Skocz do zawartości

stream28

Nowy Forumowicz
  • Liczba zawartości

    1
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O stream28

  • Tytuł
    Nowy Forumowicz
  1. Cześć! Mam problem z ustawieniem nowego kotła na ekogroszek... Od razu powiem, że przeczytałem wszystkie 31 stron tego tematu i dzięki panowanie za te informacje - mocno pomogły! Nie mniej: Poniżej troche informacji: Kocioł mamy od około miesiąca, Kocioł: Elektromet EKO KWP 15 na ekogroszek (https://elektromet.pl/pl/technika-grzewcza/produkt/488/eko-kwp-v) Sterownik: Estyma Igneo Compact KWP (KWP to chyba jakaś specjalna wersja dla tego kotła) - był już zamontowany fabrycznie przy zakupie kotła Instalacja: Jeden obwód CO z zaworem 4-D (sterowany automatycznie), niestety połowa grzejników to stare grzejniki żeliwne, a połowa to nowe, tak samo. rurami niestety... i w starych żeliwnych nie ma termostatów, w tych nowych są. Dodatkowo jeden obwód CWU z średniej wielkości boilerem. Cała instalacja z grzejnikami będzie na wiosnę zmieniana na nowe. Czujniki: Czujniki CWU, CO i te standardowe z kotła. Dodatkowo czujnik powrotu. Z czujników CO: czujnik temperatury zew. i czujnik temperatury pokojowej. Wszystko firmy estyma. Ustawienia CWU: Temp. zadana: 45*C Histereza: 5*C Tryb pracy: stały Z CWU nie ma problemów - działa super, zwykle utrzymuje się w zadanych temperaturach tj. 39-46*C. Ustawienie CO: Tryb pracy: Pogodowa Temp -20: 46*C Temp 0: 43*C Temp 10: 40*C Stała pompa: TAK Min. Tco pomp: 33*C Współ korekcji: 10*C Nie było jeszcze zbyt niskich temperatur więc za dużo nie grzało, nie mniej, wygląda na to, że jest OK, grzejniki grzeją, odczyty z czujników wew. i zew. są poprawne i poprawnie ustawia temperaturę na grzejniki. Ustawienie kotła: Temp. zadana: 60*C Histereza: 10*C Program: stały Temp. min. pomp: 40*C Palnik: Podawanie praca : 8s Podawanie pauza : 32s Dmuchawa praca MAX: 15% Dmuchawa praca MIN: 10% Typ modulacji: FL2 Podawanie podtrzymanie : 7s Postój podtrzymanie [min]: 5 min Dmuchawa praca podtrzymanie : 30s Dmuchawa postój podtrzymanie [min]: 5 min Dmuchawa moc podtrzymanie [%]: 30% Moc MIN (FL2): 30% Moc MAX (FL2): 100% Ilość paliwa test [kg/h]: 5 Wart. opałowa paliwa [MJ/kg]: 26,5 (teraz mamy ekogroszek 28-29 więc będę musiał to pewnie zmienić na wyższą wartość) Problem polega na tym, że przy zapotrzebowanie na ciepło CWU albo CO, piec oddaje temperaturę i przechodzi na modulację... i grzeję i grzeję i przy 65*C znowu wraca na podtrzymanie.. niestety temperatura rośnie dalej... aż do 75-80*C... Dziś w nocy np. podskoczyło nawet do 85*C i włączył się bezpiecznik STB i wyłączyło mi piec... Tylko jak to możliwe, że przy zadanej 60 nagle na kotle jest 85*C ?! Przy samej wodzie, wydaje się przy tych ustawieniach działać w miarę ok - prawie w ogóle nie włącza modulacji tylko jest podtrzymanie i utrzymuje temp między 60-70*C. Niestety jak dodamy CO to dzieją się cuda... Dwa razy probówaliśmy zmienić tryb CO na czasowy - w dzień 22*C a w nocy 21* i za każdym razem odpalił się bezpiecznik STB. O co chodzi ? Jak ten problem rozwiązać?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.