Dobór kotła Viadrus u68 czy warto .
dodany przez
Kamil1986, w Kotły zasypowe
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Podobna zawartość
-
Przez DonMateo911
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Jako że to mój pierwszy wpis, bardzo gorąco witam wszystkich użytkowników. Bardzo proszę o jakieś rady, dotyczące wymiany kotła.
Skończyłem właśnie remont domu i teraz nadszedł czas na zmianę kotła ze starego spawanego śmieciucha na jakiś mądrzejszy Kocioł - myślałem z podajnikiem na groszek.
Podrzucam adres do mojego bilansu, sporządzonego na stronie cieplowlasciwe.pl
https://cieplowlasciwie.pl/wynik/ajak
Wynika z niego, że decydując się na Kocioł na eko groszek, potrzebowałbym mocy 19-20 kW, uwzględniając oczywiście ciepła wodę.
Czy fakt, że mieszkanie na piętrze o powierzchni uzytkowej wynosi ok. 100m2 ogrzewane jest podłogowo, ma jakikolwiek wpływ na potrzebna moc kotła? Naczytałem się opinii m.in. o przewymiarowanych propozycjach od fachowców, dlatego właśnie wolę zapytać Was wszystkich wprost.
Uściślając, w bilansie zaznaczone jest ocieplenie całego budynku styropianem 15cm, jednak na chwilę obecną ocieplone są dwie "ściany" budynku, z planowanym dociepleniem reszty. Dach ocieplony PUR o grubości co najmniej 25cm, w szczytach min. 30cm
Bardzo zależało by mi na Waszych opiniach, jakiekolwiek by one nie były, propozycjach, poleceniach kotłów i marek. Zdaje się na Wasze doświadczenie i wiedzę. Odpowiem na każde Wasze po pytania.
Z góry serdecznie dziękuję i serdecznie pozdrawiam
-
Przez PawelIgnacy
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników.
Stoję przed wyborem kotła do nowego domu. Dom dobrze ocieplony ale z wysokim sufitem 3m i antresola w salonie.
Grzać zamierzam na parterze a piętro tylko dogrzewać bo będzie nieużytkowe Tz czysty strych.
Paliwo to ekogroszek.
Całość podlogowka.
Chciałbym doprowadzić do stanu ze w kotle pali się non stop. Strerownie podłogówki za pomocą zaworów 3 bądź 4 drogowych.
Teraz wymagania co do kotła. Musi mieć odpowiednia modulacje Tz inny pobór będzie miał przy 10st, inny przy 0 a jeszcze inny przy - 10. Ogólnie szukam kotła który dobrze spała przy małej mocy palnika.
Z ciepło właściwe obliczyłem ze potrzebuje kotła 13kw.
Moj wybór skłania się ku:
https://metalfachtg.com.pl/project/kociol-5-klasy-seg-eko-plus/
badz którymś z palinikiem sv.
@Pieklorz mogę liczyć na Twoja radę w tej kwestii ??
-
Przez Maciek90
Witam. Po zakończeniu obecnego sezonu grzewczego zamierzam pozbyć się mojego śmieciucha i wykorzystać fakt, iż w ostatnim czasie pod moją działkę podciągnięta została rura z gazem ziemnym. Dom piętrowy, ok. 200 m2, budowany w latach 70-tych, na dachu i ścianach styropian 5 cm., okna dwuszybowe, całość na kaloryferach + CWU, docelowo na każdym z kaloryferów zamierzam zamontować miejscowo oraz centralnie sterowaną, przez serwer automatyki domowej, głowicę termostatyczną (doradźcie proszę czy to dobry pomysł). Dodatkowym moim wymaganiem jest, aby kocioł dało radę w jakiś niezbyt skomplikowany sposób podłączyć pod instalację inteligentnego domu opartego na systemie Domoticz postawionego na Raspberry. Z tego co zdążyłem się w tej kwestii doedukować wynika, iż jest to wykonalne na kotłach działających na protokole Open Therm czyli np. na Termecie. Wymaga to dokupienia bramki Open Term: https://www.nodo-shop.nl/en/opentherm-gateway/188-opentherm-gateway.html Bardzo proszę o opinię bardziej doświadczonych użytkowników jaki kocioł byłby dla mnie odpowiedni oraz czy ktokolwiek z użytkowników forum "kombinował" już z podłączeniem kotła pod Domoticza. -
Przez kokaze
Od dłuższego czasu pojawiają się ogłoszenia producentów o kotłach co - duo ; na ekogroszek i pelet . Niewiele w necie opinii znalazłem na ten temat . Może szanowne grono forumowiczów ma wiedzę w temacie . Przykłady ;
1/ KOCIOŁ PIEC NA PELLET PELET I EKOGROSZEK 15 KW 9965333427 - Allegro.pl ,
2/ PIEC CO PIECE KOCIOŁ 15 KW KOTŁY DUO 2 PALIWA 9910621941 - Allegro.pl .
Potrzebny kocioł z podajnikiem do grzania w miarę ocieplonego domu ok. 140m 2, 40 podłogówka , reszta grzejniki aluminiowe , cwu - 100l . Do tej pory grzane jednym z pierwszych MPM-ów .
A taka oferta wydaje się atrakcyjna ; latem pelet , a zimą dokąd nie będą strzelać za palenie węglem - ekogroch .
Wdzięczy będę za wszelakie opinie w temacie podajnikowców duo . Bo jest opinia , co do auta ; że jak jeździ na gaz to nie na benzynę ...
-
Przez MICAR2018
Witam,
zastanawiam się nad kupnem pieca gazowego 1-funkcyjnego z zasobnikiem około 140L i niestety nie wiem co wybrać a w każdym sklepie mówią co innego.
Jestem laikiem w tym temacie więc byłbym wdzięczny o parę podpowiedzi w tym temacie.
Generalnie zastanawiałem się na kupnem pieca Termet EcoCondens Gold Plus 25kw z zasobnikiem 140l? czy to dobry wybór?
dom jednorodzinny 160m2 mieszkalnego +30m2 garażu i kotłowni (2 łazienki góra-dół)
podłogówka parter 70m2 pex 16mm(rozstaw co 10cm 7pętli) +3 grzejniki (jeden w garażu drugi w pokoju a trzeci w łazience)
poddasze 7 grzejników + 20m2 podłogówki pex 16mm(rozstaw co 10cm 3 pętle)
Będę wdzięczny za pomoc.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-