Witam.
Posiadam piec Żywiec KDO 17KW z 1999 roku.
Jest to kocioł dolnego spalania (tak mi się wydaje).
Palę zazwyczaj drewnem (suche wysezonowane deski) do temperatury około 60 stopni.
Piec jest szczelny tzn. trzyma zadaną temperaturę.
Komin wyczyszczony.
Wentylacja w piwnicy raczej słaba - okienko rzadko otwierane, zawsze lekko ochylone, wywiew powietrza o średnicy 10cm.
Problem jest tego typu - dokładając do pieca, gdy otwieram środkowe drzwiczki w całej kotłowni w momencie zaczyna śmierdzieć smołą\zgniłymi jajami. Smród jest nie do wytrzymania - czasem muszę wyjść bo nie umiem oddychać. Po wyjściu moje ubranie śmierdzi jeszcze 15 minut.
Byćmoże ta wentylacja jest słaba - ale ta kotłownia działa tak wiele lat, ja mieszkam w tym domu od 4 lat i problem ze smrodem pojawia się coraz częściej.
Proszę o radę co zrobić, żeby pozbyć się problemu oraz żebym kiedyś nie został przy tym kotle na wieki.
pozdrawiam
Mariusz