-
Podobna zawartość
-
Przez mmm123
Witam,
Posiadam piec C.O z pionowym zasypem z nadmuchem i sterownikiem FX 41.0.0. Link: https://www.piecekamionna.pl/z-kanalem-pionowym Chciałbym zapytać czy do tego pieca będzie dobry węgiel typu Orzech o granulacji 30-60mm? Czy jednak lepszy jest gruby węgiel? Szukałem na forach i w artykułach różnice między dużym a drobniejszym węglem ale nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi. To typowy piec w którym można palić wszytkim. Od instalatora dostałem informację, że ekogroszek/pellet nie ma sensu i tutaj pytanie. Dodam, że palę od góry i ogrzewam ok 50m mieszkanie. Poniżej właściwości wcześniej wspomaninego węgla. Granulacja 30-60 mm Wartość opałowa: 24 MJ/kg Zawartość siarki: 0,35% Zawartość popiołu: 8% Z góry dziękuję i pozdrawiam -
Przez uguisu
Witam serdecznie wszystkich. :)
Już trochę poczytałem. Wcześniej nie wiedziałem, że temat palenia w piecu i ogrzewania domu to może być taka wciągająca lektura. I jednocześnie przygoda z opałem może być takoż frapująca i frustrująca. :).
Mieszkam od paru lat w dużym domu z centralnym ogrzewaniem kotłem Kotłostal UKSG kl3. 24 kW. Dom jakieś 250 m całości, nawet dokładnie nie wiem. Częśc domu nieogrzewana (strych) Już się przekonałem, ze palenie miałem ma swoje wady i zalety, które ostatnio stosunek ceny do jakości miału znacznie umniejsza. No i średnio czas od rozpalenia do skończenia na miale to 8-10h. Zeszłej zimy wyciągałem z pieca prawie tyle ile ile do niego wsypałem. W tym roku trochę lepiej. Zdaję sobie sprawę, ze w nieocieplonym zabytkowym prawie że budynku wiele nie zmienię, ale może coś choćby sobie ulżę w zakresie sprzątania po paleniu miałem.
Poczytawszy trochę, postanowiłem spróbować palić węglem. Już doczytałem, że można, ale trzeba uważać. :)
Ad meritum:
Czy ktoś z szanownych forumowiczów ma doświadczenie z podobnym piecem i palił w nim węglem? Może ma sprawdzone ustawienia regulatora przedmuchów, pompy itp.? Wiedziałbym od czego zacząć.
Za wszelkie sugestie będę niezmiernie wdzięczny. :)
-
Przez KotlowyJanek
Witam
Prosze o opinie osoby ktore palily lub pala tym weglem. Podaje link do informacji na temat tego opalu.
http://www.khw.pl/oferta/groszek_II.html
Mam ten wegiel prosto z kopalni od wielu lat, ale od wielu lat tez nie wiem jak nim palic, gdyz jak podejrzewam jest mieszanka wegli 31-33 jak w opisie, przez co rozne partie wegla maja rozna spiekalnosc i kalorycznosc. PID wariuje, czesto przesypujac zar na retorcie lub podaje za malo nadmuchu, co produkuje czarna sadze, a dwustan dziala kilka godzin lub dni, a pozniej niedopala, spieka, a popielnik jest pelen niedopalonego wegla i drobnego, ciemnoszarego i ciezkiego popiolu
-
-
Przeglądający 0 użytkowników
Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.