Skocz do zawartości
scowron

Sas Żywotność Sas Uwg 12Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu czytam różnego rodzaju fora na temat żywotności kotłów CO i w końcu zdecydowałem podzielić się swoim przypadkiem.
Po ośmiu sezonach mój SAS 12kw UWG dokonał żywota. Osobiście nie nadzoruję temperatury na piecu i sposobu palenia. Mogę dodać jedynie że opalany był 50/50 drewno/węgiel.
Powiem szczerze, że jestem trochę zawiedziony że "pociągnął" tylko 8 lat. Wydaje się że mógłby jeszcze posłużyć gdyby nie korozja blachy przy ujściu czopucha, bezpośrednio nad płaszczem wodnym.
Na zdjęciach widać małe dziurki, ale jak dobrałem się do nich na poważnie za pomocą pogrzebacza to niewiele z tego fragmentu zostało.
Reszta konstrukcji wydaje się nie naruszona przy uderzeniu słychać głuchy dźwięk.

Dziwni mnie zatem erozja akurat w tym miejscu. Jakie jest Państwa zdanie. Wina sposobu palenia czy może jednak jakaś wada?

 

Pozdrawiam

Piotr

post-75371-0-89036500-1509143095_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Badziewnie palone, mokro w kominie i zdechło; nad czym tu się rozwodzić? Pal węglem, 7 dych na zasilaniu i następny pociągnie dłużej :-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie masz zimnej piwnicy bo przypominają mi się moje wcześniejsze kotły w których ugniły czopuchy - przyczyna - nieszczelny lub otwarty kocioł w lecie do tego nie wyczyszczony z sadzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wilgoć w piwnicy jest na pewno - stare budownictwo. Z tym to raczej większość ma problem.

Opał to tak jak pisałem węgiel i drewno leżakowane kilka miesięcy w słońcu. Wiem że zalecenia producentów są że ma leżakować 2 lata, ale zapewne mało kto tego pilnuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drewno na bank wilgotne, po kilku miesiącach wydaje się suche, ale to pozory. Minimum to rok sezonowania. Druga sprawa

to temperatura wody, te 55-60 stopni trzeba się starać utrzymać bo jak masz mniej to ujawnia się problem z kondensatem. Mówiąc prosto, kisisz opał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak paliłeś zgodnie z instrukcją to i tak długo wytrzymał. Jest to kocioł górnego rozpalania a nie wiadomo czemu w instrukcji pisze, że " dolny system rozpalania"  :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, Miałem 23 lata (sprawny do końca) starego ZEBCA  wymieniłem na PIEC SAS SLIM BIO zobaczymy ile wytrzyma ustawiona temperatura na piecu 60* powrotu 45* zawór 4D a i tak przy rozpaleniu piec przez chwilę się poci.

Jak miałem temp 55 i powrotu 40 to woda się lała po ściankach. Więc wydaje mi się, że nie należy bardzo obniżać temperatury pieca oraz temperatury powrotu i wszystko będzie ok.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwestia jest taka, że kwestię dozowania opału pod kontrolą będzie miała starsza osoba, więc o spełnieniu tych wszystkich założeń nie ma mowy.

Pożyjemy zobaczymy...

 

p.s. Dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Podobna zawartość

    • Przez sanczo29
      Witam potrzebuje jakiś ustawień pieca na pellet Sas 17 kw bio slim chodzi o to że przy rozpalaniu gdy piec jeszcze się nie rozpali to już podaje pellet  kilka razy i w pewnym momencie jak już złapie iskrę to buchnie ogniem i cała kotłownia w dymie
       
    • Przez Ania08
      Witam grupowicze! Bardzo was prosze o pomoc, gdyz mi sie wydaje ze cos nie tak mamy ustawione w naszym piecu. 
      Tak na poczatku dom 130m2, nowy zbudowany z Ytongu 40, dobrze ocieplony. W calym domu podlogowka tylko w lazience drabinka.
      Piec z srerownikiem PID ST-550 i jeden regulator pokojowy TECH
      UTAWIENIA PIECA
      Wspolczynnij mocy kotla-100%, czas podawania 5 sekund,  przerwa podawania 8 minut, czas pracy wentylatora 2 sekundy, czas przerwy wentylatora 6minut, obroty wentylatora 36%,
      Tryb pracy OGRZEWANIE DOMU, Tenperatura zalaczania pomp 35 stopni
      Mieszkam na Slowacji i tu serwisanci sa zieloni w temacie tych piecow, wiec mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Z gory dziekuje :)










    • Przez maly44
      Witam. Posiadam kocił SAS EFEKT 29 KW obecnie praca - PID, czy ktoś ma taki kocioł może podpowiedzieć coś na temat prawidłowego ustawienia aby nie powstawały spieki oraz zużycie paliwa było jak najmniejsze. czasem kocioł ma problem z osiągnięciem zadanej temp np. 62 C.
       
       
    • Przez Evqa
      Witam wszystkich
      Wrzuciłam swój problem pod czyjś temat, za co przepraszam- tak to jest pracować na telefonie. Żeby zachować porządek zakładam nowy temat i liczę na pomoc doświadczonych i obeznanych w tematyce kotłów na pelet. Dla mnie czarna magia. Mocno wierzę w to, że ludzi dobrej woli jest więcej :) 
      Naświetlę na wstępie stan domu: nowy budynek, zbudowany z Ytong 40, ocieplony z zewnątrz, w środku także, okna 3-szybowe, wszystko energooszczędne. Wewnątrz brakuje tylko paneli, drzwi, wyposażenia ogółem. Dom ma 150m2 z garażem (ocieplonym) włącznie. Na dole podłogówka, na poddaszu grzejniki. Nie korzystamy jeszcze z ciepłej wody. Mamy sterowniki pokojowe Salus 091FL RF bezprzewodowe na parterze i poddaszu ustawione na 18*C. 
      Problem: żre pelet. Dziennie 2 worki, czyli 30kg. Zdaję sobie sprawę, że dom jest nowy (grzejemy od miesiąca), ale na zewnątrz jest ciągle na plusie, wody nie trzeba podgrzewać, 18*C to wcale nie dużo, więc, że tak powiem, bez jaj. Coś jest na pewno nie tak, tylko jako kompletnie zielona w temacie- nie wiem co.
      Przesyłam naszą instalację i aktualne ustawienia. Może komuś rzuci się w oczy jakiś odstający od normy parametr, może jakiś błąd w instalacji. Jeśli ktoś ma jakieś pytanie- proszę śmiało zadawać.
      Dodatkowo podaję parametry, których na zdjęciach nie widać. Zaznaczam, że te ustawienia nie mają nic wspólnego z logicznym działaniem, ponieważ zwyczajnie się na tym nie znam. W moim regionie (warmińsko- mazurskie) nie uświadczysz kogoś z piecem SAS, a hydraulik, który podłączał na ustawieniach też się nie zna. Z kolei technik z SASa nie jest dla mnie człowiekiem godnym zaufania (długa historia, nie było mu do mnie po drodze, jak już kupiłam piec i trzeba było go uruchomić).
      Wyłączony PID (strasznie osmolił piec, dlatego z niego zrezygnowałam)
      Histereza CO 10*C
      Nadmuch 35%
      Praca 4s podawania 22s przerwy
      Zastanawiam się nad powrotem do pracy w podtrzymaniu, chyba wtedy palił jednak parę kilo mniej, ale zdecydowałam się przestać mieszać w ustawieniach na chybił/trafił. 
       



























    • Przez Rtqex
      Proszę o pomoc, radę...Otóż mam takie pytanie. Czy możliwe jest że z powodu wyłożenia szamotek na część rusztu wodnego narażone są na większe temperatury drzwi popielnika i drzwicka zabezpieczajace przed wypadnięciem żaru? Te żeberka które są w tym piecu są spawane to od czasu posiadania palnika i parę szamotek w kotle to już 3 mam obecnie a drzwiczka popielnika się odkształciły i zaraz mogą pęknąć. Dodam że przy ostrym paleniu, jak otworze to te "żeberka" są aż białe od temperatury. Wina to zbyt mocnego węgla czy jednak palnika że "zrzuca" żar blisko drzwi a one nie wytrzymują takiej temperatury?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.