Skocz do zawartości

Jachu

Forumowicz
  • Postów

    56
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia Jachu

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Temat wprawdzie nie "kotłowy" ale dotyczy palenia tak wiec pisze tutaj. Piec kaflowy stał sobie kilkanascie lat i paliło sie w nim aż huczało. W styczniu 2008r przyszła pora na remont i ekipa go rozebrała i postawiła od nowa wymieniajac co trzeba. Piec ruszył i niby wszytko ok. do czasu kiedy to w tym roku przed sezonem administracja zleciła kominiarzom czyszczenie kominów Próby rozpalenia teraz w piecu kończa sie zdymieniem całego mieszkania. Administratorzy stwierdzili ze to wina pieca. Ekipa zduńska stwierdziła ,piec prawdopodobnie jest zatkany ( po roku palenia!!!!) na wysokosci czopucha a to nie podlega gwarancji i moga to zrobic za dwie stówki. W drugim mieszkaniu mam piec stawiany tak dawno,ze nie pamietam kiedy to było i pali jak rakieta i nikt nigdy go nie czyscił. I co o tym sądzicie ? Jak temat dobrze załatwić ?
  2. Jachu

    Manometr

    no zaraz, manometr pokazuje ciesnienie w układzie w jakim jest zamontowany a nie pozim płynu w tymże układzie.
  3. Jakim termometrem naskuteczniej mierzyc temp. spalin ?
  4. Witam. Jak skutecznie i kiedy używac przepustnicy na czopuchu.
  5. Jachu

    Moja Instalacja

    Witam. Czy jedynym zabezpieczeniem instalacji jest widoczny na zdjęciach zawór bezpieczeństwa ?
  6. Bojler ma 100L. pionowy z wężownicą i grzałką. Zapoznałem sie z ineternetową ofertą różnych mieszaczy. Najbardziej zaciekawił mnie taki montowany zaraz pod boilerem http://www.ferro.pl/produkt-mieszacz-termo...owany-2656.html Pytanie czy takie rozwiązanie jest optymalne czy też może jakaś inna propozycja ?
  7. A byłbys w stanie cos wiecej napisac o tym. Producent, model, jakies sprawdzone rozwiazania.... :)
  8. Witam. Temp. wody w boilerze bardzo czesto dochodzi do ok 80 st. Boiler blisko kotła na grawitacji. Baterie- łazienkowa i kuchenna zwykłe bez termostatów. W jaki sposób uniknąć poparzenia przy otwarciu tylko kranu z ciepłą wodą ? Czy jest jakis spósob na obnizenie temp wody na wylocie z "ciepłego" kranu?
  9. i chyba tutaj jest właśnie cała przyczyna-termometr do kitu. 55 stopni cisza, dochodzi do 60 zaczyna szumiec, i po chwili w naczyniu wzbiorczym zaczyna bulgotać, jezeli w boilerze woda miałaby 60 stopni to nie leciałby taki ukrop z kranu jak to ma miejsce teraz w moi przypadku. Dodam ,ze boiler wyłaczony z prądu i podgrzewany tylko piecem. Wobec powyzszgo, chcąc zamontować inny termometr mierzacy dokładniej temperature wody w piecu kóry polecilibyscie i jak zamontowac do istniejącej juz instalcji jezeli na piecu brak króćca do montazu termometra.
  10. Witam. Moze i ja dodam swoje trzy grosze. Instalacje uruchomiłem miesiąc temu.W sumie jest to małe etazowe ogrzewanie i powiedzmy działa. Wyjscie z pieca zredukowane na 22 i łukiem skierowane w lewo w poziomie na odcinku ok 20-25cm. Stamtąd juz kolanko fi 22 90stopni do góry. Ponizej schemat podłączeń. No i w czym problem. Otóż jak na piecu dochodzi do ok 60stopni (wg termometra przylgowego zamocowanego na srubunku na wyjsciu z peca ), to instalacja zaczyna hałasowac,stukac, zabulgocze i po czasie potrafi nagle wyrzucic troche wody z naczynia. Byc moze termometr oszukuje i zamiast 100stopni pokazuje tylko 60, a w piecu juz sie gotuje. Jezeli wczesniej zawór przed boilerem był zamkniety to jego otwarcie chwilowo eliminuje to zjawisko. Równiez puszczenie pompy na 3 bieg i całkowite otwarcie zaworu 4 d jest pomocne. Pytanie czy moze nalezałoby co nieco zmodyfikowac by ten problem wyeliminowac.
  11. Nie tyle chodziło mi o przelewanie co o wspolprace z instalacją. Z pieca jedna rura i na jej końcu u góry zbiornik.
  12. witam A uproszczenie tego podłączenia do takiego stanu w jakim stopniu wpłynie na poprawne funkcjonowanie Przelew nie jest niezbedny gdyz przyrost objetosci nie jest na tyle duzy by przelewać na zewnatrz.
  13. myle że tutaj problemu nie bedzie bo piec jest izolowany wełna i obudowany na zewnatrz lakierowana blachą, jedynie od góry jest płyta grzejna tak jak w kuchni weglowej,szafka bedzie tez stała w odstepie ok 10-15cm. a calość postawiona na płytkach ceramicznych
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.