Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Użytkuję kocioł Chichewicz Futura Econo Mini 21 od około 2 miesięcy i mam cały czas problem ze zbyt dużym zużyciem groszku. Średnio na dobę mi spala około 43kg a to chyba sporo za dużo z tego co się orientowałem u znajomych. Moje ustawienia to U0-55, U1-10, U2-30, U3-17, U4-19. Wentylator mam przysłonięty w około 85%. Na poprzednim groszku (kupiony luzem)na którym mi to spalanie takie wychodziło piec wypalał go praktycznie do popiołu z bardzo małą ilością żużla (po testowaniu roznych ustawien). Od tygodnia używam paczkowanego i troszkę się jakby wydłużył czas wypalania, ale sporo żużla widzę w popielniku. Zasobnik ma pojemność około 130-140kg wystarcza mi to na 3 dni ogrzewania powierzchni 120m2 w nowym domu ocieplonym, na razie poddasza nie ogrzewam i w garażu też wyłaczyłem grzejnik zupełnie.

Proszę o porady jak ustawić ten kocioł żeby spalanie było na normalnym poziomie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

Moim zdaniem Red nikt Ci nie bedzie w stanie konkretnie pomoc poniewaz ustawienie kotla oczywiscie moim zdaniem to indywidualna sprawa... oraz spedzania dlugiego czasu w kotlowni i analizowania oraz kombinowania, dlatego nie jestem przekonany do kotłow z podajnikami.... przynajmniej nie kazdemu to sluzy ale za to kazdy bedzie chwalil swoje.Oraz jest to rowniez zalezne od kalorycznosci wegla a nie masz czasem przewymiarowanego pieca?? bo z tego co piszesz to jego moc wynosi 21 KW na 120 metrow nowego ocieplonego domu a w chodzi w to boiler ??.... takie jest moje osobiste zdanie

Opublikowano
Moim zdaniem Red nikt Ci nie bedzie w stanie konkretnie pomoc poniewaz ustawienie kotla oczywiscie moim zdaniem to indywidualna sprawa... oraz spedzania dlugiego czasu w kotlowni i analizowania oraz kombinowania, dlatego nie jestem przekonany do kotłow z podajnikami.... przynajmniej nie kazdemu to sluzy ale za to kazdy bedzie chwalil swoje.Oraz jest to rowniez zalezne od kalorycznosci wegla a nie masz czasem przewymiarowanego pieca?? bo z tego co piszesz to jego moc wynosi 21 KW na 120 metrow nowego ocieplonego domu a w chodzi w to boiler ??.... takie jest moje osobiste zdanie

Co do ustawień to przesiedziałem sporo już w kotłowni i jedyne co wpływa na zmniejszenie spalania to obniżenie temperatury na piecu. Na początku ustawione miałem na 45 st i zassobnik starczał na 5 dni, później dołączyłem boiler to spadło na około 4 dni, jak się dowiedziałem że kocioł powinien pracować w okolicach 60st spala mi zasobnik około 130kg w ciągu 3 dni.

Boiler oczywiście dochodzi do tego 140 litrów. Piec taki dobrałem ponieważ podane było w jego parametrach że nadaje sie do budynków 160-240m2. Na razie ogrzewam 120, ale jak wykończę poddasze na górze to będzie wtedy około 200m2. Z tego co tu na forum poczytałem zastanawia mnie czy ma na moje duże spalanie wpływają nastepujące rzeczy:

- nie mam tego zaworu czetrodrogowego ani trójdrogowego (jakby mógł ktoś wyjaśnić kiedy się stosuje 3- a kiedy 4- drogowy)

- mam przy grzejnikach zawory termostatyczne (te z igłami) ale nie mam pozakładanych głowic do tego, są tylko te plastikowe nakładki pokrętła.. Czy może to mieć wpływ na większe zużycie spalonego groszku?

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu