Skocz do zawartości
scowron

Sas Żywotność Sas Uwg 12Kw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dłuższego czasu czytam różnego rodzaju fora na temat żywotności kotłów CO i w końcu zdecydowałem podzielić się swoim przypadkiem.
Po ośmiu sezonach mój SAS 12kw UWG dokonał żywota. Osobiście nie nadzoruję temperatury na piecu i sposobu palenia. Mogę dodać jedynie że opalany był 50/50 drewno/węgiel.
Powiem szczerze, że jestem trochę zawiedziony że "pociągnął" tylko 8 lat. Wydaje się że mógłby jeszcze posłużyć gdyby nie korozja blachy przy ujściu czopucha, bezpośrednio nad płaszczem wodnym.
Na zdjęciach widać małe dziurki, ale jak dobrałem się do nich na poważnie za pomocą pogrzebacza to niewiele z tego fragmentu zostało.
Reszta konstrukcji wydaje się nie naruszona przy uderzeniu słychać głuchy dźwięk.

Dziwni mnie zatem erozja akurat w tym miejscu. Jakie jest Państwa zdanie. Wina sposobu palenia czy może jednak jakaś wada?

 

Pozdrawiam

Piotr

post-75371-0-89036500-1509143095_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Badziewnie palone, mokro w kominie i zdechło; nad czym tu się rozwodzić? Pal węglem, 7 dych na zasilaniu i następny pociągnie dłużej :-).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A nie masz zimnej piwnicy bo przypominają mi się moje wcześniejsze kotły w których ugniły czopuchy - przyczyna - nieszczelny lub otwarty kocioł w lecie do tego nie wyczyszczony z sadzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wilgoć w piwnicy jest na pewno - stare budownictwo. Z tym to raczej większość ma problem.

Opał to tak jak pisałem węgiel i drewno leżakowane kilka miesięcy w słońcu. Wiem że zalecenia producentów są że ma leżakować 2 lata, ale zapewne mało kto tego pilnuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drewno na bank wilgotne, po kilku miesiącach wydaje się suche, ale to pozory. Minimum to rok sezonowania. Druga sprawa

to temperatura wody, te 55-60 stopni trzeba się starać utrzymać bo jak masz mniej to ujawnia się problem z kondensatem. Mówiąc prosto, kisisz opał.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak paliłeś zgodnie z instrukcją to i tak długo wytrzymał. Jest to kocioł górnego rozpalania a nie wiadomo czemu w instrukcji pisze, że " dolny system rozpalania"  :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, Miałem 23 lata (sprawny do końca) starego ZEBCA  wymieniłem na PIEC SAS SLIM BIO zobaczymy ile wytrzyma ustawiona temperatura na piecu 60* powrotu 45* zawór 4D a i tak przy rozpaleniu piec przez chwilę się poci.

Jak miałem temp 55 i powrotu 40 to woda się lała po ściankach. Więc wydaje mi się, że nie należy bardzo obniżać temperatury pieca oraz temperatury powrotu i wszystko będzie ok.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwestia jest taka, że kwestię dozowania opału pod kontrolą będzie miała starsza osoba, więc o spełnieniu tych wszystkich założeń nie ma mowy.

Pożyjemy zobaczymy...

 

p.s. Dziękuję za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Podobna zawartość

    • Przez maniekspeed
      Witam wszystkich 
      Mam problem z piecem sas 14kw sterownik 550 z PID ogólnie jakość spalania jest ok pracuje na PID problemem jest wysoka temperatura podajnika dochodzi do 55 stopni i zauważyłem zapadajacy się kopczyk co świadczy o spalnu głębiej w podajniki 
      Jeśli ktoś z forumowiczów mógłby mi pomoc to proszę będę wdzięczny
      Pozdrawiam 
       
    • Przez maniekbrud
      witam posiadam piec sas biocompakt zakupiłem sterownik pokojowy tech 292v2 bezprzewodowy, okolo tygodnia wszystko było ok na ta chwile sterownik włancza na 10 minut piec nie dogrzewa do zadanej temperatury i go wygasza i tak na przemian. w piecu pojawil sie komunikat ( BRAK KOMUNIKACJI ZE REGULATOREM POKOJOWYM) dodam ze stawiałem sterownik przy piecu w bardzo bliskim kontakcie z centralka i nic nie pomaga . HELP
    • Przez Naro
      Witam wszystkich
      Model pieca Sas Bio Solid 14 kw na Pellet. Sterownik Tech ST 555P.
      Od początku  kiedy zakupiłem piec, ma problem z wysoką temperatura podajnika. Testuje różne nastawy pracy kotła i niestety przegrywam. Na Pid, bez Pid, nic nie pomaga. Podajnik na starcie ma 35C a podczas pracy dochodzi do 55C, gdy piec osiągnie zadaną tem. i się wyłączy to dobija jeszcze do 58/59C. Czujnik jest sprawny. Komin ma 6,5m wysokości fi200, ciąg komina 1m/s. Z pieca wywaliłem wszystkie poziome cegły szamotowe i zawirowywacze spalin oraz była otwarta klapka na dole i nic to wszystko nie dało.  
      Instalację jaką miałem wykonać, pomógł mi kolega z forum Sambor. Jest tylko pompa CO, CWU i ochrona powrotu oraz sprzęgło.Nie ma zaworów 3D i 4D. Palę Pelletem Lava 6mm. 
      Piec ma zadaną 65C Histeria 15C
      CWU 55C Histeria 5C
      Tem. powrotu 55C
      Nastawy jakie miałem: podawanie 2s, przerwa 10/13/15/20s, nadmuch ustawiałem większy, mniejszy i nic.  
      Dzwoniłem na infolinię Sas i powiedzieli mi, że tem. 50/55C jest odpowiednia. Nie wiem czy taka tem. jest odpowiednia :( Może zamontowali większy palnik i tak się dzieje. 
      Proszę o pomoc
      Z góry dziękuje  
    • Przez kott
      Witam
       
      Jestem od wczoraj posiadaczem kotła efekt sas 17kw. Jestem ciemny w temacie i mam kilka pytań.
      1.Co jaki czas czyścic piec (często podają że co tydzień czyli trzeba go wygaszać?).
      2.Co będzie jak zbraknie prądu?
      3.Czy wsypywać groszek prosto z worka czy wysypać , przejrzeć czy nie ma np.metalu , i przesuszyć ?
    • Przez Karol93
      Witam!
      Podejrzewam, że podobnych tematów były setki ale nic nie mogę z nich wyciągnąć pozytywnego. Zaraz temat schodzi na inny plan i "starzy palacze" wykłócają się, który z nich ma racje.
      Ogrzewam 150 mkw + bojler 140l. Dom otynkowany nieocieplony wybudowany w 1967r. Grzejniki aluminium część instalacji stara, część nowa.
      Miesiąc temu zamontowano u mnie piec SAS Efekt o mocy 17kW. Monter przedstawił mi podstawowe funkcję pieca i cześć. Dzwoniłem do serwisu SAS i Pan przez telefon podał mi następujące wartości:
      Czas podawania: 15s
      Czas przerwy: 55s
      Moc wentylatora: 30%
      Czas podtrzymania: 15 sekund
      Przerwa podtrzymania 30 minut
      Wentylator w podtrzymaniu tak, jak czasy
      Temperatura C.O. 55 stopni, C.W.U 45 stopni, zawór ustawiony na najnższy bieg więc na dom idzie około 40-45 stopni (mniej się nie da)
      Serwisant zaznaczył, że jedyny parametr który mam zmieniać to czas przerwy w podawaniu.
      Przy takich ustawieniach piec pożera wielkie ilośći groszku (koło 25-30 kg na dobę) a w dodatku robią się spieki. Zadzwoniłem więc ponownie i usłyszałem, że ostatnio noce są zimniejsze (-3 stopnie) i stąd może być takie spalanie. A na spieki żeby ustawić wentylator na 25%.
      Ustawiłem to 25% a czas przerwy mam 90 sekund ponieważ kopiec i tak utrzymuję się spory ale dalej są spieki a zużycia jeszcze nie mogę obliczyć bo nastawy takie mam od wczoraj. Podejrzewam, że szału nie będzie i tak. 
      Dołączam zdjęcia popiołu po 24h palenia oraz zdjęcia palnika w pracy.
      Proszę o pomoc bo zanim ja to ustawię z zerową praktycznie wiedzą to mnie szlak trafi i zbankrutuje. Dziękuje wszystkim za pomoc i wyrozumiałość.




  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.