Dzięki za informację,
Nie mam podłogówki, tylko std grzejniki panelowe, ścienne.
Czy lepiej więc bedzie jeśli kupię piec z większym zasobnikiem, 20 KW i zredukuję komorę spalania szamotem? Z jednej strony jest droższy od 12KW o jakieć 1000 zł, ale ma większy zasobnik, a szamot w razie niedoborów mocy zawsze można na czas mrozów wymontować.
Rozumiem, że redukcja komory spalania redukuje moc kotła i jednocześnie jego apetyt na paliwo.
Mam nadzieję, że z taką przeróbką sobię poradzę.
Czy mieszanka 1/1 groszek i miał będzie właściwa i jaką stałopalność przewidujecie?
Obecny piec pochłania mi ok 4 ton na sezon mieszanki miału z orzechem, czy jestem w stanie na Dakonie tą ilość zredukować?
Ile opału dziennie takie piece dziennie średnio połykają?