Skocz do zawartości
edaras1

Defro Proszę o pomoc w ustawieniach kotła

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Nigdy nie uczestniczyłem w żadnym forum więc jeśli coś źle wpisałem lub bez sensu założyłem nowy temat to proszę o wyrozumiałość i sugestie.

Czasy są trudne bo wiadomo wirus panuje więc w tej sytuacji żaden serwis nie przyjedzie a ja od kilku dni mam problem z piecem defro komfort eko 25 kw.

W domu zimno, piec wariuje, ja wariuję bo żona i dzieci wariują z zimna. Pomocy.

Palę w nim 3 sezon i było raczej ok ale od paru dni coś się porobiło. Nie trzyma zadanej temperatury kotła i nie uzyskuje zadanej temperatury  co i cwu.

Pracował zawsze w trybie pid, nigdy nie grzebałem w ustawieniach. Teraz zacząłem coś zmieniać sugerując się filmikami w necie ale efekty są marne. W desperacji włączyłem ustawienia fabryczne i było jeszcze gorzej:(

Zadaję temperaturę na kotle np. 60 stopni, pompy równoległe, zadana co to np 40 stopni a bojlera 50. Nie ma szans żeby dobił do jakiejkolwiek temperatury. Kiedy podkręcę go w trybie ręcznym to temperatura kotła dochodzi do 60 ale wchodząc znowu na automat spada do 40, za moment podnosi się do 50 ale na grzejnikach zamiast 40 jest 32/33, bojler 44/42.

Dmuchawa chodzi jak szalona, kopczyk lekko się zapada, wykres pracy tragiczny od 60 do 40.

Nie wiem już co robić - ktoś na filmiku pokazał ustawienia w trybie pid - ustawiłem w menu serwis takowe ale nic to nie dało (min praca podajnika to 1, max praca podajnika 4, min przerwa podawania 45, max przerwa 80, min wentylator 20, max wentylator 40, min obroty 80, max obroty 340.)

takie mam obecne ustawienia ale próbowałem już innych i nic nie skutkuje dobrym grzaniem. Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Co to za model kotla i sterownika
2. Czy na kaloryferach sa glowice
3. Czy kolega ma zawor 3d lub 4 d
4. Co to za temp. 40 C0 wlaczenie pompy czy temp. za zaworem



Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odpowiadam

defro eko 25 kw, nie ma głowic na grzejnikach (nigdy nie było i chodził dobrze),mam zawór 4d, kiedy ustawiam temperaturę kotła zadaną na 60 on jej nie utrzymuje i obniża do 40 stopni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sterownik 1kpv4

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A kocioł czyścisz? Fajnie jak byś rzucił fotki płomienia itd.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak przywrócił ustawienia fabryczne to dobrze by było żeby wszystkie nastawy sprawdzić wraz z wybraniem palnika odpowiedniego do mocy kotła

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według mnie na taki duży kocioł to za duża przerwa miedzy podawaniem, ja przy 15kw , mam 1/3, a przerwa 24/50, .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piec wyczyszczony łącznie z rozkręceniem retorty, odkurzony i przedmuchany - tu jest wszystko ok. (poza tym w trybie ręcznym widać, że ładnie dmucha)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na ustawieniach w pidzie, które podałem u góry, piec chodził przez całą noc - liczyłem na to, że się ustabilizuje . schodzę do piwnicy a tu temperatura pieca 41 stopni przy zadanej 60 a na CO 27 przy zadanej 40. Oczywiście grzejniki zimne, na bojlerze 42 przy zadanej 50:(

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak zauwazyl kolega segal21 masz bardzo mala moc ustawiona, stosunek 1 do 20 ja nam dla mocy 15 kw dla wegla 21 mj jakies 1 do 5

 

Ale bardziej zastanawia mnie ustawienie temp. Za zaworem 40 stopni, temp. CO, wez ja podkrec na 50 i zobaczysz co sie bedzie dzialo,

 

Nurtuje mnie tez dlaczego kociol schodzi z temp. w dol do 40

 

 

 

Czy kolega ma termostat pokojowy

 

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

A jaka kolega ma histereza kotla i obiegu co

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli sugerujecie żeby zmienić minimalną i maksymalną przerwę podawania? Jeśli tak , to na jaką?

histereza z tego co pamiętam to 2

Właśnie nie mam pojęcia czemu schodzi z temperatury? Jeśli wraca do górnej to i tak nie dobija więc patrząc na wykres mam krzywą między 40 a 58, góra 60 stopni, nie wchodzi w nadzór bo nie dobija do temperatury - nie wiem czemu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na razie proponuje zmienic tylko i wylacznie gorna granice przerwy i nic wiecej,

Podniesiesz moc


Sprawdz w sterowniku i wrzuc fotki jakie masz ustawienia zaworu

Czy ma termostat pokojowy ????

Czy korzystasz z sterowania pogodowka

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie mam ani pogodówki ani termostatu pokojowego

Czyli maksymalna granica przerwy powinna być wyższa rozumiem, teraz mam 80 do ilu ją podnieść?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na razie zrob maksymalna przerwe podawania na 60,

 

Bedzie czesciej podawal

 

 

Obserwuj temp. I palenisko

 

Za 2-3 h sprawdz efekt

 

 

 

A skoro nie masz ani termostatu ani nie sterujesz pogodowka to w jaki sposob sterujesz temperatura w pokojach

 

 

 

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tak zrobie i dam znać.

Temperaturą nie steruję, grzejniki odkręcone na max , jesli było za ciepło w domu to na sterowniku pieca zmniejszałem temperaturę centralnego ogrzewania, jeśli za zimno to podnosiłem. Zawsze to działało

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mam jeszcze włączoną korektę powietrza na -6 bo kopczyk mi się zapadał

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jeżeli palisz w PID to histereza kotła tu nie obowiązuje. Ja bym sprawdził na samym początku jaką masz wybraną moc oraz palnik. To taki standard. Jeżeli koledzy piszą, że jakieś małe dawki to być może przestawiła się moc palnika

Edytowane przez gilal

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@edaras1 jaką wersję oprogramowania sterownika masz aktualnie, może warto zaktualizować.

Masz zawór 4d z siłownikiem czy bez?

Bo jeśli jest siłownik to nie pracuje on poprawnie skoro masz zadaną temperaturę zaworu a on jej nie utrzymuje pomimo wyższej na kotle.

Ps. Maksymalna przerwa podawania stanowczo z duża do tej mocy palnika, przy 15kw było to na oprogramowaniu 3.4.0, 70 sekund zmień u siebie na 60. Korekty powietrza zrób na zero bo to przez zbyt małą dawkę paliwa zapadał się kopczyk.

Edytowane przez Darekgra

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, nie mam pojęcia jak sprawdzić moc palnika i gdzie się ją ustawia, tak samo jak nie wiem czy mam zawór z siłownikiem, zawór działa albo w trybie manualnym albo auto, ja mam tryb oczywiście auto - tyle wiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dobra... Tak to nic z tego nie będzie..

Wrzuć zdjęcia instalacji, zaworu, oraz nastaw sterownika jakie masz na kotle.

Moc palnika wybierasz w menu serwisowym 5162 zakładka moc kotła.

 

Edytowane przez Darekgra

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I musi być taki palnik jaki masz oraz taka moc jak na tabliczce znamionowej kotła. Tabliczka powinna być z boku kotła

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dopiero zrozumiałem - moc kotła czyli moc palnika:) - nie wiedziałem, że to się tak samo nazywa - moc kotła się nie przestawiła jest 25  tak jak ma być, teraz stało się tak , że temperatura zadana pięknie zrównała się z temperaturą bieżącą i grzejniki są ciepłe ale temp. kotła spada, za chwilę też zacznie spadać temp. bieżąca zaworu CO

93d2c5dd-85e5-4e92-a450-e8711744e7e7.jpg

tz.jpg

z4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

za parę minut zejdę do piwnicy i wskazania będą całkiem inne - zrobię fotki i dodam - niech minie kilka minut

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wrzuć jeszcze zdjęcie żeby było widać więcej instalacji. Wraz z pompami i czujnikami.

W ustawieniach zaworu wyłącz na tą chwilę ochronę powrotu.

Możesz wejść w menu, widok ekranu i wybrać ekran producenta kod 2902 i też wrzucić jego zdjęcie.

W menu serwisowym w zakładce nastawy temperatur sprawdź jaka masz ustawiona max temperaturę spalin.

Edytowane przez Darekgra

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

teraz po krótkim czasie temperatura pieca wzrosła ale temperatura zaworu spadła, to i tak nie jest żle - bo 37 stopni to letnie grzejniki rano było chyba 30.

zaraz zrobię resztę zdjęć

dane zp.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Podobna zawartość

    • Przez Mario96
      Witam, mam od 3 miesięcy kocioł podany w temacie. Próbowałem różnych ustawień i od nowości się bawię uzyskujac troche lepsze lub gorsze efekty. Piec ma palnik retoryowy i za każdym razem robi mi się skorupa ze spieków żużlowych. Próbowałem już różnych ekogroszków, obecnie sambudrol power max, jest dużo lepszy niż wcześniejszy, ale spieki nadal występują. Obecnie palę w trybie letnim z zaworem trójdrożnym na sam bojler 150l. Kocioł pracuje praktycznie w podtrzymaniu i załącza się może raz na godzinę. Proszę o pomoc, lub nakierowanie co należy poprawić w ustawieniach. Z góry dziękuję za pomoc.
      Temperatura zadana kotła - 60 C
      Temperatura zadana bojlera - 55 C
      Czas podawania - 8s 
      Przerwa podawania - 80s
      Nadmuch - 30%
      Praca podtrzymania - 10s
      Przerwa podtrzymania - 25 min
      Wentylator w podtrzymaniu - 40s / Przerwa - 10 min
      Podajwnik w trybie auto - załączony
      Histereza kotłą - 4 C
      Sterownik ST - 483
       
      Wzorowałem się też na filmikach z yt probujac różnych ustawień, ale nie mogę uzyskać przyzwoitego efektu. W załączniku zdjęcia, z paleniska zrzuciłem wcześniej skorupę ze spieków. Na większym podawaniu nie dopala mi ekogroszku, na zmniejszonym nadmuchu również, a spieki i tak wystepuja. Proszę o jakieś rady, bo nie mam już pomysłu co może być przyczyną.
       
       
       




    • Przez rychteranna95
      Witam, 
      Z góry zaznaczam, że jestem kobietom, nie znam się totalnie, zakupiłam kocioł Defro i mam kilka pytań, bo mój monter ma zrobić mi listę dalszych zakupów, a ja nie chcę być przez niego oszukana. Chodzi mi o grubsze rzeczy, złączki i inne pierdoły on kupuje sam. Liczę, że znajdzie się tu dobra dusza, która mi doradzi. Otóż, wiem, że chce kupić bojler na dwie wężownice (300L), bo w przyszłości będę podłączać solary, polecacie jakiś konkretny? Do tego te pompy i zawory, jakie? Chciałabym żeby w bojlerze mieszała mi się woda od razu, do tego potrzebna dodatkowa pompa? Proszę o wyrozumiałość, czytałam i oglądałam filmiki, ale nigdzie nie ma konkretów, a to i tak za dużo na moją głowę, bo jak już wspomniałam-nie znam się na tym. Nie potrzebuję nie wiadomo jakich ulepszeń, podstawy, żeby mi kocioł tylko prawnie działał. W domu posiadam tylko grzejniki.
    • Przez b0l5
      Dzień dobry,
      na forum nie znalazłem żadnej informacji na temat mojego problemu. Jestem posiadaczem kotła Defro Delta 5 Ekopellet 10 KW. Dzisiaj po raz pierwszy pojawił mi się komunikat na sterowniku podczas próby rozpalenia pieca:
      Rozpalanie niemożliwe - brak obrotów Palik Kod: A272  
      Dodatkowo zauważyłem, że na ikonce takiego wiatraka z literką H miga czerwony wykrzyknik. Ani w instrukcji nie ma nigdzie opisane co to jest, ani żadnych kodów błędów jak to rozwiązać. Mam pobrany pdf do tego sterownika APCK SLIM w którym praktycznie nic nie ma.


    • Przez Zak33
      Witam wszystkich forumowiczów.  Założyłem konto ponieważ mam problem z piecem . Kocioł defro komfort eko na ekogroch , w kotłowni wymiennik cwu 120 litrów,  3 pompki,  jedną na podlogówkę około 70 metrów,  jedna na 4 grzejniki i jedna na obieg cwu,  zawór 3 D do podlogówki.  Problem jest z zarastającym sadzą lub pyłem węglowym piecem. Czasem do tego stopnia że zatyka się już między szamotem nad deflektorem i piec gaśnie bo nie ma ciągu kominowego . Pył jest łatwy do usunięcia bo nie zajmuje to pół dnia ale czyszczenie pieca co 2 dni nie jest chyba normalne . Piec kupiony 2 miesiace temu i użytkowany w nowo wybudowanym budynku.  Ekogroch 28 MJ . Ktoś coś podpowie?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.