Dla ścisłości nie pompa decyduje o regulacji jakościowej (temperatura wody) ani bezpośrednio zaden zawór - zaworem mozna regulować tylko przepływy (regulacja ilościowa wody).
Aby mieć regulację jakościową trzeba kontrolować temp. wody (czujnik temp.) i tak sterować przepływami aby uzyskac zadaną temp. (sterownik zaworu) lub przykręcić źródło.
Jeśli chodzi o montarz z mojego doświadczenia wynika że:
- jeśli mały obieg jest krótki można pominąć dodatkową pompę (najlepiej stosować zintegrowane zawory 3d, 4d razem z pompą
- jesli mały obieg jest długi lub zawór jest wysoko ,różnica wysokości powrót i zasilanie > 1,5 m (duży opór grawitacyjny) trzeba zastosowac pompę na małym i dużym obiegu i najlepiej zwiększyć średnicę zaworu
- jeśli mały obieg jest blisko pieca to praktycznie nie można powiedzieć czy zawór jest na zasilaniu czy powrocie najwyżej może być na ssaniu lub tłoczeniu pompy wtedy panuje w nim nadciśnienie lub podciśnienie ma to wpływ na zaciąganie powietrza przez nieszczelne dławnice.
- jeśli damy zawór wysoko i zagotujemy wodę sterownik jeśli nie ma zabezpieczenia zamknie zawór i tym samym odetnie napływ wody do pieca = woda sie szybko wygotuje (szczegolnie istotne przy instalacjach jedno kondygnacyjnych, powstanie syfon).
- lepiej nie montować zaworu rączka do dołu może zalać sterownik
- w instrukcjach podają aby stosować syfon na powrocie jednak ja nigdy nie zauważyłem przepływu zwrotnego (chyba tylko przy dużych średnicach)
- lepiej stosować korpusy mosiężne mniejsze ryzyko zapieczenia zaworu
Troche bez ładu i składu mam jednak nadzieję że komuś się ta paplanina przyda jak coś mi sie jeszcze przypomni dam znać