Skocz do zawartości
adamu

Instalacja Kotłownia - Modernizacja / Ocena

Rekomendowane odpowiedzi

bo za często chodziła albo za długo , a teraz nie czekasz na ciepłą w kranie . jeszcze jedno instalacja też została zlikwidowana albo odcięta zaworami  ?

gmaj22 no może źle się wyraziłem ale o to chodziło a wielu twierdzi , że ma pompę CWU , a faktycznie to CYRKULACYJNA , A BOJLER HULA na C.O

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalnie jest zawór na zasilaniu oraz powrocie wężownicy , zawor bezpieczenstwa , naczynie i zawor na zasilaniu zimna woda , cyrkulacja ma zawór zamknięty(wspomniałem wyżej dlaczego), wyjście ciepłej normalnie z rury PP. Zasilanie z kotła pompą na 1 biegu za pompą zawór zwrotny , kocioł bojler z 45 do 50st nagrzewa ok.10minut . W instalacji nie widzę problemu ,a raczej w konstrukcji bojlera . Nie ma tu użytkownika ,który posiada podobny model i ma podobne różnice we wskazaniu ? Czujnik od techa z racji tego ,że luźno wchodził w gniazdo pozawijałem sreberkiem więc wskazania są ok , termometr też drugi nowy przysłany i ta sama sytuacja . Przecież to normalne ,że woda ciepła idzie do góry więc dlaczego wskazuje inaczej.

Edytowane przez adamu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam  jeśli to ten typ co znalazłem to ma on bardzo blisko czujnik od wężownicy albo tuż nad zasilaniem z wężownicy  może to stąd błąd a masz jak zmierzyć temperaturę

bezpośrednio na wyjściu wody CWU , albo spuść trochę wody i wtedy spraw w szklance jaka jest temperatura , a jeszcze jedno czy nie masz zaworu 3D do schładzania pitnej np.VTA  który przebija wodę do bojlera . Czy to ten  BIAWAR co na schemacie , bo tu są dwie pochwy na czujnik  O i J

 

biawar mega.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam jedna pochwę w wężownicy , zaworu 3D brak woda wypływająca taka temp jak na czujniku . Okazuje się ,ze po prostu te temromtry złe wskazują bo czujnik tam jak wsadziłem wskazał 51 wiec pisze do producenta niech myślą , ja chce widzieć prawidłowa temperaturę ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po sezonie i przeróbkach w instalacji mogę stwierdzić , ze kocioł pracował stabilnie lecz co do opału ciężko stwierdzić czy dołożenie pompy na obiegu kotłowym dało oszczędność lub wzrost spalonego opału , natomiast doszły dwa pytania .

1 . Czy na obiegu kotłowym dołożyć zawór grzybowy dławiący ? Jak stwierdzić czy jest potrzebny , ew. Po założeniu jak mocno zdławić aby było prawidłowo ? Czym się tu sugerować ?

2. Jak widać na schemacie pompa kotlowa na powrocie z 4d zaworu , mam w sterowniku opcje , która pozwoli załączać się gdy temp spadnie poniżej ustawionego progu czy to dobre rozwiązanie ? Obecnie pompka pracuje cały czas na 1 biegu .

Nie jestem pewien na 100% musiałbym to sprawdzić ,ale gdy sterownik raz wyłączył pompę kotlowa to pompa CO nie puszczała obiegu tak jakby cały przepływ został stłamszony wiec pomysł nr 2 odpada . Ktoś może potwierdzi czy to możliwe na podstawie schematu

 

Pozdrawiam .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po wyłączeniu pompy kotłowej, pompa CO pracuje tylko na obiegu poprzez zawór 4D. W tym przypadku zawór 4D jest takim mini sprzęgłem hydraulicznym i dlatego pompa kotłowa powinna pracowac cały czas. Nie widzę sensu jej wyłaczania. Proponuję wymienić ją na elekteoniczną. Ja mam kocioł 14kw, pompa kotłowa pracuje ze stałą mocą 5W.

Nie widzę sensu zakładania zaworu tłumiącego przepływ przez pompę kotłową. Ograniczanie przepływu to jakby ograniczanie "ciepła" dostarczanego do zaworu 4D-sprzęgła. Wpłynie to negatywnie na wydajność CO.

 

Przecież 5W to nie majątek , a za to pewność że powrót jest dogrzany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam wszystkie pompy alpha 2 więc kotłowa pobór ma 3-5w , a na co w auto średnio 10-20w . Zawory zwrotne są więc nie ma efektu przeciągania .

O zaworze gdzieś tu doczytałem na forum, że jest zakładany przy takim rozwiązaniu stąd było moje pytanie .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.