Witam piec z podajnikiem ślimakowym z rusztem wodnym15kw według karteczki brak metalowej blaszki jak mają wszystkie jakieś firmy krzaczek.
Problem polega na tym że powyżej 55 stopni woda zaczyna się gotować i np mam 2 termometry jeden wkręcany a drugi wsadzony w katapilare ze sterownika i oba pokazują różną temperaturę różnica o około 10-20 stopni gdy przekroczy temperaturę te 55 stopni na tym przykręcanymi to nagle rośnie do tak 110 i się gotuje a ten w katapilare pokazuje np 80-90.
Instalacja nowo robiona piec znajduje się w budynku gospodarczym około 20 metrów od domu po podłodze ma jakieś 3 metry żeby dopiero dojść do rozdzielaczy które są na poddaszu około 3 metry w górę i tam też znajduje się zbiornik wyrównawczy
Pompa jest co pamiętam na 10m wysokości
Co może być przyczyną dodam że zakładał mi ojciec hydraulik z 30 stażem który stwierdził że prawdopodobnie coś z piecem jest nie tak.
Dodam że piec używany