Skocz do zawartości

marc73

Forumowicz
  • Postów

    85
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    dom z 2000r, 135m2, styropian 10cm, piętrowy, wolnostojący
  • Instalacja
    podłogówka 40m2, grzejniki 9szt.
  • Kocioł
    Skam-P Plus 12kW

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Lokalizacja
    Tczew, pomorskie

Osiągnięcia marc73

Entuzjasta

Entuzjasta (6/14)

  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony
  • Miesiąc później
  • Od roku na pokładzie

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Nie, piec nie był z ikei. Jak Timon dobrze zauważył, w DTR było napisane, że należy uszczelnić więc to zrobiłem. W nowym piecu!! Zresztą jak poczytasz to forum i pytania początkujących to zobaczysz, że pytanie o uszczelnienie retorty pojawia się dość często.
  2. ziółko1961 Niekoniecznie musi tak być. W piecu nowym jak nie uszczelnisz retorty dobrze to będzie nierówny płomień bo będzie dmuchało z jednej strony.
  3. Zdjęcia podczas pracy moc 100%, nadmuch 17bieg. "konsystencje" są rózne - niektóre spieczone - czyli zbyt wysoka temperatura i popiół sie topi? niektóre lekko odgazowane kawałki ekogroszku, które są lekkie jak koks - za krótko leży? inne zwarte kawałki popiołu z czarnym wnętrzem - niedopalony groszek - za krótki czas na retorcie? niektóre niby zwarte, ale po dotknięciu rozpadają się na drobny popiół. Groszek niby retopal, ale bardziej skłaniałbym się do NO NAME...
  4. Jesli chodzi o mnie to zastosowałem rady Pieklorza przesłane na PW Nastawa kotła - 55stopni Mieszacz 44stopnie Podtrzymanie czas przedmuchu 12sekund czas przerwy 10minut krotność podawania 2 Dla 100% mocy podawanie 6s przerwa 50s nadmuch 12 bieg Dla 1%mocy przerwa między podawaniem 2minuty 10sekund nadmuch 1bieg podbicie obrotów dmuchawy 6 biegów czas podbicia 6sekund Przesłona jeszcze bardziej domknięta, około 0,5cm a i tak jest jak było. Próbowałem ze zmianami podbicia i czasem podbicia, ale zwiększenie przyniosło gorszy skutek niż zakładałem. Czyli dmucha znowu na 6. Jareckiego ustawienia ładnie zadziałały gdy było w granicach -5,-7 stopni. Popiół był nieco drobniejszy, i jakby tak bardziej dopalony. Jak mieliśmy -17 to próbowałem podawać częściej, czyli zamiast 50s, zjechałem na 25. Efekt był taki, że więcej było niedopalonego groszku w szufladzie. W sumie nie wygląda to wszystko tragicznie, ale jak mam taki grubszy popiół to na bank w jego środku jest niedopalony opał. Rozkruszam go, a w środku czarno. Gdzieś przeczytałem, że za dużo opału to lepiej niż za mało, no ale żal wyrzucać te niedopałki do śmietnika. Nieraz te grubsze wybieram i wrzucam z powrotem na retortę. Czasami jak mam chwilę to pogrzebaczem robię porządek na retorcie. Spieki, które na niej są wydają się drobne - czyli teoretycznie "spada tylko popiół", ale jak nic nie ruszam to w szufladzie dalej jest bałagan - czytaj - niedopalony ekogroszek i trochę spieków. Nie wiem - nie ogarniam chyba tematu tych wszystkich ustawień i pewnie będzie potrzeba więcej czasu żeby to pojąć. Nie, nie zamierzam się poddawać, po prostu potrzebuję więcej czasu :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Proszę podajcie mi linki albo wytłumaczcie łopatologicznie gdzie robię błędy. Wieczorem zapodam fotki.
  5. Jak wspomniałem na PW chyba podłączałem się do innych postów w których zamieszczałem zdjęcia. Mimo wielu prób efekt jest nadal taki sam Nastawy: dla 100% mocy czas międyz podawaniem - 40s wydajnosc dmuchawy- 12 Ustawienia dla 1% mocy: czas międyz podawaniem - 3minuty wydajnosc dmuchawy- 1 dla podtrzymania wygląda to tak: Czas przedmuchu 15sekund Czas przerwy - 20minut Krotność podawania - 1 Szerokość otwarcia dmuchawy - około 1cm Czas podawania - 5 sekund. Ekogroszek generalnie się w miarę dopala, ale nieraz widać lekkie niedopałki - wrzucam to z powrotem na płomień. Popiół jest mieszany - taki "papierosowy" ale w większości są to spieki, które łatwo można rozkruszyć. Z zewnątrz są jakby spalone, ale w środku nadal czarne. Również od "czoła" retorty (tam gdzie chodzi zabierak) wypada do popielnika niedopalony wogóle ekogroszek. Z kamienia robi się taki koksopodobny - również wraca na palenisko. Jest to niby retopal, ale bez certyfikatu, czyli równie dobrze może to być wszystko. Najlepszy płomień mam przy rozpalaniu - jak mam na kawałki drewna wrzucony grubszy groszek. Jakby ktoś mógł zamieścić lub przeslać mi na priva zdjęcia prawidłowego płomienia lub tego jak powinien wyglądać opał na retorcie byłoby fajnie. Znajomi, którzy maja równiez kotły na ekogroszek twierdzą, że mają duży, jasnożółty płomień no i groszek na retorcie, a podczas "wizji lokalnej" wychodzi, że jest tak samo jak na mojej retorcie. Czytając różne wpisy na stronach, forach zmniejszyłem już ilość powietrza, która jest podawana na retortę, ale jak znowu była za mała, to opał mi schodził do środka retorty. Sam już nie wiem gdzie popełniam błąd.
  6. Próbowałem podłączać się do rozpoczętych postów na temat spalania, bo jakoś głupio zakładać kolejny post - jak palić. Postaram się pstryknąć kilka zdjęć i wrzucić, ale może jutro - jak coś w popielniku się znajdzie. Akurat jestem po czyszczeniu. :)
  7. ZOOM W jaki sposób uzyskałeś taki płomień? Jestem początkujący w tym temacie i za Chiny nie wiem jak poustawaić wszystko, żeby było OK. Cały czas wygląda jak płomień u kowala w kuźni - krótki, porwany, ale żółty.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.