Skocz do zawartości
mafik

Dwustan - korekta ustawień

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie jak co roku ten sam problem...

Ale od początku...

Palę w dwustanie, piec Defro Eko Duo 25kW, 200m2 nieocieplone.

Ze względu na dwa piętra i dwie różne instalacje (na parterze stare żeliwo bez głowic, piętro nowe grzejniki i rurki miedziane) nie mogę regulować temperatury na grzejnikach.

Zadaną mam 65st. na piecu i ciepło w domu reguluję zaworem 4D.

W momencie gdy robi się zimniej piec musi pracować trochę dłużej a tym samym robi się problem z odpowiednim spalaniem węgla.

Taką sytuację mam tak samo w momencie gdy przy ochłodzeniu muszę podnieść ciepło na dom przez zawór 4D.

Na środku retorty robi się duży zlep niespalonego węgla który z czasem wyłazi poza pierścień i przez cały dzień zbiera się spora ilość niespalonego grochu w popielniku.

Po bokach dookoła retorty widać wypalony groch i ewidentnie go tam brakuje a środkiem idzie ten zlep.

Jak skracam przerwę to niespalonego grochu robi się jeszcze więcej.

Możecie podpowiedzieć w jaki sposób regulować ustawieniami żeby to wyeliminować?? Jakim ustawieniem korygować w pierwszej fazie??

Niestety każdy znaczący spadek temperatury daje takie problemy, a ja już 3 rok z rzędu siedzę przy piecu i grzebię w ustawieniach.

Za każdym razem tydzień grzebania i godziny obserwacji aż "jakoś" się to unormować zwiększaniem lub zmniejszaniem przerwy i nadmuchu.

Ustawienia w tej chwili  4s/80s - nadmuch 33%

 

Jak zmniejszam przerwę podawania t

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Zachęcamy do wpłat dla Oliwii:

4s/80s?  = 1:20  - To co za groch masz że nie daje się spalić?

Ile lat temu czyściłeś palnik?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Palnik czyszczę co roku, groch z lokalnego składu, ale nie żadne badziewie. Pali się bardzo dobrze, jak już trafię z ustawieniami to spala się całkowicie, lekkie spieki które kruszą się w dłoni na pył.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tego wynika że masz bardzo wydajny  ślimak który podaje duże porcje węgla i dlatego trudno ustawić proporcje

 Chyba pozostaje tylko wydłużanie przerwy aż węgiel będzie spalał się w 100%.

I kontrola nadmuch ale tak żeby w komin nie wydmuchiwać ... Na czopuchu musi dać się utrzymać rękę bez oparzenia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak tylko co robić gdy robi się chłodniej?? Zwiększać lekko nadmuch ??

Bo wtedy ewidentnie dłużej pracuje żeby dojść do zadanej a węgiel się niedopala w centralnej części retorty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz pomiar temperatury spalin w czopuchu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, mafik napisał:

No tak tylko co robić gdy robi się chłodniej?? Zwiększać lekko nadmuch ??

Bo wtedy ewidentnie dłużej pracuje żeby dojść do zadanej a węgiel się niedopala w centralnej części retorty

Tak musisz zwiększać przerwe lub nadmuch . Robi się to dla tego u Ciebie że dłużej pracujący palnik buduje sobie większą ilość zaru . Przy malym zapotrzebowaniu aż tak wiele nie zbuduje a to co urosnie dopali się z ciągiem kominowym . Pewnie kilka podejść będzie do tego ale już później się to unormuje . 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Jozefg1 napisał:

Masz pomiar temperatury spalin w czopuchu?

Nie mam, ale tak jak pisałeś wcześniej, ręką dotknę czopucha i się nie oparzę

14 minut temu, FAFAŁ napisał:

Tak musisz zwiększać przerwe lub nadmuch . Robi się to dla tego u Ciebie że dłużej pracujący palnik buduje sobie większą ilość zaru . Przy malym zapotrzebowaniu aż tak wiele nie zbuduje a to co urosnie dopali się z ciągiem kominowym . Pewnie kilka podejść będzie do tego ale już później się to unormuje . 

No właśnie tak jest, jak pogrzebię w ustawieniach to się unormuje i do następnej znacznej zmiany pali się ładnie.

Tyle, że te moje korekty zazwyczaj są na ślepo, aż w końcu się udaje.

Dlatego też napisałem do Was prośbę o pomoc od czego w takich momentach zaczynać

Przy najbliższej okazji będę próbował lekko podnosić nadmuch i zobaczę jak się będzie zachowywał piec

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z nadmuchem jak i z przerwą to jest zawsze inaczej . Niestety każdy kociol palnik komin wegiel i tak dalej są różne . Nie możesz przesadzić z dmuchaniem bo się popiół będzie sklejal . Z drugiej strony za mało to rosną frędzle z sadzy . Podaj jaki masz mocy palnik , jaka dmuchawa . Może wpadną komuś jakieś ciekawe nastawy wyjsciowe :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oki to teraz jeszcze foto z palenia tylko tak po dłuższym działaniu przykladowo z 8 do 10 podan .  To 33% może być duże dmuchanie ale lepiej zobaczyć płomień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

IMG_20200125_090403.thumb.jpg.771e08a32bb1b74ec605ae6d26bc2874.jpg

Tu dokładnie widać jak na środku jest czarny węgiel, który się nie dopala

Poniżej ekstremalne zdjęcie z zeszłego roku jak to może wyglądać

IMG_20200125_073509.thumb.jpg.cdaded41e3dcfafd5c5311738c0c44cf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Płomień nie jest aż tak ostry . Szkoda że nie wiesz ile sypie Ci podajnik . Postaraj się zwiększać przerwe i może zejść nieco z powietrzem ale to później . Obstawialbym powietrze no tak maksymalnie koło 30 . Niektóre wegle nie lubią ostrego dmuchania , Czasem się kleja i wychodzi coś takiego jak na foto 2 .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie 15 kw ma przesyp 500g/min. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może spróbować nawiercić talerz tak jak to jest w nowych palnikach, wtedy mniej będzie dmuchać bezpośrednio w węgiel.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale nie potrafię zrozumieć jednej rzeczy. Przez miesiąc paliło się super (zresztą co roku jest identyczna sytuacja), do momentu gdy temperatura spada w granice 0-5 stopni i piec musi trochę dłużej pracować. Przecież węgiel jest identyczny, a lewej strony retorty wyłazi niespalony zlepiony węgiel a od prawej strony ewidentnie widać zapadnięty kopiec. Nie mogę wydłużać przerwy bo zaczyna brakować opału bliżej prawej strony retorty, a po lewej stronie jest go z kolei za dużo i się nie dopala. Patrząc na wykres pracy pieca nie jest tak, że on pracuje pracuje dwukrotnie dłużej, tak "na oko" to wydaje mi się że o 15-20% dłużej trwa tryb pracy. Czemu przez tak niewielką różnicę robi się taki problem?? Naprawdę szczerze to mam już dosyć, bo co roku jest to samo, jak już się jakimś cudem uda ucelować w ustawienia to spala się rewelacyjnie, ale niestety brak w tym celowaniu logiki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Usczelniles retorte i jest korona dobro pozycjonowana na palniku?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Wiatru za duuuuużo :)

Pozdrawiam. Yaro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego polecany jest RCK żeby zniwelować ile sie da nadmierny cug kominowy , niestety nie posiadam takiego i latem dmuchawa ma problem bo brak mocy a jak chłodno to daje za mocno , niestety trzeba co jakiś czas zajrzeć i korygować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, bercus napisał:

Usczelniles retorte i jest korona dobro pozycjonowana na palniku?

Tak

 

Godzinę temu, shaft7 napisał:

Dlatego polecany jest RCK żeby zniwelować ile sie da nadmierny cug kominowy , niestety nie posiadam takiego i latem dmuchawa ma problem bo brak mocy a jak chłodno to daje za mocno , niestety trzeba co jakiś czas zajrzeć i korygować

No i tu sie rodzi pytanie: Co korygować i w którą stronę?  Bo już chyba próbowałem wszystkiego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mafik, czy w każdy rok masz ten sam węgiel? Masz jakieś parametry tego węgla? Workowany czy luzem? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Latem pewnie dół do góry w pid , niektórzy latem pała w dwustanie i mówią ze tak jest lepiej 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, grzesiu napisał:

Mafik, czy w każdy rok masz ten sam węgiel? Masz jakieś parametry tego węgla? Workowany czy luzem? 

Tak, węgiel ten sam od 3lat, workowany, suchy jak pieprz

 

9 minut temu, shaft7 napisał:

Latem pewnie dół do góry w pid , niektórzy latem pała w dwustanie i mówią ze tak jest lepiej 

Nie ma PIDa, palę tylko w dwustanie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zobacz czy dobrze masz założona koronę retory , od zasobnika/dmuchawy nie powinno być nacięć ale często instalatorzy  montują to jak popadnie , jak od strony dmuchawy wypala kopiec a z drugiej strony nie dopala to na 99.9% złe założona korona

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem podobnie z wypalaniem takiej dziury a z drugiej strony przesypywał. 

Jak zacząłem palić retopalem problem zniknął prawie całkiem. 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.