Skocz do zawartości

siekier17

Forumowicz
  • Liczba zawartości

    12
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O siekier17

  • Tytuł
    Bywa od czasu do czasu

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    mazowieckie

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    dom
  • Instalacja
    eko-groszek grzejniki plus podłogówka termobojler
  • Kocioł
    merkury 9kw st480pid
  1. Witam dziękuje za rady udało się zlokalizować przyczynę. Problemem było złe uszczelnienie retory kupiłem uszczelniać wyczyściłem i jest dobrze do dwóch dni. Jedyny problem że nie działa mi jedna pętla ogrzewania podłogowego :(. Mam pytanie czy dobrze rozumiem. Jeżeli retora jest źle uszczelniona to powietrze z wentylatora ochładza komorę spalania poprzez wydostawanie się "bokiem" i nie podsycanie ognia. Powietrze częściowo schładza komorę?
  2. Po powrocie z pracy nie grzeja mi 3 petle rano zalozylem kaputrki na powrocie I zmiejszylem temperature na zawoze rozdzielacz do okolo 29c. Temperatura na kotle wzrosla do zadanej 54c. Teraz ustawilem pompe na rozdzielaczu na okolo 2.5. Zdjecia plomienia. Narazie niechce zmieniac "radykarnie" nastawow mam male dziecko w weekend bede walczyl P.s. plomien jest zolty nieregularny I przesuniety w jedna strone. Dziekuje za rady.
  3. Możesz napisac gdzie dokładnie znajdują się czujniki temperatury pieca i jakie czujniki mam sprawdzić?
  4. Filtr sprawdziłem wyczyściłem teraz jak tak czytam dochodzę do wniosku że to może być spowodowane paleniskiem. Czy jeżeli deflektor wisi nie w poziomie( dwa haki jeden mocniej wykręcony nie mogłem go wkręcić) może powodować to zjawisko?
  5. Czyli Czyli mam włączyć tryb pracy tylko grzanie wody i ustawić temparture bojlera większa niz na kotle?
  6. Kocioł 9kw czas podawania 21s przerwa podawania 125s sila nadmuchu 28-32% Wiem że duże ale jak ustawiłem nastawy proponowane w serwisie zębiec czyli (7s czas podawania, 22s przerwa podawania 28 % siła nadmuchu) piec mi się dwa razy zasypał i było pełno siarczystego dymu w garażu. Mam też wyłączone wszelkie alarmy bo wyłączał mi się piec (nie było wzrostu temperatur) temperatura aktualnie 48 stopni i stoi. Jeżeli pompa na rozdzielaczu jest wyłączona na ustawieniach piec osiągnął 60 stopni. Pid to pomyłka nie spała węgla. Poprzedni sezon wszystko był ok. Zauważyłem że teraz słup ognia nie jest taki "ładny" w sensie jest rozproszny i nie przypomina słupa może jest to wina retory. Napisze tez że klapka od dmuchawy jest owtarta na max cały czas. Prosze pisać jestem zdesprowny. Aktualny stan wszystkie pętle i grzejniki grzeją ale nie mogę dobić temperatury i piec nie przechodzi w stan podtrzymania. Wszystko zaczęło się że przestała mi rosnąć temperatura cwu. teraz jest ok
  7. Jest tak zrobione ponieważ nie mieściła się rura odprowadzająca do wylotu komina za wysoko. Rozamwiałem o tym z serwisem zębiec i powiedzieli że nie powinonno być żadnych problemów oprócz możliwego ulatniania sie tlenków i gazów (kotłownia jest w wolno stojącym garażu nie otrujemy się), ale jeżeli piszesz o możliwym uszkodzeniu to po sezonie spróbuje to naprawić.
  8. Schemat i zdjęcie jak coś zdjęcie kotłowni jutro zamieszczę. grzanie wody do myci ma taki sam układ jak co tylko bez zaworu 4d
  9. Witam forumowiczów Jestem nowy mam problem z ogrzewaniem domu 80m2. Jest to drugi sezon w pierwszym wszystko było ok. Zacząłem grzać od października a problemy wystąpiły na początku grudnia tzn piec nie może nabić zadanej temperatury 56c jeżeli jest "obciążony". Piec zębiec merkury 9kw sterownik z pid tech. W domu mam ogrzewanie podłogówka około 50m2 i grzejniki reszta. Pętli podłogówki jest 6 a grzejników 4. Instalacja przy piecu wyjscie z pieca zawór 4d, zawór, pompa zawór zwrotny, termometr. Zawór 4d jest około w połowie woda ma około 40c co idzie do ogrzewania. Problem polega że jak załączę w domu pompę mieszającą na rozdzielaczu to temperatura na piecu spada i nie chce rosnąć. Początkowo myślałem że jest to wina pompy cwu (zapowietrzanie układu) którą wymieniłem ale problem pozostał. podsumowując jeżeli włączone są pompy przy piecu jedna od centralnego druga od wody to w domu grzeją grzejniki jeżeli załączę pompę na rozdzielaczu temperatura spada na piecu ponizej 42c. Rozdzielacz mam jeden do zasilania grzejników i podłogówki. Rotametry ustawione na 2 w skali od 1 do 5. Pętle są do 80m. Na belce powrotnej od podłogówki wszystko jest skręcone na maxa w lewo ( nie wiem czy to coś pomoże). Aktualnie (po zabiegach ustawianiu cudowaniu) na piecu mam ustawiona temp. 54c jest okolo 49c grzejniki są na 3,5 w skali od 1 do 5. Grzeją mi 5 pętli z 6. Trzy dobrze okolo 30 C i dwie jako tako 24C mierzone termometrem (głowica na rozdzielaczu ustawiona na 32C). Przepraszam za chaos ale nie wiem jak opisać problem. Pompa na mieszaczu (wilo z regulacją "nie stopniową") chodzi na maksa, pompa przy piecu na 2 Pytania 1. Jak ustawiac rotametry czy wykręcać na powrocie czpień? 2. Jak rozpoznać czy podłogówka jest zapowietrzona 3. Przyczyna zjawiska spadania temp? prosze o uwagi będę się starał wyjaśniać niejasności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.