mojroweronline
Nowy Forumowicz-
Postów
5 -
Dołączył
-
Ostatnia wizyta
Osiągnięcia mojroweronline
-
Hef Hef Master M Uni - Ustawienia Pieca Rynnowego
mojroweronline odpowiedział(a) na omegas temat w Kotły z podajnikiem
Mam pytanie odnośnie ciągu kominowego? W jaki sposób regulujesz ciąg? Masz szyber na czopuchu ale KRC (kominowi regulator ciągu)? Czytałem na forach i są różne opinie na temat przymykania przekroju kominowego. Jedni mówią że przy piecach z zasobnikiem nie powinno być żadnej klapy. Inni sugerują założenie KRC... Jaka jest wasza opinia? -
Hef Hef Master M Uni - Ustawienia Pieca Rynnowego
mojroweronline odpowiedział(a) na omegas temat w Kotły z podajnikiem
Mówisz, że łapało lewe powietrze między ślimakiem a retortą? Na łaczeniu? -
Hef Hef Master M Uni - Ustawienia Pieca Rynnowego
mojroweronline odpowiedział(a) na omegas temat w Kotły z podajnikiem
Kocioło 20kW. Właśnie też bym chciał tak ustawić. Problem w tym, że jeżeli ustawie tak jak ty masz to ilość węgla wypychanego na retorte jest za mała i żar cofa się do ślimaka i wszystko się gotuje. Ustawienia standardowe dla Compit 520 w załączniku -
Hef Hef Master M Uni - Ustawienia Pieca Rynnowego
mojroweronline odpowiedział(a) na omegas temat w Kotły z podajnikiem
Moje nastawy to: F8 Czas podawania w trybie praca - 23 F9 Czas przestoju w trybie praca - 45 F10 - czas pracy w trybie podtrzymania - 40 F11- czas przestoju w trybie podtrzymania - 25 F5 - dmuchawa - 55 Dodam, że nie mam zaworu 4 drożnego. Piec praktycznie nie podaje ekogroszku w trybie podtrzymanie. Pracuje żeby dogonić, zdaną temperaturę. Następnie w podtrzymaniu czeka około 20-25 min i wraca do stanu praca. I odnowa goni zadaną temp... Czasami strach zostawić piec, zeby żar nie cofnął się do samego podajnika. -
Hef Hef Master M Uni - Ustawienia Pieca Rynnowego
mojroweronline odpowiedział(a) na omegas temat w Kotły z podajnikiem
Mikoła 1979 udało ci się coś ustalić w sprawie cofającego żaru? Mam identyczny problem. Spaliłem już dwa czujniki temp. Jak tylko skróce czas podawania albo zwiększe przestoju ekogroszek cofa mi się do ślimaka i wszystko się "gotuje". Liczę zatem na jakąś podpowiedz:)