Skocz do zawartości

markus383

Forumowicz
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    Budynek z lat 90. nieocieplony o powierzchni ok. 140 m2. Ściany zewnętrzne zbudowane z pustaka ceramicznego od wewnątrz, później wełna mineralna 5 cm i na zewnątrz cegła biała (U=0,89). Strop ocielony 10 cm styropianu. Dach jeszcze z eternitu. Fundament nieocieplony.
  • Instalacja
    Instalacja z rur stalowych o różnej średnicy. Kiedyś budowało się z tego co było. Wyposażona w zawór 3d ustawiany manualnie. Jest 12 grzejników panelowych. Są 2 grzejniki łazienkowe. Przy 13 grzejnikach zawory do ustawiania manualnego - najprostsze.
  • Kocioł
    Pelletowy Kołton PellDuox 18 kW (palnik KIPI 20kW)

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Otwock Mały

Osiągnięcia markus383

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Miesiąc później
  • Reacting Well Unikat
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Oddany Unikat

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Dzięki. Chciałbym jeszcze zapytać, czy może ktoś używa pompki o podobnej mocy początkowej? Sprawdzaliście może ile faktycznie zużywa mocy przy pracy ciągłej przez 24h ? Czy rzeczywiście, przy mocy ok. 6W, potrafi tą wodę skutecznie pompować? Czy tego typu pompki ustawiają moc automatycznie w zależności od ilości (wagi) pompowanej cieczy, czy może ustawia się ją np. na pierwszym biegu (czyli załóżmy, że na tych 6W) i ona tak sobie pompuje (pewnie wolno, ale jakiś ruch wody w instalacji jest ciągle)? Na tą chwilę mam dużo wody i instalację wykonaną tak, że piec działa na swoim sterowniku i sam pilnuje, aby woda była ciągle powyżej 65*C (faktycznie dochodzi do ponad 70*C - zapewne bezwładność). W domu mam sterownik, który dba o temperaturę w domu. W momencie, kiedy temp. spada poniżej 21,4*C załącza się pompa CO, która pompuje ciepłą wodę z pieca w instalację i do pieca spływa woda zimna, która w czasie nie działania pompki CO chłodziła się w rurach. Pomyślałem, że mniejszy przekrój rur, a co za tym idzie - mniej wody, nie będzie powodował aż takich różnic w temperaturze, która spływa do pieca i z niego wypływa. Jednakże, mając, w sumie, wodę ciągle w ruchu nie będzie aż takich różnic. Martwi mnie jednak część rur, która leży pod podłogą na parterze. Kiedyś domy stawiano na fundamencie dużym, szerokim, a podłoga była bezpośrednio nad glebą. Ta rura, o której pisze idzie pod podłogą praktycznie na ziemi i tam najszybciej spada temperatura. Jest jakoś (chyba - tak twierdzi mój tata, który nadzorował budowę) zaizolowana, ale to nie jest jakaś rewelacyjna izolacja.
  2. Witajcie. Za niedługo, w tym roku, rozpocznie się u mnie rozbudowa budynku i w związku z tym będę "wołał" hydraulika do montażu instalacji do dwóch pomieszczeń. Chciałbym wykorzystać to i zmienić pompę CO obiegową na taką, która ciągnie mniej prądu. Obecnie (od października 2021 r.) mam pompę Ferro Typ 25-40-180. Na najmniejszym biegu ciągnie 35W. Chciałbym w tym roku zmienić ją na pompę ePCO 25/40-70Z 180 LFP. Czytałem, że ciągnie ona od 6W. Chciałbym, aby działała ona całą dobę i przepompowywała wodę na bieżąco z pieca do grzejników. Obecnie mam tak, że dopiero po spadku temperatury w domu piec włącza pompę i do pieca wraca zimna woda (temperatura pieca bardzo spada, pomimo, że mam zawór 3d, - z ok. 76*C do ok 40*C). Na ciągłym obiegu i przykręconych grzejnikach ta temperatura nie będzie miała aż takiej różnicy. Aktualnie mam ok 80-100 L wody w instalacji, a po wymianie rur, za ok 2 lata, powinno pozostać ok. 40 - 50 L wody w instalacji. Obecnie mam bardzo duże przekroje rur w pionach. Opisałem sytuację, aby zapytać, czy przez najbliższe pewnie 2 lata (do wymiany rur na mniejsze średnice) taka pompa (ePCO 25/40-70Z 180 LFP) będzie dobrze cyrkulowała wodę ww. opisanej instalacji i grzała grzejniki?
  3. Ja serki robiłem na mega łatwiźnie :) Kupowałem gotowe serki Capri lub odpowiedniki z Lidla. W wędzarni zrobiłem sobie półkę jak najwyżej, pod daszkiem i w niższych temp wędzenia kiełbasek wędziłem serki. Przed podpiekaniem wyciągałem, aby nie spłynęły :) Bardzo mi smakowały takie serki wędzone. Wcześniej, przed wędzeniem, oczywiście moczyły się w solance :)
  4. Zapomniałem dać przepis 😉 Jest poniżej. Zwykle robię z łopatki z niewielkim (różnym) dodatkiem innego mięska (wołowina najczęściej). Ilość przypraw na 1 kg mięska: gorczyca - 0,4 g gałka muszkatołowa - 0,4 g majeranek - 0,7 g pieprz czarny - 1,5 g czosnek - 0,8 g kolendra - 0,3 g cukier - 2 g sól - 8 g peklosól - 11 g Zwykle rano nadziewam flaczek, osadza się i osusza ze 3 godziny. Później niosę do osuszonej i wygrzanej wędzarni i osuszam w 50 *C z 1 godzinę. Później włączam generator i wędzę w 65-70 *C przy dosyć gęstym dymie aż do uzyskania koloru. Później, albo jeszcze 0,5 godziny w 80-90*C w wędzarni, albo do gara do ciepłej wody (też koło 80-90*C) i gotowe. Część jemy od razu, a część w woreczki próżniowe i do zamrażarki. Mam nadzieję, że czas pozwoli, to niedługo znów będę robił (wtedy dodam jeszcze zdjęcie gotowej). Planuję zrobić też coś na kształt węgierski kiełbasek, bardziej przyprawionych na ostrość :) Jak wyjdzie, to podzielę się przepisem 😉
  5. Zrobiłem szkic. Jest, jak widać, bardzo prosty, ale chyba dobrze rozrhsowalem najbliższą okolice pieca. Dodatkowo dałem też zdjęcia samej okolicy zaworu 3d i tyłu pieca. Czy montaż siłownika na takiej instalacji będzie odpowiedni, czy może poprawili byście coś?
  6. Koniecznie daj znać jak będzie działał. Jak będzie ok to zakupie, a najwyżej przy zmianie na 4d kupie cały komplet innej firmy. Częściej spotykanej ☺️
  7. A chciałbym jeszcze zapytać o rury pex. Muszę zakupić ok 70 m do pionów. Firma Hydroland ma ciekawą cenę. Za taką ilość metrów musiałbym zapłacić ok. 900 zł. Czy ta firma produkuje dobrą rury pex dobrej jakości?
  8. Witam. Hydraulik zainstalował u nas zawór trójdrożny marki Diamond. Zawór obsługujemy ręcznie, a chciałbym, aby piec sam sobie dobieral temp wody na powrocie, więc potrzebny będzie siłownik. Z czasem chciałbym zmienić zawór na 4d. Czy używacie siłowników firmy Dioamond? Jak sprawdzają się u Was? Ewentualnie, czy np. siłownik Afriso lub Esbe będzie pasował do zaworu Diamond? Jeśli pasowałby siłownik innej firmy, to pewnie w przyszłości zamontowałbym także zawór 4d firmy Afriso lub Esbe, aby siłownik był lepiej zestawiony z zaworem. Pozdrawiam, Mateusz.
  9. No jakoś z tym wędzeniem u mnie wyszło od chęci uwędzenia słodu do piwa dymionego oraz zrobienia sobie serków w typie oscypka. Kiełbaski i boczusie też swego czasu zaczęły wychodzić i potoczyło się do narodzin córki 😉 Mam nadzieję, że maleństwo, choć po części, będzie podzielało zainteresowania kulinarne taty 😉 Może nie do końca, gdyż jednak jedzenie kiełbasek i boczusiów nie służy sylwetce, co u dziewczynki jednak jest ważne :)
  10. Dzięki za odpowiedź :) Zakupiłem już nożyce i kalibrator z gratownikiem do rur z pionu do grzejników. Mam nadzieję, że poradzimy sobie :)
  11. Czytam ten post i przypomniałem sobie, że też mam wędzarnię :) Zrobiłem sobie dwa lata temu z drewna sosnowego pozostałego po szalunkach. Wędzarnia typu kibelek z elektryką, więc zero "romantyzmu" :) Jednak taka elektryfikacja ma tą przewagę, że ustawiam temp, zasypuję zrębkami generator dymu, włączam pompkę do generatora i wracam, kiedy boczuś lub kiełbaska jest już gotowa :) Muszę zrobić sobie kiełbaskę. Mam taki przepis petardę, ale z racji, że rok temu urodziła mi się córka, to nie miałem w ogóle czasu na wędzenie. Przy okazji może piwko sobie uwarzę :) Chodzi mi po głowie stout z kawą i laktozą oraz ziarnem kakaowca :) Ma być taki w typie "kapuczyny" :)
  12. Witajcie :) Jestem nowy na forum i jestem laikiem jeśli chodzi o sprawy instalacyjne :) No może nie do końca, bo we wrześniu pomagałem hydraulikowi przy wymianie kopciucha na piec na pellet (miało być tanie paliwo, ehhhh......) i coś tam widziałem. W przyszłym roku będziemy rozbudowywali budynek, wymieniali dach, być może ocieplali budynek oraz, o ile jakimś cudem wystarczy środków, także chcielibyśmy wymienić instalację CO z blisko 30 letnich rur stalowych różnych średnic na jedną średnicę (tam, gdzie dostaniemy się do nich - na pewno nie wymienimy rur znajdujących się pod podłogą na parterze, gdyż nie będziemy mieli do nich dojścia - jest tam rura o średnicy pewnie z 5-6 cm albo i trochę więcej - nie ma izolacji pod podłogą, a jest jedynie piach i przy okazji wymiany podłogi, o ile aktualna będzie wymagała wymiany, będziemy także ocieplali podłogę na parterze). Dowiedziałem się do tej pory, że warto użyć rur pex o średnicy 32 w pionach i o średnicy 20 przy odejściu z pionu do grzejników. Z moich prostych i szybkich wyliczeń wynika, że w instalacji może być ok. 80 litrów wody, a może być i więcej licząc dokładnie grzejniki płytowe. W piecu mam 80 litrów, więc uwzględniając zmniejszenie ilości wody w instalacji (zeszłoby pewnie do 40 litrów), piec miałby zasób nawet na dwa przeloty i woda na powrocie nie byłaby taka chłodna. Kończąc ten mój przydługi wstęp i wracając do tematu chciałbym na razie zakupić sobie trochę sprzętu na początek tej roboty. Chciałbym Was, bardziej doświadczonych, zapytać, czy takie nożyce do cięcia rur pex lub pp za 50 zł z popularnego portalu aukcyjnego spiszą się dobrze przy takiej domowej robocie? Chciałbym też, może, kiedyś takie nożyce wykorzystać do budowy instalacji małego, domowego browaru 😉 :)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.