Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co to jest za część?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

Dziś "przeglądałem" kocioł czy coś nie podcieka, z (nagrzewnicy, wężownicy). Po prostu przejechałem delikatnie ręką pod spodem kotła i wypadło takie coś (foto). Co to jest i skąd to się znalazło...:)?

Powodem ogólnie zainteresowania jest szum, w instalacji. Gdy włączy się ogrzewanie ot słychać jak pracuje "system". Odpowietrzyłem grzejniki, na kotle itd. Nigdzie nie było powietrza...Później sprawdzałem czy nic nie podcieka....I właśnie wypadło mi to "coś"...

Kocioł: Junkers ZW20 KE1427662623_cos2.thumb.jpg.3f31c2c03bfe3a1cd7c5db9e378737c2.jpg

Edytowane przez edanny

Opublikowano

Na pewno to jest z kotła czy tylko z kotła wypadło?

Bo mi to coś przypomina - sprężyna od sekatora ogrodniczego starszego typu. Mam taki ....

Opublikowano
15 minut temu, Jozefg1 napisał:

sprężyna od sekatora ogrodniczego starszego typu.

Dokładnie to jest to.

Opublikowano
  • Autor

Panowie bardzo możliwe, że to nie jest, z kotła i być może temat jest głupi (mam tego świadomość). Jednak nie jestem fachowcem, a sprzęt taki jak kocioł to jednak ważny sprzęt i dodatkowo pracujący na gazie. Postanowiłem więc zapytać.......Bo gdy przejechałem ręką pod spodem kotła (zahaczając max. 5cm w głąb kotła) to coś sobie wypadło (nie użyłem siły aby coś naruszyć, "popsuć"). Zaglądając we wnętrzności z latarką nie zauważyłem również niczego do czego by ta "blaszko-sprężyna" czy też osłona pasowała. Jeśli macie pewność, że to pochodzi od sekatora (być może ktoś, z domowników używał sekatora i przekładał nad kotłem i to "coś" spadło. Tylko nieco dziwne, że odpadło akurat przy hipotetycznym transporcie nad kotłem. Może faktycznie się tam zawieruszyło.) to fajnie:)

Opublikowano

100% od sekatora sprężyna.

dfg.jpg

Opublikowano
  • Autor

Również znalazłem u siebie sekator z taką sprężyną. Więc mamy pewność, że to sprężyna od  sekatora i jak rozumiem nic podobnego, w kotle nie występuje..Tylko skąd się tam wzięła..?