Wiadomym jest, że wybór palnika zależny jest od paliwa docelowego.
Załóżmy więc, że tym paliwem będzie stałe biopaliwo o stopniu rozdrobnienia mniejszym od 5mm czyli w pierwszej kolejności wiór drewniany z pił wysoko obrotowych, tartaczny, zrębek drewniany, wytłoczyny technologiczne z rzepaku i temu podobne, ziarno a na samym końcu miał węglowy, lub mieszanki tych paliw. Z góry nie zakładam węgla w postaci groszku.
Producenci palników zachwalają swój towar udawadniając, że jest uniwersalny i spala wszystko od groszku po miał, peletę owies itp, w co bym raczej powiątpiewał.
Zatem załóżmy, że z braku jednolitej systematyki palniki z podajnikami ślimakowymi podzielę je na :
- retortowe pierwszej generacji, czyli np. takie jak:okrągła retorta z podajnikem skośnym, ,okrągła retorta 2
- retortą obrotową (przykładowy film) podobno dobry przy spalaniu miału,
- retortowe drugiej generacji, podajnik typu brucer
- chyba retortowe prostokątne przykład nr 1, rzekomo uniwersalne,
- rynnowe,podajnik wzór 1,wzór 2,wzór 3,wzór 4,wzór 5 (palbio 25Z),
Pytanie brzmi: przy powyższych założeniach paliwowych, na jakiej grupie palników się skupić przy przeróbce pieca ze wskazaniem konkretnego typu palnika, nie koniecznie z powyżej przytoczonych i dlaczego?