Skocz do zawartości

piotrek60

Nowy Forumowicz
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia piotrek60

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam. Ja od 2 miesięcy użytkuję piec Warmet 200 Ceramik 18kw. Kupiłem go po długim namyśle i po spędzeniu bardzo wielu godzin na czytaniu opini na różnych forach. Ale do rzeczy. Palę głównie odpadami drewna dębowego ( suche ok.15% wilgotności) dom około 130m2. dobrze ocieplony, zamontowany zawór czterodrogowy nastawiany ręcznie, temperatura na piecu 70 stopni ,a na co. przy dużym mrozie 50 stopni. A teraz moje spostrzeżenia: piec jest przewymiarowany , z jednej strony dobrze bo jak czasem zdarzy sie że wygaśnie, to po rozpaleniu w ciągu niecałego kwadransa osiąga 70stopni, ale ponieważ pracuje on tylko kilka minut, a potem ma długie kilkunastominutowe przerwy, wytwarza sporo smoły. Oczywiście czym większy mróz tym mniej smoły. Na noc przy dużym mrozie ładuję brykiet z trocin, wtedy pełny załadunek wystarcza na 12 godzin. Po poprzednim piecu "miałowcu" pozostało mi ok. 1tony niezbyt dobrego miału, więc spróbowałem palić miałem. I tu zaskoczenie. Na forum czytałem że się nie da, a tu rewelacja. Na warstwę żaru wrzuciłem warstwę drewna i na to nasypałem cztery wiadra miału. Klapa górnego spalania jest u mnie cały czas zamknięta, więc miał spalał się tylko na dole przy samych rusztach. Dwa razy na dobę wystarczyło tylko przerusztować i raz na dobę dopełnić miałem. Pewnie bym tak palił cały czas, ale jestem stolarzem i mam jeszcze z 15m3 odpadów dębowych i jeszcze z 6 ton brykietu z trocin, więc nie będę kupował miału. Poza tym z drewna mam niecałe wiaderko popiołu na tydzień, a z miału prawie dwa na dzień. Oczywiście każdy dom jest inny i to co się sprawdza u mnie nie koniecznie będzie się sprawdzać u innych, ale według mnie najważniejsze przy tym piecu jest aby mieć dobry ciąg kominowy, wtedy on rzeczywiście pali wszystko. Pozdrawiam serdecznie.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.