Skocz do zawartości

paweł007

Forumowicz
  • Postów

    12
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia paweł007

Żółtodziób

Żółtodziób (2/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Witam kolegów widzę że każdy chce palić owsem ale zapomina o ważnych sprawach. Po swoich doświadczeniach mogę wam poradzić. Moje przykazania. -Owies musi być suchutki -co 24 godziny należy przeczyszczać pod retortą kanał dwie śruby dostaje się tam niespalony owies, poprzez kanały w retorcie nic na to się nie poradzi. -specjalna retorta do palenia owsa , jest większa od tej na groszek i szerszy ma talerz -raz w tygodniu należy przeczyścić płomienniki -ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze niż sadpol nie niszczy szamotów. -szamot ten cały powinien znajdować się na najniższej półce nad paleniskiem , zaś ten podwójny na samej górze przy wylocie do płomienników. -temperatura powrotu minimum 50 C , jeśli macie niżej piec wam szybko skoroduje. Moje ustawienia na dzień dzisiejszy przy tych mrozach. podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przesłona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec mój chodzi na pogodówce co widać na zdjęciu :-)) przy -20 piec daje równe do 78C na kotle. Także uważam że to świetny wynik jak na kaloryczność owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni
  2. Witam kolegów widzę że każdy chce palić owsem ale zapomina o ważnych sprawach. Po swoich doświadczeniach mogę wam poradzić. Moje przykazania. -Owies musi być suchutki -co 24 godziny należy przeczyszczać pod retortą kanał dwie śruby dostaje się tam niespalony owies, poprzez kanały w retorcie nic na to się nie poradzi. -specjalna retorta do palenia owsa , jest większa od tej na groszek i szerszy ma talerz -raz w tygodniu należy przeczyścić płomienniki -ja dodaje obierki suchego ziemniaka do paleniska lepsze niż sadpol nie niszczy szamotów. -szamot ten cały powinien znajdować się na najniższej półce nad paleniskiem , zaś ten podwójny na samej górze przy wylocie do płomienników. -temperatura powrotu minimum 50 C , jeśli macie niżej piec wam szybko skoroduje. Moje ustawienia na dzień dzisiejszy przy tych mrozach. podawanie 8s co do 20s czas podtrzymywania 22 minuty , dmuchawa moc 28%, przesłona od wentylatora odkryta na ok 3 cm. Piec mój chodzi na pogodówce co widać na zdjęciu :-)) przy -20 piec daje równe do 78C na kotle. Także uważam że to świetny wynik jak na kaloryczność owsa , na powrocie temepratura oscyluje w okolicy 56 stopni
  3. Witam kolegów mam nadzieje że mój filmik nieco pomógł , moje nowe uwagi i wskazówki odnośnie klimosza. Bardzo ważne jest uszczelnienie silikonem retorty którą wymieniliście na owsianą. Miałem przedmuchy pod retortą i w piecu paliło się różnie . Po uszczelnieniu silikonem wysokotemperaturowym jeszcze lepiej spala mi się owies. Dmuchawę zmniejszyłem na 25% a reszta bez zmian . Pozdrawiam
  4. Przesyłam link do mojego filmu który nakręciłem :-)) Jak owies pale i ustawienia
  5. Kolego masz chyba mokry owies. Co do ustawień ja mam pogodówkę ustawioną 7 - 22C a parametry piec to 6s podawanie co 20 s i podtrzymywanie co 25 minut. i temperatura przy mrozie co teraz mamy to równe 60 C na powrocie mam 50 C
  6. Ja mam kolego i głowice na grzejnikach i w kuchni termostat z pokrętłem który sterują pracą pompy C.O . Oczywiście piec chodzi na pogodówce mam czujnik temperatury. Za niska temperatura w kotle zniszczy go zapcha piec , pisze w instrukcji i temperatura na powrocie powinna oscylować w ok 50 C .
  7. Barteks szybko zajebiesz piec jak tak niską temperaturę roboczą .W instrukcji jest napisane minimum 55-60 Jak niżej będzie piec zardzewieje i zapcha się , ja mam u siebie w granicy 60 stopni i na powrocie ok 50 .
  8. A więc tak kolego , retorta na owies jest dużo szersza tzn mieści się idealnie w piecu ale jest większy kopczyk dużo szerszy i to daje więcej pary :-))) Dodatkowo zabezpiecza kanały które dostarczają powietrze żeby się nie zapychały. Co do katalizatora duża szamot ten cały wkładasz nad retortą na najniższą półkę a te dwa kawałki co masz dajesz na samą górę nad górne palenisko ostatnie drzwiczki na górze. Ja mam tak u siebie i dobrze pali się . Górną szamotówke możesz 2 cm odsunąć od czopucha tzn zostawić małą szparkę . Ja jestem z okolic Olsztyna Nidzica płaciłem 300 zł za owies w tym roku zbierany , jest suchutki to podstawa by się dobrze palił. Coś z parametrami masz nie tak podstawa to bardzo niska moc dmuchawy do 28% nie więcej bo wydmucha tobie z retorty paliwo. Na tej zwykłej retorcie ja paliłem i nie było źle ale zapychał się kanał i kaplica bez powietrza owies nie spali się . Jeśli paliłeś wcześniej drzewem w górnej komorze to na 100% masz zapchane płomienniki pod czerwoną osłoną masz drzwiczki . Szkoda palić drzewem w tym piecu zaraz smoła i zapycha się.
  9. Ja polecam klimosz Ling duo 25kw i palenie owsem koszty bardzo mało w porównaniu do eko groszku. Trochę częściej trzeba zaglądać do pieca ale oszczędności ogromne.
  10. Co do różnicy najpierw zacznę od ceny za ekogroszek dobrej jakości zapłąciłęm 800 zł za tonę , można kupić za 650 zł ale nie polecam bo straszne spieki dużo smoły. Spalanie w pełni zasypany podajnik starczał mi na 6 dni. Szybko piec osiągał temepraturę roboczą ok 1 minute 1 C . Jeśli chodzi o owies to jest przelicznik kaloryczności na 1 tonę eko groszku potrzeba 1,5 tony owsu. Co do temperatury kotła potrzebuje ok 3 minut pracy aby podnieść temperaturę roboczą o 1 C . Także jest duża różnica w kaloryczności. Ale cena wszystko wynagrodzi :-)) 1 tona owsu przy dobrze zestrojonemu piecowi powinno wystarczyć na 1 miesiąc.Zobaczymy jak przyjdą mrozy po -20 stopni jakie będzie spalanie. Pozdrawiam
  11. Za retortę zapłaciłem 120 zł i w sumie aby to zostało zmienione w piecu. Paliłem przez chwile na standardowej ale zapychał mi się kanał co chwile i czyścić musiałem , ale i palenisko i kopiec był bardzo mały na tej retorcie. Jeśli chodzi o spalanie to do podajnika wchodzą dwa worki po 50 kg . Czyli 100 kg mi to starcza na ok 3 dni przy ustawieniu 6s podawanie i co 20 s dmuchawa 28 % częściowo otwarta. Owies kupiłem suchutki za 300 zł za tonę zapakowany już. Bardzo ważne jest regulowanie mocy dmuchawy klapką aby spieków nie było to musisz już sam wyregulować. Mam pogodówkę ustawione 6 na krzywej i tmp obok 22-23. Piec wyłącza mi się przy temperaturze 59 przy obecnej temperaturze na dworze -2 .
  12. Witam kolegów od 3 miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem piec ling duo 25 kw . Od tygodnia zacząłem palić owsem. Moje spostrzeżenia to , dwa worki po 100 kg przy obecnych temperaturach starczają na 3 dni . Jak dla mnie rewelacja :-)) Mieszkanie to stary 40 letni dom po dziadku ocieplony okna drewniane podwójne z wkładką aluminiową , ok 130 m. Moje ustawienia to czas podawania 6 s co 20 s i czas podtrzymywania 22 minuty. Dmuchawa jest ustawiona na 28% klapka może otwarta ok 2 cm . Oczywiście retorta wymieniona na specjalną do owsu bo inaczej kanały by się zapychały z powietrzem . Co do spalania to kopiec mam bardzo duży troszkę mam spieków zbitych kuleczek owsu ,ale myślę że odpowiednia regulacja przesłoną od powietrza powinna coś pomóc. Gorąco polecam ten piec.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.