Skocz do zawartości

bit1

Forumowicz
  • Postów

    6
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

Osiągnięcia bit1

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Od roku na pokładzie
  • Miesiąc później
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Pierwszy post
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Kolejny filmik z aktualnej pracy pieca. https://youtu.be/iRiL2NfoPHU?si=vtnHPzvwmkMQPPVe Obecnie pięć ustawiony na 8 sekund podawania i 52 sekundy przerwy. Nadmuch 5% - obserwowałem płomień i przy takim nadmuchu jest spokojny nie postrzępiony. Po 24h pracy przy takim ustawieniu mogę powiedzieć że na pewno zmieniło się to że wcześniej popiół/osad na piecu miał kolor szary a obecnie jest czarny (zrobiła się taka sadza). Na filmiku widać ile nie spalonego węgla znajduje się w popielniku po około 24 h pracy piec bez zaglądania do środka. Zwiększyć nadmuch? Zmniejszyć dawkowanie węgla?
  2. Przez ostatnie 2-3 dni piec chodził na nowych ustawieniach które mi zasugerowaliście: u1 - czas podawania węgla: 10 sekund u2 - czas postoju podajnika: 50 sekund Siła nadmuchu: 20 % Temperatura pieca 60 stopni Praca w podtrzymaniu 10 minut/5 sekund Odsłoniłem maksymalnie tą przysłonę wentylatora. Nie jest to "wynalazek" tylko seryjnie tak jest chyba w tych starych piecach. Nagrałem znowu filmik żebyście ocenili w którą stronę iść w ustawieniach żeby spalanie było optymalne. Co do wrzucania tego przesianego "spalonego" węgla to czytałem , że może to powodować szybsze zużywanie podajnika ślimakowego i warto wtedy wlewać do zasobnika olej spożywczy żeby zapewnić lepsze smarowanie. Czy to prawda? Obecnie wrzuciłem jedno wiadro "odpadów" na 3-4 wiadra czystego ekogroszku.
  3. nagrałem filmik chyba lepiej oddaje "życie" płomienia niż zdjecie
  4. Widzę, że temat się bardzo rozwinął, ale nadal potrzebuję pomocy. Moja kotłownia wygląda tak https://ibb.co/zJqSg2g https://ibb.co/BwkJtdb https://ibb.co/56Y7Hty https://ibb.co/Xb94dVb Teraz 3 dni nie zagladalem do pieca, piec działał na ustawieniu: u1 - czas podawania węgla: 14 sekund u2 - czas postoju podajnika: 46 sekund Siła nadmuchu: 30 % Temperatura pieca 58 stopni Praca w podtrzymaniu 15 minut/5 sekund Po trzech dniach pracy (nie było szczególnie zimno, temperatura na dworze wynosila 10 dzien/5 noc stopni. W popielniku znów jest za dużo odpadów, materiał wysypuje się na zewnątrz po otwarciu drzwiczek. W piecu jest pełno popiołu/sadzy: https://ibb.co/nbdW8PV https://ibb.co/DW13rbm https://ibb.co/my98gVc Po wywaleniu calego popielnika jest tego cale wiadro a nawet wiecej https://ibb.co/my98gVc Po odsianiu widac duze kawalki wegla/spiekow? https://ibb.co/qCfKqw4 Dwa pytania co zrobic w ustawieniach pieca zeby było lepiej? Co robic z tymi odsianym weglem/spiekami? Wrzucac spowroem do zasobnika?
  5. Dzięki za odpowiedzi. Aktualnie mam ustawioną minimalną temperaturę na 58 stopni bo z tego co wiem minimalnie może być 55 stopni bo poniżej tej wartości skrapla się para wodna więc mam nadzieję, że przedłuży to jego żywotność. Co do sterownika to widziałem, że SKZP-02 kosztuje koło 900 zł, wygląda fajnie, ale póki co nie będę inwestował w ten piec bo nie wiem jak długo on pożyje, w sumie i tak do 2027 będę musiał go zmienić na bardziej "ekologiczne" źródło ciepła. Wcześniej miałem cały czas nadmuch 20%, ale czytałem, że ten ekogorszek w tym roku z PGG jest słaby i potrzebuje dużo tlenu, teraz po świetach zmieniłem ustawienia pieca na: u1 - czas podawania węgla: 15 sekund u2 - czas postoju podajnika: 45 sekund Siła nadmuchu: 30 % narazie testuje to ustawienie, ale wydaje mi się wporządku, piec dużo częściej pracuje na podtrzymaniu bo szybciej osiąga temperaturę zadaną i ją dłużej trzyma. Spieków jest chyba wyraźniej mniej, ale to wyjdzie przy dłuższym testowaniu.
  6. Witam wszystkich, w ostatnim czasie kupiłem dom i muszę nauczyć się w nim palić do tej pory zawsze korzystałem z ogrzewania miejskiego. Dom to taka typowa kostka z PRL ma 110 metrów powierzchni użytkowej, całość podpiwniczona, dach kopertowy niski. Okna wymienione na plastikowe. Elewacja nie jest ocieplona. Obecnie ogrzewam w zasadzie tylko parter i wodę użytkową. Na pierwszym piętrze kaloryfery są odkręcone tylko minimalnie, ponieważ aktualnie nie korzystam z tego piętra. Dom wyposażony jest w Kocioł grzewczy Żywiec KDO Economic 25kW - piec na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym, sterownik to TECH Sterownik ST-37N RS. Miesiąc temu przez sklep PGG kupiłem Pieklorz-Ekogroszek (032330/cc) Trochę czytałem różne fora więc w pierwszej kolejności wyczyściłem cały piec i uszczelniłem retortę. Okazało się, że szyber komina nie rusza się i jest cały czas w pozycji otwartej. Obecnie prosiłbym o pomoc w dobraniu odpowiednich ustawień do tego pieca i opału. Na chwilę obecną korzystam z ustawień: u0 - temperatura na piecu: 58 stopni u1 - czas podawania węgla: 7 sekund (przy ustawieniu 6 sekund piec już nie potrafi dobić do 55 stopni) u2 - czas postoju podajnika: 53 sekund Siła nadmuchu: 20 % Przy takich ustawieniach piec niby działa, ogrzewanie jest w porządku, ale co dwa-trzy dni muszę wybierać popielnik ponieważ jest w nim na tyle dużo spieków i nie spalonego węgla, że dochodzi do poziomu paleniska. Wydaje mi się, że powinienem zwiększyć nadmuch, ale wiąże się to również ze zwiększeniem czasu podawania opału. Czy stosować się do zaleceń żeby cykl pracy i przerwy zamykał się w 60 sekundach, a stosunek tych cykli był 1 do 3? Oznaczało by to, poniższe ustawienia: u1 - czas podawania węgla: 15 sekund u2 - czas postoju podajnika: 45 sekund Siła nadmuchu: 30 % Czy może do tego opału zwiększyć jeszcze nadmuch? Może ktoś korzysta z tego pieca i sterownika i ma jakieś swoje optymalne ustawienia. Przy okazji mam pytanie jak przedłużyć żywotność tego kotła ponieważ jak go czyściłem to odpadło z jego ścianek kilka warstw blachy. Czy można taki piec pomalować jakąś farbą antykorozyjną? Ma to jakiś sens? Z góry dziękuję za pomoc.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.