Skocz do zawartości

Bolikd

Forumowicz
  • Postów

    86
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Olszyna

Osiągnięcia Bolikd

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

1

Reputacja

  1. Bolikd

    Wrażenia Z Palenia Owsem

    Z pewnością domieszka miału do "owsa" poprawia proces spalania chociażby przez wzrost kaloryczności mieszanki. Nie sądzę aby tak niską temperaturę można było stosować przy minusie na zew.(zwłaszcza ostatniego okresu - do -20) A to już chyba nie jest opina tylko fakt i to zarówno ze strony producenta jaki i użytkownika (jest sporo materiału i na tym forum o niskotemperaturowym powrocie i jego skutkach) Zauważyłem na swoim przykładzie, że jeżeli temperaturę mam ustawioną powyżej 65 stopni, korzystnie wpływa to również na zmniejszenie ilości spalanego opału (piec częściej przechodzi w stan podtrzymania) Oczywiście, ze masz rację. Tyle, ze na proces spalania temperatura ma również wpływ. A powiedź, jak sobie radzisz technicznie z mieszaniem zboża i miału, czy wtedy nie ma problemu z "zasłoną dymno-kurzową"?
  2. Wiesz Guitar, rozbudziłeś moją ciekawość, cóż tam "Oni" zamieścili w tych wytycznych? Daj jakiś ciekawy skonkretyzowany namiar... (najlepiej podparty normą zakrapianą odrobiną zdrowego rozsądku) pozdrawiam Bolikd
  3. witam, mam nadzieję, że pytający (Kseroks1) , ma dość już informacji. Resztę musi zrobić sam. Mnie osobiście nie jest obojętne, czy chodzę w naturalnych skórznych butach, czy z tworzywa sztucznego z "dobrą wentylacją" ( np. kilka otworów). Niestety, mikroklimat w drewnianym jednoprzegrodowym domku, czy domku szachulcowym, nie będzie taki sam jak w domu "styropianowym" ze sprawnie działającą wentylacją. A tak nawiasem, to nie spotkałem jeszcze domku ocieplonego styropianem z wentylacja np. w sypialniach. pozdrawiam Bolikd
  4. Schemat lub foto to po pierwsze, prawdopodobnie do dyskusji włączy się więcej forumowiczów z "górnej półki" Po drugie masz dziwny sposób prowadzenia rozmowy, część wątku oficjalnie na forum, cześć na pw, później zamieszczasz odpowiedzi z pw na forum - idzie się pogubić... zdecyduj się. pozdrawiam ps. Idzie wiosna, myślę, że to dobra wiadomość...
  5. Nie wierzę, że przez okres 3 miesięcy testowania ustawień nie trafiłeś na dobre ustawienia, zresztą producent na pewno podaje szablonowe ustawienia. Jezeli instalację wykonywał Ci ktoś kto zna się na rzeczy, to może problem nie leży w instalacji. Na wszelki wypadek zamieść schemat lub foto na forum, popatrzą na to mądre głowy, których na forum nie brakuje i powiedzą. Ale w dalszym ciągu twierdzę, że piec pewnie jest Ok, a problem leży po stronie niepocieplonego budynku. Nie chodzi tu o to czy mówi się łatwo czy trudno, fakt jest faktem, jak trzeba ocieplić to trzeba. Zwłaszcza przez nieocieplony dach "ucieka" dużo ciepła. Spróbuj zamknąć część grzejników (zmniejszyć zład), maksymalnie zwiększyć moc kotla i obserwuj. Załóż termometr opaskowy na powrocie, sprawdź temperaturę. powodzenia PS. Czy ktoś robił Ci bilans energetyczny budynku dobierając moc kotła? W obecnej chwili może być za mała moc PS2. Jaki masz przekrój komina i jaka wysokość, kiedy był czyszczony? pozdrawiam Bolikd
  6. Witam ponownie, nie chcę toczyć batali na temat ocieplania styropianem, ani też nikogo przekonywać o słuszności docieplania. Pragnę zwrócić jedynie uwagę, że można i ocieplić i zachować paraprzepuszczalność przegród (paraprzepuszczalność jest zaletą i z tym nie zamierzam polemizować) Pytasz jakie materiały? Ano naturalne, np. odpowiednio gruba przegroda, dodatkowa przegroda z pustką powietrzną, wełna fasadowa, bloczki keramzytowe, drewno zamiast sytropianu i elewcji, tynki naturalne (np gliniany - robi furrore na zachodzie) itd itp. Jest tego dużo więcej. Komuś bardzo zależy, aby propagować ocieplanie styropianem, ale nie jest to zaiste jedyny izolator o rewelacyjnym oporze cieplnym. pozdrawiam i życzę zdrowego rozsądku w wyborze sposobu ocieplenia. Bolikd
  7. oj, oj to masz co robić. Trzeba ocieplić dach (ew. strop pod dachem) i ściany zew. W następnym sezonie grzewczym zmienisz zdanie o swoim piecu. pozdrawiam Bolikd
  8. Witaj, Wydaje mi się że problem nie leży po stronie pieca ale nieocieplonego budynku. (dom stał latami nieogrzewany, teraz cała zgromadzona wilgoć musi z niego "wyjść" Sprawdź jak jest ocieplony dach. Zacząłbym od ocieplenia, uszczelnienia, sprawdzenia ocieplenia dachu, a poźniej zacząłbym akcję z piecem. pozdrawiam Bolikd
  9. Bolikd

    Wrażenia Z Palenia Owsem

    Nie Baco, pytałem w innym kontekscie... Chodzi o to, że mój piec przy próbach palenia owsem niechętnie wskakuje na wyższą temperaturę np w zakresie 65-70 st. a z czego to wynika? a pewnie z wielu przyczyn. Dlatego akurat pytanie o temp. jest jak najbardziej sensowne. Zresztą mniej sensowne jest pytanie ile kto spali opału, bo to akurat zależy od wielu, wielu czynnikow będących "poza piecem" a i tak odpowiedzi są nie zawsze prawdziwe... (20 kg/dobę) i takie tam... Ale i tak Cię lubie Baco i chętnie czytuję Twoje posty, H E J !!!
  10. Budowa odpowiedniego przekroju rury, w której pracuje ślimak to jedno (może Tomek Krakerss - post wyżej, ma racje mówiąc o przekroju kwadrat, na rynku pojawiają się podajniki ślimakowe do transportu biomasy (w tym zrębki) o przekroju właśnie kwadrat) , a frakcja zrebki to dwa. Nie bardzo raduje mnie fakt dodatkowej pracy z przesiewaniem, już wolę bardziej wyrafinowane urządzenie "ustalające" wielkość zrębki. (zespół sit itp) pozdrawiam BD
  11. Tomku, rozumiem, że ukończyłeś prototyp swojego super-palnika do spalania owsa? Jest szansa "kuknąć" na niego okiem wszechobecnego internetu? (nawet z zawnątrz) pozdrawiam BD
  12. Tak, kocioł na gwarancji i oczywiście zamiar to jeszcze nie przeróbka, najpierw musze mieć pewność,że przekrój kwadrat załatwi sprawę (a o tym nie jestem przekonany do końca) Zundabb, co do rozdrabniania wierzby na sieczkarni to mam mieszane uczucia (kwestia bezpieczeństwa, mała wydajność) ale pomysł niczego sobie, pozdrawiam BD
  13. Bolikd

    Wrażenia Z Palenia Owsem

    Witam, za wcześnie jeszcze na werdykt o mistrzostwie świata. Wiesz, to zależy od wielu czynników np. temperatury na zewnątrz. A tak z ciekawości to do jakiej temperatury dochodzi Twój piec na owsie? No i sprawdź czy na wew. ściankach pieca nie osadza się smołowata maź. (to znacznie zmniejsza sprawnośc kotła) Czy ruszt podajnika do owsa jest inny niż ten do eko-groszku? pozdrawiam BD
  14. Zundapp, dzięki za odpowiedź. Gdybyś miał możliwość zmierzyć przekrój rury ślimaka, będę wdzięczny (foto też mile widziane) Przymierzam się do przerobienia mojego podajnika (zmiana przekroju z koła w kwadrat) A ten nowy kocioł to jaki będzie miał podajnik? Ślimakowy? i co? wymyśliłeś jakiś sposób "pellet wierzbowy"
  15. Witaj, a podajnik jaki ma przekroj? koła czy kwadratu? Palisz samą zrębką czy mieszasz ją z innym paliwem? Np. jak oceniasz spalanie zrębki w stosunku do innych paliw? pozd. Bolikd
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.