Rzeczywiscie, 3 osoby mieszkaja obecnie w tym domu i raczej oszczedzalismy, utrzymujac dosc niska temperature i nie grzejac wszystkich pomieszczen, rzadko rowniez uzywajac podlogowki. Okna sa plastikowe, sciany budynku (9 letniego) 25cm cegla-10cm steropian-12cm cegla licujaca + ocieplone welna krokwie). Teraz jednak urodzilo mi sie dziecko i bede utrzymywal wyzsze temperatury w domu, dlatego na potrzeby kalkulacji zalozylem 25% wzrost kosztow.
Obecnie posiadam stojacy kociol gazowy De Detrich F67110 Gasspecialheizkessel 20,1kW moc nominalna. Jest to piec skladajacy sie z 2 czesci (bojler i piec wlasciwy), ale nie wiem czy jest pulsacyjny, jestem laikiem.
Na modernizacje po rozmowach z wykonawca zalozylem ceny brutto(prosze o uwagi, jesli sa to wartosci odbiegajace od przyjetych):
- Komin murowany ceramiczny i szamotowe bloczki ok 9 m+robocizna 4700,-
- Piec wszystkozer 17 kw (nie za maly/duzy?) 3500,-
- 2 pompy, rury miedziane ok 20m, zawory, srubunki, otulina i inne drobiazgi 1300,-
- wymiennik plytowy 300,-
- robocizna, czyli podlaczenie wszystkiego do kupy i istniejacej instalacji 1500,-
Wychodzi 11300,- do negocjacji jeszcze, ale raczej to dokladna wartosc. Zakladajac oszczednosc rzedu 1500,- w roku da to 7,5 lat na amortyzacje. Nie licze tu swojej pracy, ale nie ma nic za darmo.
Dochodze teraz do kolejnego kluczowego pytania: jaki ten wszystkozer? Zalezy mi na tym, zeby go zaladowac w miare rzadko, zeby przetrwal noc i zebym co 3 godziny nie musial do niego biegac. Przegladajac forum, znalazlem powtarzajace sie propozycje: Viadrus U22, Cichewicz Logica, Cichewicz Ultima Q Plus, Warmet Ceramik. Ktory z nich daje komform duzego zaladunku i tym samym mniejszej obslugi? A moze jakis inny? Podstawowe parametry: jakosc wykonania i mala czestotliwosc zaladunku.
Za wszystkie rady i uwagi z gory serdecznie dziekuje. Z mojej strony moge sie podzielic wiedza na temat spalania owsa i podobnych materialow. Bralem udzial w projektowaniu i wdrazaniu palnika Bioterm, jak rowniez w badaniach dot. innych paliw niekonwencjonalnych, np. wytloki lub suszone pestki wisni i czeresni. Chetnie odpowiem na pytania teoretyczne i praktyczne.
Z powazaniem,
Plissken