. Stąd spaliłem w domu o pow. ok. 200 m2 około 3,5 tony groszku przy temp. w domu 22-24 st.C. To dla mnie subiektywnie - bardzo ciepło. Wcześniej paliłem gazem i miałem ok. 19 st.C. Wiem, że generalnie piece nie lubią niskich nastaw temperatur ale ja muszę wstawić niską, bo miałem 24 st.C w domu. W efekcie piec pracował w zakresie 42 -47 st.C. Czy można w jakiś sposób pogodzić mój komfort z wymaganiami pieca? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
  2. Cezary

    Skąd dobry eko-groszek?

    Witam, Jestem nowy na tym forum. Zastanawiam się nad zakupem pieca retortowego jako alternatywę dla aktualnie używanego ogrzewania gazowego. Wstępne przymiarki do zamiany systemów ogrzewanie jednak mnie zniechęcają. Liczyłem tak: zużycie groszku ok.1-1,5 kg/h x 20 zł za worek 25 kg - czyli zakładam, że 1 worek wystarcza na 1 dobę. Dalej - 20 zł/dobę x 30 dni = 600 zł. Dokładne wyliczenia dają wynik zbliżony do 700 zł na miesiąc. Zużycie i ceny groszku wziąłem ze stron producentów i firm handlowych. W moim przypadku trudno oddzielić koszt samego ogrzewania domu od "produkcji" ciepłej wody i gotowania, ale szacuję go na ok. 400 zł/m-c dla domu 154 m2, ocieplonego, okna 1,1, sterowanie pogodowe, temp. w domu ok. 20 st.C. Bardzo proszę o opis doświadczeń Forumowiczów, którzy użytkują już CO z piecem retortowym. Pozdrawiam. Cezary
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.