Skocz do zawartości

dany

Forumowicz
  • Postów

    5
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia dany

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. To coś na palenisku to jest zwykła obręcz - czy coś innego? I ile mniej więcej cm ponad paleniskiem jest płyta? Pozdrawiam, Dany
  2. Nie używam żadnej nakładki - jak to powinno wyglądać? i gdzie ewentualnie można takie coś kupić? Posiadam obręcz stalową o grubości 5mm i wysokości 5cm - mogę to położyć na palenisku i to spowoduje że owies podejdzie wyżej? Może być coś takiego? @pawlik Dzięki za zdjęcia! Pozdrawiam, Dany
  3. @heso Będę kombinował jak coś mi się uda to opiszę co zmieniłem. Przeczyszczę nawiew i zwiększę moc - musi działać :D. @a-w Skoro już dwie osoby tak mówią to pewnie coś w tym jest ... To coś nad płomieniem to stalowa gruba blacha 10mm o identycznych rozmiarach i kształcie jak płyta szamotowa- miałem dwie płyty szamotowe i obie mi pękły i wymieniłem na coś takiego - widziałem w innym piecu że tam jest stalowa więc tak zrobiłem u siebie. Myślisz że to da radę? Dzięki za pomoc! Pozdrawiam, Dany
  4. Witam wszystkich! @heso Moim zdaniem ziarna są niedopalone - przesyłam zdjęcia popiołu, paleniska i owsa :D @rumcajs01 Nie wiem będę sprawdzał na mniejszym nadmuchu, generalnie problem w tym, że nie mam przesłony na wylocie pieca do komina :D. Nie mam też żadnej nasadki kominowej, ani nie mam dwóch obiegów połączonych rozdzielnikiem ciepła: wewnętrzny pieca (wyższa temperatura) i zewnętrzny na ogrzewanie (niższa temperatura) - może to ma aż takie znaczenie ... hmm nie wiem. Co myślicie? Z góry dzięki! Dany
  5. Witam wszystkich forumowiczów :)! Trochę z innej beczki :) Posiadam piec zębiec 25kw (z podajnikiem ślimakowym), dziś mija trzeci dzień jak palę owsem - generalnie piec przez trzy dni spalił 100kg owsa. Dom w którym mieszkam to stary wyremontowany budynek częściowo docieplony, z wymienionymi oknami o powierzchni 86m2. Temperatura jaką mam na kotle to obecnie po zwiększeniu ustawień 44 stopnie - trudno jest mi uzyskać lepszą - w domu mam ok 21 stopni. Obecne nastawy pieca: czas przerwy 25sekund, czas podawania 5sekund, dmuchawa 30%. Przy wcześniejszych ustawieniach takie same tylko czas podawania 3sekundy nie mogłem wyjść ponad 41 stopni na piecu. W instalacji mam jeden obieg - tzn. z pieca pompa podaje do zbiornika z wodą 120litrów i na dom i powrót do pieca. Każdego dnia musiałem wyrzucać ponad węglarkę popiołu (resztek po spaleniu). Czytałem wcześniej na forum, że ilość popiołu i spalanie zależy od jakości owsa. Z tego co się orientuję to wiem że jest owies oczyszczony i nieoczyszczony, a czy są jeszcze jakieś odmiany które mają lepsze spalanie? Czy może mam źle ustawiony piec? Z góry dziękuję za pomoc! Daniel
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.