Skocz do zawartości

Wentylator DM 44 czasem buczy zamiast pracować.


PawelZ
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zaczęło mi wywalać węgiel z paleniska. Wcześniej zdarzało się to sporadycznie. Teraz co chwila. Po takich akcjach był też dym w kotłowni. Ulatniał się z bocznej ściany pieca, a wiatrak pracował jak szalony. 

Nie wiedziałem co jest grane dopóki nie usłyszałem buczenia wentylatora. Wentylator czasem się nie załącza. Jak go pchnę patykiem to idzie.

Co ciekawe jak podczas buczenia odpalę na sterowniku tryb testu wentylatora to zaczyna się rozpędzać. Pewnie wiatrak już jest na wykończeniu i chce kupić nowy.

Pytanie czy ktoś miał już taki przypadek i czy to czasem nie wina innego elementu ? Sterownika ? 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kondensator rozruchowy,lub ložyska nie pozwala rozkreczanie na mniejszej mocy.

  • Zgadzam się 1
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli kondensator bo łożyska idą gładko. Rozkręciłem i wytrzepałem sadze. Kręcą się same nawet pod wpływem grawitacji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Podobna zawartość

    • Przez magda6347
      Witam
      Posiadam piec na ekogroszek że sterownikiem Multifun Control RecalArt.
      Ustawienia:
      kocioł:
      Palenie korekta 28%
      Korekta nadmuchu 2%
      Podtrzymanie korekta paliwa 28%
      Korekta nadmuchu -1%
      Typ palenia automatyczne
      PID:
      Aktywacja pid standard
      Pid moc maksymalna
      Pid turbo:
      Przyrost mocy 10%
      Spadek mocy 20%
      Ograniczenie temperatury spalin 220 stopni
      Czujnik żaru włączony/ temp żaru korekta 5%

      Obieg co1
      Temperatura ogrzewania 55 stopni
      Pompa co
      Tryb pracy pompy praca modulowana
      Czas pracy 7m czas postoju 15 m
      Obniż temperatury ogrzewania 30%
      Tryb zima
      Program CO cały czas grzanie nr 3
      Wyłączanie obiegu( obieg włączony)

      Są to moje ustawienia. Węgiel dopala się dobrze jednak czuję że chyba za dużo jego trochę idzie.

      Z początku swojej aktywności(rozpoczął pracę jesień 2016) piec działał bezproblemowo, czyli rozpalał się do temperatury około 60stopni, później w fazie podtrzymania spadał do 50stopni w międzyczasie podając ekogroszek i ponownie zaczynała się faza rozpalania.
      Od jakiegoś czasu zauważyliśmy że piec nie przechodzi w fazę podtrzymania. Jak osiągnie te 60stopni to temperatura żaru jak i na piecu zaczynają spadać ale wentylator cały czas chodzi i jest ciągle w trybie pracy.
      Jak wyłączę i włączę ponownie piec lub go zresetuje to piec po fazie pracy przechodzi w podtrzymanie ale za jakiś czas znowu jest taka sama sytuacja.

      Nie wiem czy tak powinno być czy może coś jest że sterownikiem? A może moje ustawienia są źle?
    • Przez deFuz
      Witam, mam problem z wentylatorem. W pewnym zakresie obrotów, czyli od 30 - 40 % wentylator powoduje wibracje. W innym zakresie obrotów jest okej. Co może być przyczyną ?? Wentylator to WPA120. Proszę o poradę
    • Przez Alte
      Dzień dobry,
      Mam bardzo pilną prośbę. Proszę o przesłanie mi tutaj lub na maila ([email protected]) zdjęcie z tabliczka znamionowa od kotła Klimosz LE (ECO A+) seria (10, 20 lub 30). 
      Poufne, twoim zdaniem, informacje na ten temat możesz wyretuszować. Zrobię swoje na komputerze z moimi danymi, wydrukuję i wkleję. Przykład w załączonym pliku.
      Ja go nie mam (ten, kto go sprzedał, nie przykleił), ale za odszkodowanie od państwa trzeba to pokazać. Ze względu na rygorystyczną kwarantannę sprzedawca nie może mi pomóc.
      Wymagane do poniedziałku włącznie.
      Z góry wielkie dzięki.
      PS: Jestem z Litwy. Przepraszam za mój polski (google translate).
       

    • Przez KamilWer
      Pytanie czy ktoś miał podobna sytuację, lub wie co może się dziać, dźwięk pojawia się w momencie po chwili użytkowania ciepłej wody oraz też po zakręceniu ciepłej (po zakręceniu trwa do minuty max) praktycznie za każdym razem w różnym natężeniu, zazwyczaj gdy ktoś się kąpie jest jeszcze bardziej nasilone, instalacja jest w taki sposób że w kuchni po każdym ruszeniu kranu piec włączany jest na chwilę a bardzo często się z niego korzysta. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. 
      VID_20201122_193854.mp4
    • Przez mangusta28
      Witam
      Posiadam sterownik RecalArt Economic Premium i Wyświetlacz Tekla Premium Lux.
      Od dłuższego czasu mam problemy z przyciskami w wyświetlaczu (zacinają się i przycisk w dół prawie wcale już nie działa), ponadto sam sterownik już się sypie.Problemem jest jak sądzę to, że cały sterownik jest w obudowie pieca i jest tam zbyt gorąco (poprzedni Economic 3000 padł po 4 latach).
      Podczas czyszczenia przestrzeni pod obudową gdy uniosłem sam sterownik zaczęły się dziać cuda. Najpierw pompy przestały działać (wina taśmy transmisyjnej z wyświetlacza) i dopiero odpowiednie "ustawienie taśmy" w odpowiedniej zagiętej pozycji przywróciło pracę pomp, ale jeszcze lepiej, że zaczął wyskakiwać błąd 3 (czujnik kotła) i piec przestawał działać. Pokazywał 99st po czym załączała się pompa. temp. spadała, potem zaczynał pracować przez chwilę normalnie, by po kilkunastu sekundach temp spadała do 4-5 st i znów piec się włączał i za moment znowu normalną temp. (np 65st) i przez minutę może dwie było ok i potem znów 99st i błąd, aby po minucie znów normalnie i tak w kółko.
      Zamieniłem na chwilę czujnik z zasilania (ten od temp kotła) z czujnikiem podajnika by zobaczyć czy to wina czujnika (sprawdziłem też opór na tych czujnikach po kilku minutach "ostygnięcia" i był podobny). Zamiana nic nie dała, czyli nie była to wina czujnika (chyba, że oba by były walnięte w tym samym czasie).
      W każdym razie po "delikatnym obstukaniu sterownika" i ponownym podłączeniu taśmy zaskoczył i działa "normalnie" tyle, że nie mam pojęcia jak długo tak pociągnie.
      Nie zamierzam go dotykać puki nie znajdę rozwiązania lub zamiennika.
       
      Ma ktoś jakiś patent na naprawę klawiatury (chyba jest membranowa) oraz pomysł co zrobić ze sterownikiem ?
      Czy można dokupić nową taśmę transmisyjną i jeśli tak, to gdzie i za ile ?
       
      Pozdrawiam
      Rafał


  • Nadchodzące wydarzenia

    Brak nadchodzących wydarzeń
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.