Skocz do zawartości
admund

Defro Defro Smart Ekopell 5 16Kw - Nowość Jak Ustawić :)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam nowość z Defro czyli SMART EKOPEL 5  16KW.

Zamawiałęm 20 KW i doszło do pomyłki doszedł 16 (choć zapalarka jest 20KW - jakaś nowa). Na początku się zdenerowałem że nie ogrzeję domu. Teraz po kilku tygodniach (gdy jeszcze było zimno) okazało się że piecyk daje spokojnie radę na prawie 220m, przy 20 styropianie i piance PUR na poddaszu i to nie pracuje na pełną moc. Jedyne co mnie martwi to mały zasobnik 120 kg. Teraz wyszła druga edycja tego kotła i zasobnik zmienili na 195 KG...ale nie o tym.

 

Jak go ustawić optymalnie? posiada sterownik Tech APC2 adaptive (kolorowy dotykowy). Sterownik wpięty w NET i fajnie się to obsługuje. Na początku wygrzewam posadzki (robione 2 miesiące temu) zgodnie z harmonogramem jakim znalazłem w necie. Grzeję i wietrzę. Spędziłem kilka nocy (wiem że dojście do najlepszych ustawień to nawet miesiące) ale mam wrażenie że błądzę :).

 

Teraz kupiłem Pellet LAVA.

Lepiej jak pracuje w PID czy w manualu? zauważyłem że w PID pracuje non stop i więcej pali. W manualu jak by mniej. Moje ustawienia, chyba ważniejsze parametry. Histereza kotła na 5.., temperatura powrotu około 42-50 C

 

 

Możecie podać jakieś swoje ustawienia dla pelletu?

post-72924-0-48651700-1488719819_thumb.jpg

post-72924-0-35193500-1488719825_thumb.jpg

post-72924-0-31082600-1488719831_thumb.jpg

post-72924-0-77813700-1488719838_thumb.jpg

post-72924-0-91096800-1488719844_thumb.jpg

Edytowane przez admund

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Posiadam taki sam kocioł od miesiąca, i też się boksuje z ustawieniami.

Na pewno już go opanowałeś.

Proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam mam ten kocioł od paru miesięcy i tez wygrzewalem posadzki.testowaLem różne ustawienia ale po konsultacji z kolega z firmy defro mam teraz tak...

temp co zadana 60 st

Histereza co 15 st

Pid włączona

Funkcja lambda też

W naszym przypadku histereza 5 st się nie sprawdzi ponieważ kocioł za dużo pali

Lepiej żeby dotarł do tych 60 st czyli defektów więcej ok 68 70 i spadał sobie do 45 (histereza 15 st) i zaczął prace a cały czas był w czuwania

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba za duża ta histereza. Samo rozpalenie zje sporo paliwa. Nadal bawię się ustawieniami. Do tego mam automatykę TECHa w kazdym pokoju czujniki elektrozawory, więc póki temperatury są zmienne ale powyżej zera nie do końca mogę dojść do ideałów :)

 

Zmieniłem pelet na ten z PISZ-u, ale też wychodzi drogo. Szukam alternatywy, macie jakiś sprawdzony pellet w super cenie?

 

Moje ustawienia w PDF

 

http://wyslijto.pl/files/download/omqm9gbz70

 

Podajcie swoje ustawienia.

Edytowane przez admund

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, zakupiłem taki piec o mocy 20kw. Mam jeden problem. Piecem palę od 3 dni. Dom nowo wybudowany, najpierw chcę wygrzać mury. Temp. na kotle ustawiona 70 stopni, na co 60, na podłogówce 40. Bojler na razie odcięty. Założony zawór trójdrogowy z siłownikiem na podłogówce, czterodrogowy z siłownikiem na co. Pompy, czujniki temp. również na powrocie. temp powrotu 35 stopni. Problem polega na tym, że kocioł osiąga zadaną temp. natomiast zarówno podłogówka jak i co dochodzi najwyżej do 75% zadanej temp. Monter twierdzi, że wszystko jest ok, że to się unormuję, zawory i siłowniki ponoć chodzą dobrze. Temp na powrocie można powiedzieć , że jest ale też bardzo ciężko do niej dochodzi. kocioł jak na razie pali ponad 50kg na dobę. Czy możecie mi  podpowiedzieć, czy to rzeczywiście normalne i ewentualnie podesłać jakieś sprawdzone ustawienia? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba za duża ta histereza. Samo rozpalenie zje sporo paliwa. Nadal bawię się ustawieniami. Do tego mam automatykę TECHa w kazdym pokoju czujniki elektrozawory, więc póki temperatury są zmienne ale powyżej zera nie do końca mogę dojść do ideałów :)

 

Zmieniłem pelet na ten z PISZ-u, ale też wychodzi drogo. Szukam alternatywy, macie jakiś sprawdzony pellet w super cenie?

 

Moje ustawienia w PDF

 

http://wyslijto.pl/files/download/omqm9gbz70

 

Podajcie swoje ustawienia.

 

Mi na starcie ustawili histereza 12° później sam zmieniłem na właśnie 5° i piec ciągle się rozpalał i przechodził w tryb czuwania. Sam nie wiem co lepsze bo porównać nie mogę bo wtedy było lato teraz mam spalanie rzędu 16 kg na dobę temp w domu 23°.Pytanie po co na kotle stałe np 55- 60 st jak na podłogówke idzie i tak max 39°(ograniczone zaworem 4 drogowym).Jak dzwoniłem o sondę lambda czy ja włączyć to serwisant mi powiedział ze histereza przy moim nowym i ocieplonym domu 5 ° to za mało wiec zwiekzylem do 15. Czyli zabawy ciąg dalszy

Edytowane przez Ryszard

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, zakupiłem taki piec o mocy 20kw. Mam jeden problem. Piecem palę od 3 dni. Dom nowo wybudowany, najpierw chcę wygrzać mury. Temp. na kotle ustawiona 70 stopni, na co 60, na podłogówce 40. Bojler na razie odcięty. Założony zawór trójdrogowy z siłownikiem na podłogówce, czterodrogowy z siłownikiem na co. Pompy, czujniki temp. również na powrocie. temp powrotu 35 stopni. Problem polega na tym, że kocioł osiąga zadaną temp. natomiast zarówno podłogówka jak i co dochodzi najwyżej do 75% zadanej temp. Monter twierdzi, że wszystko jest ok, że to się unormuję, zawory i siłowniki ponoć chodzą dobrze. Temp na powrocie można powiedzieć , że jest ale też bardzo ciężko do niej dochodzi. kocioł jak na razie pali ponad 50kg na dobę. Czy możecie mi podpowiedzieć, czy to rzeczywiście normalne i ewentualnie podesłać jakieś sprawdzone ustawienia? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

 

Zobacz czy nie masz zapowietrzonej instalacji jaka masz wartość ciśnienia w układzie. Czasem trzeba dłużej odpowietrzac i dopuszczac wody.Mi nie chciała zacząć grzać podloga bo się okazało ze nie odpowietrzyli mi dokładnie całej podlogówki a było tego 1700 mb

Edytowane przez Ryszard

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Chyba za duża ta histereza. Samo rozpalenie zje sporo paliwa. Nadal bawię się ustawieniami. Do tego mam automatykę TECHa w kazdym pokoju czujniki elektrozawory, więc póki temperatury są zmienne ale powyżej zera nie do końca mogę dojść do ideałów :)

 

Zmieniłem pelet na ten z PISZ-u, ale też wychodzi drogo. Szukam alternatywy, macie jakiś sprawdzony pellet w super cenie?

 

Moje ustawienia w PDF

 http://wyslijto.pl/files/download/omqm9gbz70

 

Podajcie swoje ustawienia.

A jakie masz spalanie na dobę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisano 11 listopad 2017 - 10:05

mesiino, dnia 03 List 2017 - 14:06, napisał:snapback.png

Witam, zakupiłem taki piec o mocy 20kw. Mam jeden problem. Piecem palę od 3 dni. Dom nowo wybudowany, najpierw chcę wygrzać mury. Temp. na kotle ustawiona 70 stopni, na co 60, na podłogówce 40. Bojler na razie odcięty. Założony zawór trójdrogowy z siłownikiem na podłogówce, czterodrogowy z siłownikiem na co. Pompy, czujniki temp. również na powrocie. temp powrotu 35 stopni. Problem polega na tym, że kocioł osiąga zadaną temp. natomiast zarówno podłogówka jak i co dochodzi najwyżej do 75% zadanej temp. Monter twierdzi, że wszystko jest ok, że to się unormuję, zawory i siłowniki ponoć chodzą dobrze. Temp na powrocie można powiedzieć , że jest ale też bardzo ciężko do niej dochodzi. kocioł jak na razie pali ponad 50kg na dobę. Czy możecie mi podpowiedzieć, czy to rzeczywiście normalne i ewentualnie podesłać jakieś sprawdzone ustawienia? pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc:)

 
Zobacz czy nie masz zapowietrzonej instalacji jaka masz wartość ciśnienia w układzie. Czasem trzeba dłużej odpowietrzac i dopuszczac wody.Mi nie chciała zacząć grzać podloga bo się okazało ze nie odpowietrzyli mi dokładnie całej podlogówki a było tego 1700 mb 

 

 

Tak też było, po wielogodzinnym odpowietrzaniu podłogówki udało się unormować pracę pieca. Teraz mam tylko problemy ze spalaniem. Pali ok 40kg na dobę w pracy ciągłej. Zmieniłem moc kotła z 20 na 12 kW ale większych różnic nie widać:( Dalej walczę z ustawieniami. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jakie masz spalanie na dobę?

gdy

temperatury listopadowe oscylowały w okolicach3-4 stopni to 9 worków  szło na tydzień. W tygodniu w okolicach -1 - 0 , te 9 worków poszło w 6 dni.

 

do mojego zasobnika wchodzi  9 worków (mam pierwszą wersję sm@rta z okrągłym zasobnikiem)

Dziś testuję bez PID. Udało mi sie osiągnąć linię prostą na wyświetlaczu temperatury, ale niestety 48 stopni tylko. Już sam nie wiem czy lepiej jak piec co godzinę się wygasza i podnosi, czy może bez pid aby działał w okolicach jednej temeratury, która trudno ustawić bez PIDa.

 

Pracował ktoś bez PID-a?

Edytowane przez admund

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To masz podobne spalanie do mojego mi zasobnik 180 kg starcza na 8 do 9 dni wiec między 20 a 22 kg spala. Bez PID-a nie probowalem zdaje się na automatykę. Wydaje mi się ze jak na pierwszy sezon grzania 22kg to nie dużo czytając wypowiedzi na różnych forach. Tym bardziej ze nie widzę dużej różnicy między temperaturami ok 3-5 a 0-3

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam od  miesiąca piec Defro Smart Ekopell 5 16 kw. Mój problem to woda (skropliny) jaka cieknie mi z pieca w momencie kiedy temperatura jest pomiędzy 30-40 stopni a powrót jest o ok 8-10 stopni niżej,

Mój dom to 150 m2 grzanych podłogówką. Na razie nie mieszamy w nim a dom grzeje się tylko żeby można było zimą ułożyć płytki w łazienkach i kuchni.

Piec chodzi w PID, Ma podłączoną pokojówkę i czujnik temperatury zewnętrznej. Podłogówka jest podłączona pod zawór trzydrożny z siłownikiem. Na powrocie założona jest dodatkowa pompa, która załącza się przy temperaturze 30 C tak jak pompy od podłogówki. Temperatura zadana na piecu to 60 C, Histereza 5

W ciągu doby piec odpala się dwa  razy. pracuje ok 2,5-3,5  h po czym przechodzi po dogrzaniu pomieszczeń ( histereza czujnika temperatury pokojowe to u mnie 1) w stan czuwania  na ok 10 h.

Spalanie to ok 20 kg peletu na dobę.

Proszę o ewentualne uwagi i sugestie jak się pozbyć problemu.   

 

 

  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To masz podobne spalanie do mojego mi zasobnik 180 kg starcza na 8 do 9 dni wiec między 20 a 22 kg spala. Bez PID-a nie probowalem zdaje się na automatykę. Wydaje mi się ze jak na pierwszy sezon grzania 22kg to nie dużo czytając wypowiedzi na różnych forach. Tym bardziej ze nie widzę dużej różnicy między temperaturami ok 3-5 a 0-3

 

Witam Wszystkich,
Maxsiu mam pytanie do Twojego grzania z PIDem. Jak masz ustawioną histeraze?
U mnie w PID nie przechodzi w podtrzymanie tylko przeciąga temperaturę sporo ponad zadaną, następnie kocioł sie wygasza i przechodzi w oczekiwanie. Przy powtórnym rozpalaniu wiadomo schodzi sporo opału żeby dojść do temp. zadanej no i oczywiście 10 minut pracy grzałki.
Szukam jakiejś alternatywy bo przy ustawieniach ręcznych nie potrafię zejść poniżej 30 kg na dobę.
Pozdrawiam.

Edytowane przez Ryszard

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, 
podłączam się do zapytania kolegi. 
Mam ten sam problem u siebie.
Bez PID jest Mi ciężko cokolwiek ustawić,
na kotle mam ustawione 58 hist 7, a potrafi dość do nawet do 70-73 i wpada w czuwanie.
Dodatkowo temp na kotle spada nawet do 46-48.
podłączona pompa na bojler i druga na CO.
hist na CUW 5
Ktoś może zasugerować coś? 
Nie miałem wcześniej kotła tego typu, niedawno zmieniłem z typowego "śmieciucha" 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam . Mam ekopel 20kw.

Przy histeryzie 12 zadanej tem 62 tez mi schodzi za nisko .

Próbowałem różnych ustawień i wróciłem do pierwotnych .

Spalanie przy mrozach -15 to średnio 30 kilo

PiD mam włączony lecz nie wiem co z lamdą bo tam są różne parametry do ustawienia i nie wiem o co w tym chodzi .

Juz raz namieszałem i musiałem wrócić do fabrycznych .

Korekta wentylatora dolna u mnie to -1 a górna to -5 . Nie wie co to przedmuchy w pracy czy to coś pomaga ?

Teraz mam kiepski pellet i czasem gaśnie .

Jak optymalnie ustawiać płomień ?

Jeszcze jedno pytanko gdzie w pomorskim kupić dobry pellet?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ludziska jak wy to robicie że macie spalanie na poziomie 30 kg na dobę? Ja mam Smart ekopell 20kw sterownik pokojowy tech spk lux na którym ustawiam 24 stopnie w dzień jak jest słoneczna pogoda to się nawet nie odpala w nocy lekki minus i u mnie podajnik do którego wchodzi 15 worków muszę co trzy dni zasypywać.  Do ogrzania około 250 metrów. Jak przestawiłem piec aby dogrzewał się do 70 stopni (wcześniej było ustawione na 60 stopni)  to i tak zauważyłem że zaczął mniej palić, ale i tak to jest mega dużo w porównaniu do osób które piszą ile im spala taki piec na dobę.  Pomóżcie z ustawieniami. 

Z góry wielkie dzięki. 

Edytowane przez Mw1979

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam. Mam piec defro smart 5 16kW grzeje około 150m2 , wszędzie podłogówka + 2x grzejnik w łazienkach i jeden w pomieszczeniu nad garażem. Spalanie 92worki przez 91dni.

Chociaż dużo bawie sie ustawieniami to i tak nie ogarniam do końca tego pieca ( pierwszy sezon grzewczy)

piec na początku rozpalał mi się po 12-15razy na dobę i juz grzałka(zapalarka)  poszła na wymianę gwarancyjną.

Serwisant nie miał zielonego pojęcia jak ustawić piec by odpalał sie kilka razy na dobe.

Zrobiłem ustawienia:

zadana - 70/ histereza 25(max!)

CWU -60/ histereza 10

powrót - 55

piec załączał się co 3-5 godzin ale w kotłowni zawsze miałem bardzo ciepło.

Przez ostatnie 7dni spalił mi 12worków pelletu!
więc zmieniłem ustawienia

zadana 60/histereza 7

cwu 50/histereza 8

powrót 47 (producent zaleca 55)

temperatura spalin około 70 +/- 10stopni  (na poprzednich ustawieniach miałem od 100 do 130)

mam pompę przewołową , która załącza sie przy 40stopniach (reszta pomp startuje przy 45)

ze spalania 15kg na dobę byłem bardzo zadowolony ale teraz juz niee..  i ten piec odpala się co max 2godziny. Zużycie pieca na dobe to prawie 2kW więc też mało nie jest a pompy energooszczędne.

Zawór trójdrożny(ustawiony na 6) bez siłownika ( czekam aż mój fachowiec przyjedzie założyć) on twierdził że narazie mam miec bez bo ustawie ręcznie i bedzie ok a jak bede koniecznie chciał to mi założy (chce koniecznie!!) w całym domu mam sterowniki od podłogówki połączone z siłownikami w rozdzielniach i wszedzie jest ok ,ustawiam 22 i tak dogrzewa ale w sypialni mam duże okno i wykładzine niby do podłogówki i nie ma szans by dogrzało do zadanej np 22-23. Zawsze jest od 1 do 2stopni mniej. Chyba że podkręce zawór na 7-8 towtedy da rade ale po co on ma byc tak mocno otwarty?(i tak moim zdaniem jest za mocno)

temperatura na wejściu w podłogówkę okolo 29-30 powrót z podłogówki przeważnie taki sam ale waha sie czasem 3 stopnie mniej a czasem 3wiecej. 

jakieś rady ?

DEFRO SMART EKOPELL 16kW

no i jeszcze mam pytanie odnośnie aktualizacji softu. Mam sterownik APC3 Adaptive wer.5 B (10-25kW)

wesja modułu i wersja wyświetlacza 3.1.1. Jest jakaś nowsza?

Jak by ktoś miał mi coś ważnego(pilnego) do powiedzenia mój meil loczek1809@wp.pl lub 72388242.

pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aktualizacja 11.01.2019

Uważam, ze teraz piec mam ustawiony poprawnie.

Moje ustawienia w pdf. Załączam.

Rok czasu go ustawiałem. Zarówno w PID jak i bez pid działa bardzo dobrze, nie wygasza się tak często jak wcześniej gdy dobijał do zadanej, ją przekraczał i wygaszał się. Teraz oscyluje w okolicy zadanej bo wydłużyłem czasy i zmodyfikowałem podawanie . Mam mrozy - 10, -15 w nocy i wykres jest bardzo stabilny przy tych temperaturach. Piec nie wyłącza się a pracuje ciągle. Zbliżając się do zadanej zwalnia i oscyluje w okolicach zadanej i gdy spadnie temp bo grzejniki odbiorą ciepło to znowu się buja do zadanej.

Lepiej pracuje w PID, ale bez PID też go wysterowałem tak, ze w podtrzymaniu utrzymuje stabilną temperaturę. Bez PID wentylatory pracują szybciej co celowo ustawiłem by szybciej się nagrzewał. Mimo to jak pisałem używam w te mrozy PID i jest ok.

Automatyka: W każdym pomieszczeniu czujniki temperatury TECH które sterują załączaniem kotła gdy temperatury spadną poniżej zadanych w pokojach. Temperatura w domu około 21.5 stopnia. i to jest bardzo komfortowa temperatura dla mnie i domowników. U dzieci w dwóch pokojach na wieczór 21,7  ale potem spada do 21.0 i rano ponownie w okolicach 21.6 wg harmonogramu. W ciągu dnia gdy nie przebywa się w domu zazwyczaj, to temp spada na czujnikach do 21.0. Wtedy widać, że kocioł się wyłącza bo pomieszczenia są z reguły dogrzane.

Dom dwupiętrowy około 180 metrów, na dole sama podłogówka, na górze grzejniki + podłogówka w łazienkach.

Do tego rekuperacja więc to też może mieć wpływ.

Spala około 20 KG na dobę w te mrozy, normalnie około 15 kg.  Wskazówka: nie ma sensu grzać wodę więcej niż 44 stopnie. Ja mam to ustawione w harmonogramie od 38 do max 44 stopni w zależności od pory dnia i zauważyłem, ze minimalnie na piecu może być 38 by woda była bardziej niż ciepła w kranie. Spadło spalanie gdy to ustawiłem.

Nie ma spieków. Pelet jasny 6mm od lokalnego producenta.

ZAŁĄCZNIK: Defro Smart ekopel5.pdf

 

IMG_20190111_073405.jpg

IMG_20190111_073356.jpg

harmo3.jpg

harmo2.jpg

przykladowy_harmo.jpg

defro1.jpg

Edytowane przez admund

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po małych radach i konsultacjach z użytkownikiem admund zmieniłem ustawienia pieca. Wykres może nie jest "ladny" ale nie o to chodzi w piecu na pellet. Po identycznych ustawieniach które wrzucił kolega wyżej mój piec nie ogarniał. Ogień był bardzo mały a temperatura mimo histerezy i tak falowala ostro w dół a zużycie prądu i palletu nie było ciekawe ze względu na częste odpalanie sie pieca. 

Aktualne zużycie pelletu 14kg na dobę!

Zużycie prądu nie całe  1.5kW na 24godziny. 

Grzanie 100% podłoga (grzejniki wyłączone)

Temperatura w domu 22-23

Odpalanie się pieca 4 max 5 na dobę. 

Ustawienia pieca wrzucę jutro. 

 

Temperatura na dworze około 0.

 

20190113_221453.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje ustawienia sprawdzają się u mnie doskonale, do wczoraj.... Bo wczoraj miałem wymianę palnika. Pękła obudowa tu gdzie jest palenisko, z boku na sprawach i od góry (obejrzyj u siebie czy tobie nie pękło)

Szacun dla defro że przysyła od razu nowy palnik ze zmienioną obudowa i poprawioną konstrukcją . Niestety Nowy palnik popracowal kilka godzin i coś się stało że kociol w nocy się nie rozpalil. Zauważyłem że Zniknęły obroty na wyświetlaczu apc2. Błąd H!, błąd 17 błąd 0 - brak obrotów. Od godziny 3:30 siedzę w kotłowni. W domu zimno, musiałem ręcznie ustawić by był stały nawiew i wyłączyłem pid. Jakoś nagrzałem ale zgłosiłem sprawę do serwisu. Wydaje mi się że coś źle połączył serwisant przy wymianie albo jakiś czujnik padł że obroty zniknęły. Automatyka pieca zglupiala przez to.  Nowy palnik różni się od starego jakimiś kabelkami w środku mówił serwisant. Coś źle połączyli... 

Wracając do ustawień. Zauważyłem że najlepiej kocioł pracuje gdy są temp mocno minusowe. Ostatnia fotka to pokazuje przy - 8,-10. Gdy jest cieplej to wyłącza się co jakiś czas bo szybko dogrzewa pomieszczenia z czujnikami.  Zobaczysz gdy Temperatury spadną. Wtedy się wykres ustabilizuje. Ten typ tak ma. 

IMG_20190119_040109.jpg

IMG_20190119_042248.jpg

IMG_20190119_034210.jpg

IMG_20190111_073356.jpg

Edytowane przez admund

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Panowie co prawda nie mam kotła na pelet tylko na ekogroszek ale jak u siebie wyłącze PID to spalanie na dobę wzrasta o 3-4kg zależy jaka temp na dworze, a w PID spalanie jest różne 0.2-1.3kg na dobę (takie są wachania a spalanie 20kg na dobę.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Admund serwisant przywracał ci ustawienia fabryczne? 

Też miałem błąd rozpalania nie udane , brak obrotów. 

Nie mogłem rozpalic pieca. Przywróciłem mu fabryczne i wszystko wróciło do normy. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś był serwisant ponownie. Zablokował się hallotron ale już działa. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale szybko to u Ciebie działa. Ja czekałem od czwartku do środy za serwisantem jak mi zapalarka wysiada 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

  • Podobna zawartość

    • Przez Mario96
      Witam, mam od 3 miesięcy kocioł podany w temacie. Próbowałem różnych ustawień i od nowości się bawię uzyskujac troche lepsze lub gorsze efekty. Piec ma palnik retoryowy i za każdym razem robi mi się skorupa ze spieków żużlowych. Próbowałem już różnych ekogroszków, obecnie sambudrol power max, jest dużo lepszy niż wcześniejszy, ale spieki nadal występują. Obecnie palę w trybie letnim z zaworem trójdrożnym na sam bojler 150l. Kocioł pracuje praktycznie w podtrzymaniu i załącza się może raz na godzinę. Proszę o pomoc, lub nakierowanie co należy poprawić w ustawieniach. Z góry dziękuję za pomoc.
      Temperatura zadana kotła - 60 C
      Temperatura zadana bojlera - 55 C
      Czas podawania - 8s 
      Przerwa podawania - 80s
      Nadmuch - 30%
      Praca podtrzymania - 10s
      Przerwa podtrzymania - 25 min
      Wentylator w podtrzymaniu - 40s / Przerwa - 10 min
      Podajwnik w trybie auto - załączony
      Histereza kotłą - 4 C
      Sterownik ST - 483
       
      Wzorowałem się też na filmikach z yt probujac różnych ustawień, ale nie mogę uzyskać przyzwoitego efektu. W załączniku zdjęcia, z paleniska zrzuciłem wcześniej skorupę ze spieków. Na większym podawaniu nie dopala mi ekogroszku, na zmniejszonym nadmuchu również, a spieki i tak wystepuja. Proszę o jakieś rady, bo nie mam już pomysłu co może być przyczyną.
       
       
       




    • Przez rychteranna95
      Witam, 
      Z góry zaznaczam, że jestem kobietom, nie znam się totalnie, zakupiłam kocioł Defro i mam kilka pytań, bo mój monter ma zrobić mi listę dalszych zakupów, a ja nie chcę być przez niego oszukana. Chodzi mi o grubsze rzeczy, złączki i inne pierdoły on kupuje sam. Liczę, że znajdzie się tu dobra dusza, która mi doradzi. Otóż, wiem, że chce kupić bojler na dwie wężownice (300L), bo w przyszłości będę podłączać solary, polecacie jakiś konkretny? Do tego te pompy i zawory, jakie? Chciałabym żeby w bojlerze mieszała mi się woda od razu, do tego potrzebna dodatkowa pompa? Proszę o wyrozumiałość, czytałam i oglądałam filmiki, ale nigdzie nie ma konkretów, a to i tak za dużo na moją głowę, bo jak już wspomniałam-nie znam się na tym. Nie potrzebuję nie wiadomo jakich ulepszeń, podstawy, żeby mi kocioł tylko prawnie działał. W domu posiadam tylko grzejniki.
    • Przez b0l5
      Dzień dobry,
      na forum nie znalazłem żadnej informacji na temat mojego problemu. Jestem posiadaczem kotła Defro Delta 5 Ekopellet 10 KW. Dzisiaj po raz pierwszy pojawił mi się komunikat na sterowniku podczas próby rozpalenia pieca:
      Rozpalanie niemożliwe - brak obrotów Palik Kod: A272  
      Dodatkowo zauważyłem, że na ikonce takiego wiatraka z literką H miga czerwony wykrzyknik. Ani w instrukcji nie ma nigdzie opisane co to jest, ani żadnych kodów błędów jak to rozwiązać. Mam pobrany pdf do tego sterownika APCK SLIM w którym praktycznie nic nie ma.


    • Przez Zak33
      Witam wszystkich forumowiczów.  Założyłem konto ponieważ mam problem z piecem . Kocioł defro komfort eko na ekogroch , w kotłowni wymiennik cwu 120 litrów,  3 pompki,  jedną na podlogówkę około 70 metrów,  jedna na 4 grzejniki i jedna na obieg cwu,  zawór 3 D do podlogówki.  Problem jest z zarastającym sadzą lub pyłem węglowym piecem. Czasem do tego stopnia że zatyka się już między szamotem nad deflektorem i piec gaśnie bo nie ma ciągu kominowego . Pył jest łatwy do usunięcia bo nie zajmuje to pół dnia ale czyszczenie pieca co 2 dni nie jest chyba normalne . Piec kupiony 2 miesiace temu i użytkowany w nowo wybudowanym budynku.  Ekogroch 28 MJ . Ktoś coś podpowie?
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.