Nie ma danych na temat wysokości istniejącego przewodu kominowego. Ale przyjmując piec o mocy 25 kw i o wysokości komina miimum 10 m wystraczy wkład o średnicy 180 mm.
Najlepiej zainstalować wkład żaro-kwasoodporny o grubości blachy minimum 1 mm i średnicy 180 mm wraz z drzwiczkami rewizyjnymi i odskraplaczem w jego dolnej części. Zabezpieczy to na jakieś 15 - 30 lat ( zależnie od firmy produkującej wkłady) prawidłowość ciągu i wytrzymałość metalu. Wkłady ceramiczne nie polecam z uwagi na ich małą wytrzymałość na temperaturę, która w chwili pożaru sadzy może dochodzić do 1000 stopni C a tego wkład ceramiczny nie wytrzyma - chyba, że będzie system kominowy renomowanych firm obliczony na taki fakt.
Dwa podłączenia do jednego przewodu kominowego są niezgodne z polskimi przepisami i często powodują zatrucia oraz powstawanie tzw. smoły na ścianach przewodu kominowego. Kuchnię należy, w tym przypadku niezwłocznie przełączyć do innego kanału.
Przy piecu typu ZIĘBIEC przy spalaniu koksu lub mieszkanki z węglem wszystko było w porządku, gdyż taki piec wytwarza temperaturę w przewodzie kominowym wyższą od granicy skraplania się rosy. Nowoczesne piece posiadają niską temperaturę spalin i przy spalaniu tylko drewna, czyli paliwa niskokalorycznego na ścianach kominowych tworzy się sadza smolista ( woda + sadza) powodując ciągłe postępujące zmniejszanie się ciągu aż do jego zaniku.
Za mało mam danych i dlatego proponuję skonsultowanie się z najbliższym mistrzem kominiarskim ( nie z pracownikiem kominiarskim).