Skocz do zawartości

miro86

Forumowicz
  • Postów

    7
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia miro86

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie
  • Starter dyskusji

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Był byś tak uprzejmy i rozrysował mi to na moim rysunku ? przyznam sie ze do błyskotliwych nie naleze a ta dziedzina to dla mnie czarna magia... :)
  2. jeżeli ten zawór zamontuje tam gdzie sugerujesz(jeśli dobrze rozumiem gdzie) co w przypadku gdy wężownica nie będzie dawać odpowiedniej temp i trzeba będzie rozpalic w piecu aby podnieść temp nie odłączając wężownicy? jest to wg możliwe takie rozwiązanie ?
  3. proszę o korekte bo jestem zielony w tym temacie bez tytułu.bmp
  4. Witam zrobilem dwa zdjcia ; http://imageshack.us/photo/my-images/560/obraz017im.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/443/obraz018dr.jpg/ komora brudna bo nieużytkowa :) cug jest sterowany recznie,tj. pociaga sie porostu za dzwignie i temp spada w dosc szybkim czasie.( w piekarni przez 20h na dobe ktos zawsze jest ) mysle ze nie bede inwestowal pieniedzy w wężownice itp. . za jakis czas wezmne rurki jednocalowe, troche kolanek (mam tego dosc sporo) jedynie co zakupie to zawory oraz pompke wody.. na próbe zrobie taka prowizorke i zobacze co z tego bedzie... jesli sie uda, to bedzie inwestycja w pożadny sprzet i zabezpeczenia :) dam znac co i jak wyszlo z prototypu ;)
  5. Palone w piecu jest od 17 do 6/7 rana od Poniedziałku do soboty. temp nie spada w tej komorze poniżej 80stopni prawie nigdy. aby schłodzić ja do temp pokojowej potrzebowano by tygodnia. Komora jest nieużywana od lat, wystarczaja nam z bratem dwie do wypieku. temp waha się od 80(niedziela), 100 stopni dni niepalące 180 max dni palące(produkcja). aby rozgrzać taki piec, potrzeba gdzies 4 godzin. nie mówie że piec CO bede likwidował, będzie stał na wypadek dopalenia jak wężownica będzie niedomagać. Wieczorem wrzucę zdjęcie jak wygląda ta komora.... dawno tam nikt nie zagladał więc sam jestem ciekaw ;)
  6. Dziękuje za odpowiedzi. wężownica będzie tak zrobiona aby ja wyjąć z pieca przez okres gdy nie trzeba będzie ogrzewać domu. tylko pytanie jaka duża i z jakiego materiału trzeba zrobić aby wystarczała? słyszałem coś o jakimś systemie który po przekroczeniu danej temp. schładza wodę... jest coś takiego ? Tak,można schłodzić tą komorę pociągając tzw. Cug.. Wtedy jest przewiew w komorze i temp automatycznie spada gdzies do ok 80 stopni. Myślałem nad tym tak, że przy doprowadzeniu do pieca CO zrobić zawory oraz odpływ na wypadek jakieś draki....gdyby wężownica dawała zbyt dużo energii,woda zaczynała się gotować, po prostu bym odciął dopływ z wężownicy do CO i spuścił z niej wodę(ten eksperyment oczywiście na początku dla samego sprawdzenia jakie będą efekty).Jeżeli będzie wystarczała,dawała aż za nadto ciepła, jest też drugi dom połączony z piekarnia więc nic nie będzie stać na przeszkodzie aby go też podłączyć.
  7. Witam. Jestem nowy i jeśli robię coś nie tak to przepraszam. Mam pytanie do Was tego typu; W domu posiadam centralne ogrzewanie z bojlerem.. dom niewielki tzn dwa pokoje 4x5m kuchnia 3x3m łazienka 4x3m przedpokój 6x4 oraz przedsionek 4x4 Temperatura w piecu 60 stopni i w zupełności wystarcza przy takich mrozach jak teraz tzn -20... w domu ciepło i przyjemnie. Dom jest połączony z piekarnia i tu moje pytanie... Wpadłem na pomysł może głupi, nie wiem Chciałbym wykorzystać ogrzewanie tego pieca do centralnego ogrzewania w domu. Jest to Piec o wymiarach 6x6m i wysoki na 4m, węglowy Wymyśliłem sobie skoro ogrzewam wodę nim nawet i do 100'C to mogę i ogrzać dom. Sprawa ma się tak; Nad piecem posiadam dwa duże bojlery z wodą pitną jw napisałem ciepła. Nie ma miejsca na dodanie nowego niestety by podłączyć CO. Natomiast piec składa się z trzech palenisk do wypieku pieczywa. na samym dole panuje temp 250'C,drugi środkowy ma temp 200'C, w trzecim nieużywanym jest temp. od 150 do 180"C i tu moje pytanie... Czy jeżeli włożył bym wężownice do tej komory ( wymiar komory 3x5m, w komorze nie ma ognia... jest to taki duży piekarnik jak domowy) i podłączył się do istniejącego centralnego ogrzewania w domu, dodał pompkę, ogrzał bym dom do takiej temp jak teraz tzn 60'C grzejniki?zdało by to egzamin?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.