Buderus nowy gb72 ustawienia cwu?
dodany przez
d00lar, w Kotły gazowe
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez ZBYSZEK1954
WITAM SERDECZNIE . USTAWIŁEM NA MODULE OBSŁUGOWYM NA ŚCIANIE LOGAMATIC RC310 TEMPERATURĘ 21 STOPNI CELSJUSZA . PO JAKIMŚ CZASIE GRZANIA WIDZĘ TEMPERATURĘ 24,5 STOPNIA CELSJUSZA. CO MAM ZROBIĆ . JAK MAM USTAWIĆ KRZYWĄ GRZANIA. JAKIE MUSZE MIEĆ PARAMETRY. ZNAM SIĘ SŁABO, POWOLI ZACZYNAM SIĘ UCZYĆ. . BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PODPOWIEDŹ .PIEC POSIADAM BUDERUS GB072-24
-
Przez ZaKs
Witam.
Posiadam pompę ciepła Buderus WLW 196i 8 AR i mam problem z CWU a mianowicie z wskazaniem prawidłowej temperatury a tym samym z odpowiednim sterowaniem grzaniem. Instalacja ma zewnętrzny zbiornik CWU i NIE posiadam zbiornika buforowego. Natomiast jak podglądam temperaturę w wartościach monitorowanych to mam informację:
Temp zadana CWU 70 stopni (tak wysoko bo system szaleje i czasem mam ciepłą wodę a czasem nie)
Temperatura CWU 61,6 stopni
Temp zasobnika 27,3 stopnie ( i taka faktycznie jest w zbiorniku cwu :/ )
W aplikacji mobilnej też pokazuje że woda ma 61,6 stopnie. Na wykresach w tej aplikacji również pokazuje że woda jest cieplutka ale faktycznie ma 27,3 stopnia. (tak wskazuje "zegar" na zbiorniku)
Nie mam pomysłu co jest nie tak i jak sobie z tym tematem poradzić.
Jakieś pomysły ?
W załączniku pare zdjęć.
Pozdrawiam
Artur
-
Przez pelek944
Witam
Mam drobny problem ze swoim kotłem gazowym Buderus Logamax gb122i-24kh, jest to kocioł dwufunkcyjny i problem wygląda następująco:
Występuje on wtedy gdy piec jest uruchomiony i ogrzewa dom a ktoś w tym czasie zaczyna używać C.W.U. Wiadomo że jest to kocioł dwufunkcyjny więc trzeba poczekać aż do kranu przyleci ciepła woda i tak się dzieje. Gdy zakręcę wodę piec po mniej więcej 30 sekundach wraca do trybu ogrzewania c.o. a gdy ponownie odkręcę wodę do kranu przylatuje kompletnie zimna woda która leci przez minutę i dopiero zaczyna lecieć ciepła. Problem ten nie występuje gdy kocioł nie ogrzewa domu w momencie poboru c.w.u. Wtedy wszystko działa tak jak powinno i ciepła woda jest momentalnie w kranie. Myślę że może to wynikać z tego że piec od razu po zakręceniu kranu przełącza się w tryb ogrzewania domu i po ponowym odkręceniu wody mija pewien czas na przełączenie się kotła w tryb ogrzewania CWU w którym do instalacji wpływa zimna nie ogrzana woda z wodociągu. Stąd moje pytanie. Czy w kotle który posiadam można opóźnić czas przełączania się między ogrzewaniem CO a CWU, a może macie jakieś inne pomysły co może być przyczyną takiego zachowania się kotła.
Pozdrawiam
-
Przez morgon
Cześć Wam
Buderusa GB 062 + logamatic RC200 mam 4 lata ale tak naprawdę użytkuję go pierwszy sezon i nie bardzo rozumiem zasadę działania i ustawiania krzywej grzewczej. Jeżeli wyłączę wpływ pomieszczenia, to kocioł mieli i mieli i mieli.... a w domu zimno, co ciekawe na obniżenie mam ustawione 20.5 i tyle mniej więcej jest, natomiast ogrzewanie ustawię na 24 a w domu 21. Gdy zaś włączę wpływ pomieszczenia i ustawię 2 K, to kocioł fajnie podbija do max. zasilania, osiąga temp żądaną i się wyłącza. Czy nie powinien przypadkiem obniżyć zasilania i utrzymać temperaturę? Instalacja i mnie prosta. Kocioł- rozdzielacz- grzejniki. Rachunek za grudzień mam wyższy niż za listopad- grudzień razem wzięte, a temperatury zewnętrzne podobne
-
Przez fantomek24
Witam dom ma 100m2, góra i poddasze. Ról cały, w podglogówce, góry grzejniki plus łazienka połogówka. Sterów nic rc300, czujnik temp. Zew. Dom ocieplony 25cm. Wieczorem ok 23 jest temp. Na sterowniki 20.5 rano spada do 19.6 przy zewnętrznej ok -1st. Zużycia dobowego nie sprawdzałem.
-