Skocz do zawartości

MKSal

Nowy Forumowicz
  • Postów

    1
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia MKSal

Nowicjusz

Nowicjusz (1/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam Mam piec miałowy od ok 10 lat. Jest on dolnego nadmuchu ale rozpalam go od góry.Oglądnij swój piec od środka czy w górnej części nie masz jakiegoś otworu wylotowego. Ja przestawiam nadmuch małą dżwignią zamontowaną na rurce doprowadzającej powietrze do dołu pieca .Rozpalam go drewnem które układam na połnym wsadzie miału.Gdy jest juz dobry żar na górze przekładam wajchę i daje wiatr z dołu. Smoła w piecu na miał bierze się prawdopodobnie ze zbyt małej temperatury spalania (to są tylko moje odserwacje). Jak masz zamały cug pojawi się również woda. Sadopal pomaga na to aby smoła nie była Lejąca. On nie cyści pieca ale powoduje że sadze są względnie suche i łatwiej je usunąć. Wychodzenie dymy różnymi miejscami oznacza przytkany komin lub piec( ogólnie drogę przelotu spalin) Dla większości to co piszę jest ogólnie znane ale dla początkujących palaczy szczególnie bez instrukcji do pieca maże być pomocne Nie popełnia błędów ten kto nie robi nic MKSal
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.