Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Galmet 17 Problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam was bardzo.

posiadam od października piec galmet 17 exspert z obrotowa retortą, do tej pory opalałm dom na polskim ekogroszu i chodził bez zarzutu, niestety pokusiło mnie aby sprawidzic tzwe. czeski grosze. Przyjechal serwisant był tylko 2 godz i niestety wszystko sie rozjechało. groszek nie ma tylku kalorii i bardzo długo dochodzi to zadanej temperatury. jeżeli ktoś ma ustawienia na groszek o mniejszej kaloryczności i taki piec prosze o pomoc . Niestety za serwisantem czeka sie ok tygodnia a palic trzeba.

prosze o uwagi o swoim piecu i sposobie ustawień.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam, ja teraz testuję miał i coś kiepsko to idzie, proszę jeżeli to możliwe o ustawienia

Opublikowano
  • Autor

Witam,

ale ja testowałam miału tylko tzw" czeski groszek". teraz jest ok bo wróciłam do polskiego eko-groszku o bardzo dobrej kaloryczności.

piec chodzi 5-6 min i w nadzorze jest w zależności 12-25 min.

jezeli jakies pytania to służe pomoca.

pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli chodzi w nadzorze to też nie za dobrze. Lepiej jak chodzi cały czas w trybie "praca" ale na małych obrotach i przy jak najdłuższych przerwach w podawaniu następnej porcji opału.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam,

ale ja testowałam miału tylko tzw" czeski groszek". teraz jest ok bo wróciłam do polskiego eko-groszku o bardzo dobrej kaloryczności.

piec chodzi 5-6 min i w nadzorze jest w zależności 12-25 min.

jezeli jakies pytania to służe pomoca.

pozdrawiam

Witam

Ile ten czeski ekogroszek kosztuje i jaka ma kalorycznasc?

Pozdrawiam Stanislaw

Opublikowano
  • Autor
poradziłam sobie i jest suuper

jeszcze jedno pytanie do WAS może ktoś sprawdzil czy piec spala ekonomiczniej na pracy dwustawnej czy w automacie. Prosze o opinię.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie do WAS może ktoś sprawdził czy piec spala ekonomiczniej na pracy dwu-stawnej czy w automacie. Proszę o opinię.

Witam mam na imię Robert , także jestem posiadaczem pieca galmet z obrotowa retorta 17 KW , mieszkam w kuj - pom dokładnie w Lipnie ,

Widzie ze przy danych pracy 6 min do postoju 17 min piec u pani musi spalać naprawdę małe ilości groszku proszę podać swoje spalanie i gabaryty domku , U mnie na przykład praca to jest koło 17 min a nadzór to jakieś 7 min przy czym 100 kg starcza średnio 7 dni temp w domu 22 stopnie, 90 metrów do grzania .

Nie próbowałem palić na pracy dwu-stawnej , lecz myślę o wysterowaniu sterownika w trybie PID na bardziej ograniczony margines pracy tj . max czas przerwy koło 130 a min czas np. 50 . na razie mam min czas przerwy 40 do max 140 podawanie 14s dmuchawa odsłonięta na jakieś 5 mm

Zauważyłem ze podczas pracy z minimalną mocą jest bardzo wolne podbijanie temperatury gdyż podawanie groszku jest bardzo małe (kopczyk płaski malutki płomień) a wentylator podając powietrze zarazem przewietrza komorę spalanie i na pewno cześć ciepła jest wywiewane przez komin, stad moje wnioski żeby podnieść minimalną moc kosztem ekologi i (przechodzeniem w nadzór)

gdyż w nadzorze długo trzyma temperaturę , Tylko pytanie jakie parametry by były najbardziej odpowiednie hmmm ???

Parę uwag odnośnie pieca galmet 17 KW PPSM; (raczej chodzi o retortę pancerpola )[/u][/u]

Raz na jakieś dwa tyg obrotowy koszyk retorty poprzez obroty nachodzi na popiół i podwyższa się na pierścieniu do tego stopnia ze jest powyżej zasięgu palca który go obraca , wtedy wymaganie jest wygaszenie i obczyszczenie paleniska z popiołu ;( (serwis mowy o podniesieniu nadmuchu ale wtedy drastycznie spada wydajność pieca ,wzrasta spalanie) myślę ze pancerpol musi wymyśleć coś żeby jednak ten popiół nie podnosił blokował retorty , Po telefonie do pancerpola i stwierdzeniu ze palnik nie jest do końca dopracowany ze muszą go usprawnić , usłyszałem tylko oburzenie z ich strony , że oni sprzedają kilkanascie tysiecy podajników .

Kocioł uwagi ;

Czujnik temperatury umiejscowiony w takim miejscu ze źle szczytuje temperaturę płaszcza wodnego , różnica pomiędzy wskazaniem termometra analogowego(tarczowego )jest na około 7 stopni poza tym straszne opóźnienia odczytu w porównaniu z tarczowym(jakieś 3 minuty zanim się zrównają) który ma rdzeń wkręcony w przepływająca wodę , ( ja wyciągnąłem z tego prowizorycznego gniazda i włożyłem tuz obok ale jeszcze posmarowałem czujnik pastą termo-przewodzącą , odczyt się poprawił , ale to jeszcze nie to , w przyszłości myślę o umiejscowieniu tego czujnika w takim gnieździe jak jest czujnik temp. tarczowy . Dziwi mnie bardzo ze kociołek z takim sterownikiem z PID ma tak zaniedbane odczytywanie temperatury gdzie odczyt ma zasadnicze znaczanie w prawidłowym wysterowaniu EXSPERTA , a gdzie tu veto producenta sterownika w stronę galmetu .