Skocz do zawartości

kozwelina

Nowy Forumowicz
  • Zawartość

    4
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O kozwelina

  • Tytuł
    Nowy Forumowicz

O sobie

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Wąbrzeźno

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    dom 200 m2
  • Instalacja
    11 grzejników, zawór 4dz siłownikiem, sterownik 580
  • Kocioł
    sas bio multi 23

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. kozwelina

    Sas Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

    Mam także włączony PID nadzór bez wygaszania. W moim przypadku piec przekracza 65C (zadana) czasem dobija nawet do 73C tylko w trybie bojler. Wówczas nie włącza się nadzór mimo, że przekroczył zadaną. Inna kwestia to jaki masz współczynnik mocy, może zmniejsz go o kilka procent i zobacz zmiany. Moja zadana to 65C, a histereza to 10C, czyli nadzór włącza się powyżej 65 i 55 (jeśli dom jest dogrzany). Kiedy temp kotła spada poniżej 55 to wtedy wchodzi w pracę nawet jeśli regulator nie daje sygnału.
  2. kozwelina

    Sas Sas Bio Efekt 23 Kw Tech St 550 Z Pid Pellet

    Witam, rozpoczęłam dopiero "pracę" nad piecem - sas bio multi 23. Na razie pracuję w pid pochłania pellet straszliwie - ok 25-30 kg dziennie. Ustawienia pid są takie jak na początku u Pawła czyli p. -8s, przerwa -6min, czas p went - 8s i tak dalej, piec się wygasza. Zanim zacznę próbować inne ustawienia muszę chyba ustawić płomień. Przy pracy i temp komin około 110C płomień nie wychodzi z paleniska, jak dmuchnie wentylator to latają iskry. W palenisku mam oprócz pyłu malutkie bryłki spalonego pelletu. Próbowałam zmienić na korekcie went górnego 10% w jedną i drugą i różnica żadna. Może za duża moc wentylatora?
  3. kozwelina

    Sas Pompa co nie załącza się, proszę o pomoc

    Problem został rozwiązany ufffffffff Był dość nietypowy i można nazwać go, że piorun nie trafia dwa razy w to samo drzewo.W moim wypadku było to 3 razy. Szczęściem natrafiłam na bardzo kompetentnego pana z tech serwis. Problemem nie były ustawienia a sam adapter od regulatora pokojowego. Dwa razy trafiłam na wybrakowany model tzn. kabelki powinny być wpięte w NO i COM i były, ale jeden był niedociśnięty!! i po lekkim szarpnięciu wylazł z gniazda. Nie było łączności. Po wyjęciu obu kabelków i skrzyżowaniu regulator wreszcie zadziałał. Adapter montowany jest oryginalnie z kabelkami. Ze sterownikiem st 580 do pieca był ten sam problem. Oryginalnie zapakowany a kabelki od żmijki były źle wpięte. Z tym poradził sobie instalator. Wniosek taki, że należy sprawdzać wszystko, nawet fabrycznie nowe podłączenia. A i na razie piec działa tak jak miał działać.
  4. Proszę o pomoc przy załączeniu pompy co. i chyba nie tylko. Piec sas bio multi 23, zawór 4d z siłownikiem, same grzejniki, sterownik st-580 zpid. Regulator pokojowy tech st 292 bezprzewodowy. Piec chodzi od początku września do tej pory na trybie letnim i było ok. Jak zaczęłam grzać rozpoczęły się problemy. Najpierw tech serwis wysłał mi aktualizację, miałam baaardzo stara wersję. I wtedy dopiero się zaczęło. Zaznaczam pompa co jest sprawna działa w trybie ręcznym. W trybie ogrzewania domu piec nagrzewa się do ok 63C (zadana 55C histereza co 20 stopni) pompa co nie włącza się. Na regulatorze pokj. zadana 30c (termometr pokazuje realnie 23). W menu instalatora regulator pokj. załączony sterownik standardowy, sterowanie kotłem wyłączone, regulator tech wyłączony - to kazali mi zrobić ludzie od techu. Dalej nie działa obwiniali sterownik, adapter, instalatora. Wczoraj był instalator wymienił adapter sprawdził podłączenie, dał nowy regulator. W prawym górnym rogu pojawiła sie ikonka czerwone P, piec był rozpalony i całość zaczęła działać. Obok P była ikonka domu/kalendarza. Pompa co załączyła, piec się wyłączał po zadanej, pompa co rozłączyła się jak nagrzała dom - czyli wszystko tak jak miało być. Przełączyłam na tryb letni żeby nagrzać cwu i tak zostawiłam na noc. Rano czekała mnie niespodzianka, bo wejściu w tryb ogrzewania domu pompa co nie załączyła się, pomimo, że regulator pokj. migał, na adapterze paliło się światło nie osiągnięcia temp. Piec nagrzał się do zadanej i wszedł w dopalanie następnie w wygaszenie. Rozłączyła sterownik standardowy i pompa co zaczęła chodzić. Nagrzał dom i cwu i ponownie sprawdziłam czy regulator załączy pompę. Nic sie nie stało gorzej piec chyba oszalał. Nagrzał się do 63C, potem było dopalanie i wygaszanie i tak chodził wentylator 70% przez 2!!! godziny i schodził z temperatury (znaczy szła w komin).. Włączyłam mu wygaszenie kotła i nic, dalej wentylator zbija juz poniżej histerezy - na starym oprogramowaniu działało. Wyłączyłam napięcie. Boję się co dalej.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.