Witam Mam obecnie dom o powierzchni 80m kwadratowych. Latem planowana rozbudowa do około 120-140. Interesują mnie dwa typy kotłów. Jeden oczywiście palony od dołu a następny od dołu i góry. Obecnie mam kocioł podobny do kamen W z tym, że mój ma te połki po bokach co kamen z tyłu. W kotle pali się rewelacyjnie miałem od dołu. Nic nie fucha, nie rozpala się cały wsad tylko pali się powoli dół. W każdym momencie moge dołożyć miału i nic się nie dzieje. Wada mojego kotła, że ma zasyp 19kg i wypala się to w obecnych temperaturach 0-4stopnie w 9h. Wiem wiem za wiele, ale dom mam nie ocieplony itd. Jestem nastawiony na tego kamena w. Jednak kolega polecił mi kamena wg mówiąc, że palisz sobie od góry i masz spokój. Na forum czytałem, że takie kotły długo osiagają zadaną temperaturę. Nigdy nie paliłem od góry i boję się, że jak braknie wsadu w piecu to nie mogę dożucić do pełna tylko muszę rozpalać od nowa i tak w koło. Przy palonym od dołu dosypuje sobie cały czas. Proszę o jakąś poradę.